Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Ancak isteğe bağlı olarak talep edilmesi halinde 5 yıla kadar ikamet izni verilmektedir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Şu şartları yerine getirmek gerekiyor: Kesintisiz 8 yıl yasal olarak Türkiye'de ikamet etmek. Son 3 yılda hiç sosyal yardım almamak. Kendisi ve varsa ailesi için yeterli ve düzenli gelire sahip olmak.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
İkamet izni Türkiye'de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.
Türkiye' de evli olan bir yabancı da yapılan evliliğin türk makamları tarafından da onaylanmış olması şartı aranmaktadır. Bir Türk vatandaşı ile evli olan kişiye 3 yıllık bir ikamet izni verilmektedir . İlk müracaat sırasında bir ikamet beyannamesi formu doldurulması istenir.
İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.
Bu amaçla gelecek yabancı kişilere ikamet izni düzenlenebilmesi için, yurt dışı temsilciliklerimizden 'Bilimsel Araştırma' amaçlı vize alınmış olması gerekmektedir. İkamet iznine başvuranların şartları yerine getirmeleri dahilinde 1 yıla kadar kısa süreli ikamet izni verilebilir.
Öğrenim durumu uzadığında, öğrencilere birer yıllık uzatma yapılabilir. Türkiye'de en az 8 yıl oturma izni ile kalmış yabancılar, süresiz uzun dönem oturma izni talebinde bulunabilirler. Süresiz uzun dönem oturma izni, bakanlık tarafından onaylı olmak üzere valilikler tarafından verilir.
Uzun Dönem İkamet İzni Düzenlenebilecek Yabancılar Kimlerdir? - Türkiye'de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan ya da Bakanlığın belirlediği şartlara uyan yabancılara, Bakanlığın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet izni düzenlenir.
1. Oturma İzni (İkamet İzni) Nasıl Alınır? Oturma izni almak için ön başvuru, online sistem üzerinden yapılabilmektedir. Yani, yabancı uyruklu kişilerin İl göç idaresinin internet sitesi üzerinden, E-ikamet sisteminden oturma izni başvurusu yapılabilmesi mümkündür.
İkamet izni uzatma başvurusu otomasyon sistemi üzerinden yapılmaktadır. Otomasyonda başvurunun tamamlanmasının ardından belgelerin 5 iş günü içinde gönderilmesi gerekmektedir. Sistem üzerinden başvurusu yapılıp da posta ile evrakların gönderilmemesi durumunda uzatma başvurusu kabul edilmeyecektir.
Kişi hakkında geçerli sınır dışı etme veya Türkiye'ye giriş yasağı kararı bulunması, Zorunlu kamu hizmeti, görev, eğitim veya sağlık nedenleri haricinde son 1 yıl içinde toplam 120 günden fazla süreyle yurt dışında kalınması halinde ikamet izni iptal edilecektir.
-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir. -Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir. -Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. -Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
Türkiye'de oturum izni almak isteyen yabancılar, daha önceki tarihlerde, kira sözleşmesi ile ikamet izni başvurusu yapabiliyorlardı. Ancak Temmuz 2022 itibariyle yabancı vatandaşlara, Türkiye'de ev kiralama yoluyla ikamet izni verilmesi kaldırıldı.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
İkamet izni almak istiyorsanız da tapuda gösterilen değer en az 75 bin dolar olması gerekmektedir, evi 2 milyona alıp tapuda 500 bin tl gösterilmesi durumunda hem yasalara aykırı hareket etmiş olursunuz hem de ikametinizi alamazsınız bu konuda özellikle dikkat etmelisiniz.
Aile Oturma İzni Ne Kadar Sürede Çıkar? Aile oturma izni başvurulan ile ve yoğunluğa göre değişiklik gösterebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti resmi kurumlarınca bu süre 90 günü aşmayacak şekilde yabancıya iletilir.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri