Öykü anlatımını ve öykünün içinde yer almayı esas alan bu yöntem, öğrenme sürecinin, genel olarak bir öykü ile başlatılıp; zaman, mekân ve karakter bağlantılarıyla güçlendirilmesinin ardından aşamalı konular bütünü içerisinde işlenmesini içermektedir.
Öykü ya da hikaye, gerçek veya gerçeğe yakın olan olayları aktaran düz yazı şeklinde ve kısa yazılan yazılardır. Yalın bir olay örgüsünün yanı sıra, olaylar çoğunlukla bir sahne ya da olay ile birlikte yoğun bir etki uyandırır. Roman ve diğer yazı türlerine nazaran içerisinde daha az karakterler yer alır.
Herhangi bir konu ve olayla ilgili kusursuz bir öykü taslağı hazırlamak için izlenmesi gereken bazı aşamalar bulunur. Bunlar; Konu ve Tema Belirleme, Olay ve Olay Örgüsü Belirleme, Kişileri Belirleme, Yer ve Zaman Belirleme, Öykü adı, Öykü Taslağını Yazıya Aktarma gibi önemli sıralamalardır.
Storyline'nın temel amacı; kişileri, zamanı ve mekanı içine alan bir anlatım süreci yani bir öykü oluşturmaktır. Bu anlatım, iyi bir öğretim için önemli olan bilgi ve yeterlilikleri uygun bir bağlantıda ele almalıdır. Öyküleştirme süreci her şeyden önce, iyi yazılmış, aşamalı (sıralı) bir öyküdür (tema).
Özetle, hikaye yazım sürecinde olay örgüsü belirlenirken hedef kitle, konu seçimi, hikaye türü, karakterler ve anlatıcı bakış açısı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu unsurlar, hikayenin başarılı bir şekilde okuyucuya aktarılması için önemlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Öyküye başlamak için girişin en etkin bir şekilde kurgulanması ve devamının getirilmesi gerekir. Bunun için düşünmek için kendinize zaman ayırabilir, yaşadığınız olayları ve anıları gözden geçirebilirsiniz. Giriş cümlesinin klişe olmasından kaçının zira okuyucu devam etme konusunda kararsız kalabilir.
Öyküde çok şey anlatılmaz. Anlatacağınız bir şey olmalı ve bütün cümleleriniz ona hizmet etmeli. Tek tema üzerinde yoğunlaşın; karakteriniz, hikayesi ve öykünün dili konuyla ve temayla bütünlük sağlamalı. Öyküde birden fazla şey anlatmaya kalkarsak hiçbirini tam olarak anlatamayız.
Beyin temelli öğrenme, bireyin doğuştan öğrenme isteği ve merakla doğduğunu, çevresel etmenlerin bireyin özelliklerine göre donatılması gerekliliğini savunur. Anlamlı öğrenmenin, insanı sınırlamayan bir esnekliği önemseyip, bu ilkelerin eğitime uyarlanması gerektiğini idda eder.
Aktif Öğrenme Yöntemi Nedir? Aktif öğrenme (interaktif, etkin, deneysel) öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme anlamına gelmektedir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır.
Öğrenme modelleri nedir? Öğrenme modelleri, öğrenme mekanizmasını tanımlayan herhangi bir çerçevedir. Temel olarak, ''Bir öğrenme modeli, yeni beceriler veya bilgiler öğrenmenin herhangi bir şeklidir. Bu modeller, çeşitli öğrenme stillerine ayrılan alt kategorilere sahiptir.''
Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır. Öyküde, olayın geçtiği yer sınırlı, anlatım özlü ve yoğundur.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Roman, hikâye, deneme, makale, gezi yazısı gibi türlerde ise sayfa sayısı en az 48 sayfa (3 forma) olmalıdır. 48 sayfanın altındaki eserlerde kitabınızın sırt kısmı çok ince olacak ve kitabın okunurluğu okur açısından zor olacaktır.
Hikayeler genel olarak bir ya birinci kişi ağzıyla anlatılır ya da üçüncü kişi ağzı üzerinden anlatım yapılır. Bu durum hikaye anlatacak olan kişiye bağlı olarak değişir.
Çoğu zaman yazma tutkusuyla gelişen yazarlık, en temelde bir insanın düşünce ve duygularını yazıya dökme arzusunun sonucudur. Yazmak eyleminden gelen yazar kelimesi, herhangi bir şeyi yazıya döken, anlamı taşır.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Beyin Plastisitesi: Nörofizyolojik öğrenme, beyin plastisitesini inceleyerek öğrenme sürecinin nasıl beyin yapısını değiştirdiğini araştırır. Beyin plastisitesi, beyin hücrelerinin bağlantılarını güçlendirebilme veya zayıflatabilme yeteneği olarak tanımlanır. Öğrenme süreci, bu plastisiteyi etkileyebilir.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
3 çeşit hikaye türü vardır. Bunlar; olay, durum ve modern hikayelerdir.
Ancak öykü, hayatın küçük kesitlerini, anlarını ve ayrıntılarını anlatır. Hayatın bütünü çok hızlı değişirken, o anlar ve ayrıntılar neredeyse değişmez. Dolayısıyla öykünün biçimsel olarak değişimi de roman gibi çoğu kez gerekmemiştir” şeklinde ifade etti.
✧ Kısa öykü 2000-3000 kelime arasında olur. ✧ Öykü 3000-20.000 kelime arasında olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri