Yapının projesine veya imar planına uygun inşa edilmemesi halinde yapıya iskan verilmiyor. Peki, bu şekilde iskansız eve doğalgaz bağlanır mı? İskanı olmayan bir eve doğalgaz aboneliği verilmiyor.
Bu durumda belediye imar müdürlüğü binayı yerinde inceler uygunluğu tam ise iskan raporunu verir. Aslına bakılırsa, iskan raporu alınmadan su, elektrik, doğalgaz, telefon ve Kanalizasyonun bağlanmaması gerekir.
Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor. Elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin alınabilmesi için iskan belgesinin olması şarttır.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
Belediyeler, ruhsat tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde izni alınmayan yapılar için para cezası kesebilmektedir. İzni alınmamış ve projeye uygun yapılmamış yapılar hakkında yıkım kararı çıkabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
İskanı olmayan bir eve doğalgaz aboneliği verilmiyor.
Bir yapının Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) belgesi olup olmadığını sorgulama yaparak öğrenilir. İskan sorgulama için bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
· İskân belgesi alınması için öncelikle projeye uygun yapılmayan bölümlerin tekrar yapılması veya düzenlenmesi gerekir. Bu durum büyük ölçüde masraflara yol açabilir. · Beş sene içinde iskânı alınmayan binalara para cezası veya yıkım kararı uygulanır. Aynı zamanda iskânı olmayan dairede oturmanın cezası da bulunur.
Belediyece yapı ruhsatı çıkarılır, İnşa edilecek yapı tamamlanır, Yapı tamamlandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvurulur ve inşası biten binanın yapı ruhsatına, projeye, eklerine uygun olarak yapıldığının tespiti ve bu doğrultuda yapı kullanım izin belgesi verilmesi talep edilir.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
Bir yapı için henüz iskan belgesi alınmamış ise, resmi kayıtlarda bu yapı inşaat olarak gözükür. Henüz iskan belgesi olmadığı için, binaya elektrik ve su gibi mesken abonelikleri alınamaz, ancak şantiye abonelikleri alınabilir. Bu durum, konut sahiplerinin faturasına ek maliyetlerin yansımasına sebebiyet verir.
2-) Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Konut Doğalgaz Aboneliği için Gerekli Evraklar:
Nüfus cüzdanı T.C. kimlik numaralı resmi kimlik beyanı Tapu veya kira kontratı fotokopisi.
Bu belgenin alınmadığı yapılar, elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri mesken tarifesinden değil, şantiye tarifesinden ödeniyordu. Ancak, 2008 yılında alınan bir karar ile "iskân" yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon gibi aboneliklerin yapılabiliyor.
29 Temmuz 2008 tarih 26948 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5784 Sayılı Kanun ile ruhsatı bulunan, ancak gerekli koşulları yerine getirmediği için "iskân" yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon gibi aboneliklerin yapılabiliyor.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Mesela otopark alanı hazırlanmamış bir binaya ya da kanalizasyon altyapısı bitmemiş bir binaya iskan verilmez. Tamamlanmış ya da kısmen tamamlanmış binanın, onaylanan bütün şartlara uygun yapılmış olması da iskan için yeterli değildir.
İskan belgesi almak için gerekli dilekçe ile yapının kayıtlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından iskan ruhsatı İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenir ve müracaatlar en geç 30 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
İskân verilmeyen ve alınmayan yapılar izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmeti ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ayrıca inşaat sırasında kat irtifakı olan bağımsız bölümler, projeye uygun bir şekilde yapılıp iskân izni alındıktan sonra kat mülkiyetine dönüştürülebilmektedir.
Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir eksiklik görülmezse yapı kullanım izni belgesi talep sahibine verilir. İskan belgesinin düzenlemesi ve yapılan müracaatların değerlendirilmesi 30 gün içinde sonuçlandırılır. Yapı ruhsatını alan kişi inşaata 2 yıl içinde başlayabilme durumu vardır.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
-MÜTEAHHİTLİK NUMARAN VAR, ANCAK RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMİYORUM BELEDİYEDEN, NE YAPMAM LAZIM? -GRUBUN OLMADAN RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMEZSİN, TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE İNŞAAT YAPABİLMEN İÇİN VEYA YAPTIĞIN İNŞAATIN İSKANINI (YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ) ALABİLMEN İÇİN MÜTEAHHİTLİK GRUBUNUN OLMASI ZORUNLUDUR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri