İkamet izni almak istiyorsanız da tapuda gösterilen değer en az 75 bin dolar olması gerekmektedir, evi 2 milyona alıp tapuda 500 bin tl gösterilmesi durumunda hem yasalara aykırı hareket etmiş olursunuz hem de ikametinizi alamazsınız bu konuda özellikle dikkat etmelisiniz.
Türkiye'de Ev Alarak Oturum İzni Almak İçin Gerekli Belgeler
Gayrimenkul yoluyla ikamet izni almak isteyenler 18 yaşından büyük olmalıdır. Gerekli belgeler şöyledir: Noter tasdikli pasaport fotokopisi. Değeri 50.000 - 75.000 Dolar seviyesinde olan gayrimenkulün tapusu.
Türkiye Cumhuriyeti'nde uygulamada olan kanun ve düzenlemelere göre yabancılara ev satışında oturma izni şartı aranmaz. Fakat her yabancı uyruklu kişi, Türkiye'den ev veya başka bir taşınmaz alamaz.
Türkiye'de oturum izni almak isteyen yabancılar, daha önceki tarihlerde, kira sözleşmesi ile ikamet izni başvurusu yapabiliyorlardı. Ancak Temmuz 2022 itibariyle yabancı vatandaşlara, Türkiye'de ev kiralama yoluyla ikamet izni verilmesi kaldırıldı.
İlgili 35 soru bulundu
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Türkiye'de oturma izni olmayan yabancıya ev kiralama ne yazık ki yasal olarak mümkün değil.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İkamet izni almak istiyorsanız da tapuda gösterilen değer en az 75 bin dolar olması gerekmektedir, evi 2 milyona alıp tapuda 500 bin tl gösterilmesi durumunda hem yasalara aykırı hareket etmiş olursunuz hem de ikametinizi alamazsınız bu konuda özellikle dikkat etmelisiniz.
Yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye'den taşınmaz satın alabilmesi 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. ve 36. maddelerinde düzenlenmiştir. Taşınmaz mülk alabilmeniz için, Türkiye'de ikamet izninizin olması şartı aranmamaktadır. Yani ikamet izniniz olmasa bile taşınmaz mülk satın alabilirsiniz.
En az 400 bin dolar değerinde bir gayrimenkulü satın alarak bunun 3 yıl boyunca satılmayacağını tapu kaydına şerh vererek taahhüt eden yabancının Türk vatandaşlığını kazanmasına “400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığının kazanılması” denir.
Oturma izni, ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan (90) günden fazla Türkiye'de kalacak olan her yabancı uyruklu kişi için, yabancının bulunduğu yerdeki İl Göç İdaresi'nden alınması gereken, yabancının Türkiye'de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir.
"Yabancıların ülkemizde satın alabilecekleri taşınmazların yüz ölçümü toplamı 30 hektar ile sınırlıdır. Askeri makamlardan izin alınması gerekmektedir. Taşınmaz mülk, güvenlik bölgesi içerisindeyse satışı gerçekleşmez."
Artı olarak E-ikamet harç bedelleri ve kart ücretleri de mevcut. Harç bedelleri genellikle kalacağınız süreye ve ülkenize göre değişim göstermektedir. Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 1.500 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir.
Oturma izni olmayan evler için tapu alınamayacaktır. Tapu işlemlerinde, iskan ruhsatı istenilir ve bina ile ilgili iskan ruhsat belgesi sunulmalıdır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2. İstanbul'da 100 m2 evin ruhsat harcı 1175 TL tutuyor.
“Tapuda iskân nasıl anlaşılır ya da görülür?” sorularının cevabını en doğru şekilde almanın yolu, tapu müdürlüğüne ve belediyelere başvurmaktır. Yapının inşa edildiği belediyenin imar müdürlüğündeki yapı kullanma izni birimleri, bu konuda size yardımcı olacaktır.
İskanı olmayan bina neye denir? Belediye tarafından oturma izni verilmeyen binalara iskanı olmayan bina deniyor. Belediye tarafından verilen iskan belgesi, binanın tasdik edilmiş projeye uygun yapıldığını, oturma izni olduğunu ve yapı kullanım için izin aldığınızı gösteriyor.
Oturma izni alma işlemleri online sistem üzerinden yapılmaktadır. Göç idaresinin online sitesi üzerinden e-ikamet aracılığı ile oturma izni başvuru yapılabilmektedir. Başvuruyu gerçekleştirmek için e-ikamet sayfasında bulunan “İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum” butonu kullanılmalıdır.
Zira hukuk terminolojisinde kira ilişkisi “şahsi” bir hak, oturma hakkı“ ayni (eşyaya bağlı)” bir haktır. Yani oturma hakkı sahibi; ev satılsa dahi bu durumdan etkilenmeyecek olup eğer aradaki ilişki kira sözleşmesi olsaydı kiracı evi terk etmek zorunda kalabilecektir.
Türkiye'de ikamet izni almış yabancı uyruklu kişiler ev kiralama hakkına sahiptir. Yabancılar için konut kiralama sürecinin en önemli parçası kira kontratıdır.
İkamet tezkereleri kalış amaçlarına uygun olarak, bir defasında en fazla 5 yıla kadar süreyle geçerli olmak üzere düzenlenmekte olup, 4 defa uzatılabilmektedir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Nüfus müdürlüklerinden adres değişikliği için gerekli olan belgeler ise; kimlik, fatura ve kira kontratı olmaktadır. Gerekli belgelerin teslim edilmesinin ardından ise adres değişikliği işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Nüfus müdürlükleri dışında internet üzerinden de adres değişikliği işlemi yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri