Öykünme, birini ya da bir şeyi taklit etmek anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Birine benzemeye çalışma eylemine de öykünme denir. Öykünme kelimesini en çok edebiyat alanında duymak mümkündür. Eş anlamlısı olarak da taklit etmek kelimesini kabul etmek doğru olur.
Bir kişiye benzeme çabasında olmak eylemi öykünme olarak isimlendirilmektedir. Özellikle edebi metinlerde bir yazar başka bir yazarın yolundan ilerliyorsa o yazarın öykündüğünü söylemek mümkündür. Öykünme kelimesinin eş anlamlısı taklit etmek şeklindedir. O kıza öykündüğü her halinden belliydi.
Öykünme kelimesi genellikle edebiyat ve sanat camiasında kullanılan öz Türkçe bir sözcüktür. Öykünmek birinden etkilenmek, onun ortaya koyduğu eserin bir benzerini yapmaya çalışmak demektir. Bu sözcük, olumlu manada kullanıldığı için, taklit etmek ya da kopyalamak anlamına gelmez.
öykünmeci TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Öykünen, benzemeye çalışan kimse, taklitçi.
Pastiş (öykünme, taklit etme): Bir yazarın dil ve anlatım özelliklerine, üslubuna, tarzına, düşüncelerine öykünme, o yolda yazma. Pastişte amaç, genellikle öykünen yazarı ya da bir yapıtını alaya almaktır.
İlgili 27 soru bulundu
ÖYKÜNMEK KÖKENİ HANGİ DİL? Eski Türkçe ö- "anlamak" kökünden öt- "anlatmak" fiili türemiş, bu da ödük "hikaye, anlatı" sözcüğünün kökü olmuştur. Bu kelimenin +In son ekini almasıyla oluşan ötkün- fiili ise Eski Türkçe'den sonra ses değişimiyle öykün- halini almıştır.
Savab, doğru, uygun, münasip gibi anlamlara gelirken, tasvip de bir işi ya da durumu onaylamak demektir.
Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.
Ezgisi yabancı sözleri Türkçe olan şarkılara “aktarma şarkılar”, Türk okul müziği bağdarlarının yarattığı, kaynağını başka toplumların müziklerinden alan okul şarkılarına “öykünme şarkılar” denir.
Keşiş, Hristiyanlık'ta evlenmemiş, manastırda yaşayan rahip ve rahibe.
Antik Roma döneminden bu yana kullanılmakta olan empoze kelimesi imposer sözcüğünden türetilmiştir. İmposer, zorlamak ve dayatmak anlamına gelirken, empoze etmek, bir şeyi zorla kabul ettirmeye çalışmak ve aşılamak anlamına gelir. Bu kelime tahakküm altına almak ve baskı yapmak manasında da kullanılır.
(halk ağzı) (Adana, Gaziantep, Düziçi, Kayseri, Hatay ağzı) Birinin yaptıklarını, söylediklerini yineleyerek alay etmek, yansılamak, öykünmek.
Külliyat, bir yazar ya da şairin tüm eserlerini bir araya toplayan dizi. Bazen tüm eserler tek bir kitap halinde yayımlanmış da olabilir. Bazı Batılı dillerde aynı anlamdaki Latince opera omnia (bütün eserler) kavramı kullanılır.
Alıkoyma suçu ve cezası, Türk ceza kanunu kapsamına giren davalardan biridir. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, bir kimsenin “bir yere gitmek” veya “bir yerde kalmak” özgürlüğünden mahrum edilmesidir. Yani, fail tarafından mağdurun serbestçe hareket etmesinin engellenmesidir.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir.
Dil devriminden sonra literatüre giren bu kelime, matematik ve kimya gibi sayısal bilimlerde terim anlamında kullanılır. İndirgemek, bir meselenin daha kolay ve daha hızlı anlaşılmasını sağlamak anlamına gelir. Bu kelime mecazen, hafife almak ve önemsememek manasında da kullanılır.
Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
TDK açısından yadsımak kelimesinin, 'Söylediği sözü, yaptığı işi ya da tanık olduğu bir durumu yapmadığını, bilmediğini söylemek, saklamak ve inkar etmek' biçimde ifade edildiğini diye dile getirmek mümkün.
Pastiş, bir veya daha fazla sanatçının eserinin stilini veya karakterini taklit eden görsel sanat, edebiyat, tiyatro, müzik veya mimari eseridir. Parodi'den farklı olarak bu türde amaç alay etmek değil eseri övmek, yüceltmektir.
öykünmek şeklinde bugünkü standart türkçede geçer.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit güdümlü kelimesi, 'Yönetme işi ve idare' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda yönetim ile beraber belli bir durumun düzenleme şeklinde de anlatılmaktadır.
Yadsımak Ne Demektir? Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir. Yadsımak görmezden gelmek şeklinde de bulunabilen bir eylemdir. Yadsımak var olan işi inkar eden ve yok sayan bir durumdur.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Taassup, bağnaz demektir. Bağnazlık ise bir fikre gereğinden fazla ve körü körüne bağlanmak demektir. Bağnazlar, iyi ya da kötü yanlarını düşünmeden savundukları fikirde ayak direrler. Taassup kelimesi TDK sözlükte, bağnazlık olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri