Bilişsel Gelişim Kuramı Jean Piaget'ye göre oyun, zihinsel faaliyetlerdir ve çocuğun deneyim ve bilgilerini birleştirdiği bir olgudur. Oyun; özümlenen bilgileri sisteme yerleştirme yolu, yani uyumdur. Oyun çocuğun bilgiyi yapılandırması için en uygun araçtır.
Piaget, Çocuklukta Oyun, Düşler ve Taklit'te geçici anlaşmalara dayalı kendiliğinden kurallı oyunlara odaklanmaktadır. Piaget, kendiliğinden kurallı oyunları, hem saf alıştırma oyunlarının hem de zaman zaman sembolik oyunların toplumsallaşmasının sonucu olarak değerlendirmektedir.
Stanley Hall, oyunun biyolojik miras sonucu oluştuğunu savunur. Oyunun gelişimi türün gelişimine göre paralel olarak ortaya çıkar. Çocuklar oyunlarında atalarının provasını yaparlar. Çocuk oyunların gelişimi insanların geçirdiği evrim, kültürel aşamalar, çocuğun oyunlarında paralellik gösterir.
İngiliz filozof John Locke (1632-1704), oyunu içgüdüsel bir etkinlik olarak tanımlamıştır. Locke, derslerin çocuklar için daha çekici hâle getirilebilmesi için oyundan faydalanılması gerektiğini belirtmiştir.
Oyun, eylem alanında bireyin özgürlük olanağını ortaya çıkaran bir etkinliktir. Taklit olarak oyunda bir fayda ve zorunluluk gözetildiği için Aristoteles buna karşı çıkarak oyunu araç olarak değil, amaç olarak görmektedir. Oyun özgür kişilere yakışan bir etkinlik olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Freud'a göre oyun, çocuğun farkında olmadığı iç güdü ve duygularını yansıttığı deneyimleridir. Çocuk oyun içerisinde iç güdüleri doğrultusunda tamamen kendi kişiliğini sergiler. Çocuğun hayalleri, fantezi dünyası oyunlarda ortaya çıkar. Oyun aslında çocuğun duygu dünyasının yansımasıdır.
Oyun teorisinin babası Macar asıllı bilim insanı John von Neumann (1903-1957), geniş kitleler için Einstein kadar tanınan bir isim değildir.
Piaget (1962) Çocuklukta Oyun, Rüyalar ve Taklid adlı ese rinde oyun ile zekâ arasındaki ilişkiyi tartışırken oyun ile yaratıcılık arasındaki ilişkiden de söz eder. Piaget tüm bilişsel gelişime temel olduğunu düşündüğü birbirini tamamlayıcı iki süreci ileri sürer: özümleme (assimilation) ve uyum (accomodation).
Bruner'a göre dil, bilişsel gelişimin anahtarıdır. Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
İletişim ile oyun arasında bağlantı kuran ilk kuramcılardan biri Gregori Bateson'dur. Bateson oyun oynayan su samurlarını gözlemleyerek ortaya attığı Üstbilişsel Kuramına göre oyun oynayan bütün canlılar eylem'in gerçek olup olmadığına dair gönderilen sinyalleri anlar.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Oyun teorisi, sosyal kelimesinin geniş anlamda insan ve insan-dışı oyuncuları (bilgisayarlar, hayvanlar ve bitkiler) kapsayacak biçimde tanımlandığı, sosyal bilimlerin rasyonel yönü için bir birleşik alan kuramı veya bir tür şemsiyedir.
Sutton-Smith oyun sırasındaki “mış gibi” davranışa odaklanmıştır. Çocuk, kendini başkasıymış gibi, nesneleri başka nesnelermiş gibi düşünür. Oyun oynamanın tersi çalışmak değil, depresyondur. Sutton-Smith oyun anlayışının geçmişten bugüne başkalarıyla oynamaktan, şeylerle oynamaya dönüştüğünü vurgulamıştır.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Sembolik oyun, okul öncesi dönemde baskın olmaya başlamaktadır. İki yaşından itibaren emeklemeye ve yürümeye başlayan çocuk araştırma ve tanımaya yönelik oyunlara yönelir. Çocuk gerçek yaşamda karşılaştığı olay ve nesneleri oyunlarına taşımaktadır ve oyunlarında taklit davranışı gözlenmektedir.
Smilansky dört evreli bir oyun gelişimi modeli önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyunlar.
Oyun kuramı ya da oyun dürtütsü Friedrich Schiller'in ortaya attığı sanat kuramıdır. Sanatla oyun arasında bazı ortak yönler bularak sanatın esas amacının ve işlevinin ne olduğunu ve böylece sanatın ne olduğunu öne sürmüştür.
Oyun Teorisi, John Nash Ve Akıl Oyunları – Anıl Aba.
Oyun teorisi ekonomik alanda ilk olarak, aksak rekabet piyasalarının analizinde kullanılmıştır.
Montessori: “Oyun çocuğun işidir. Daha uygun bir iş bulamadığında oyun oynar.”
Montessori' ye göre ise oyun çocuğun işi olarak nitelendirilmiştir. Bu yüzden oyun, çocuğun sağlıklı gelişmesi ve kişilik kazanması içim sevgiden sonra gelen en önemli duygusal doyum olarak görülmelidir. Sevgiden yoksun bir çocukluk olmayacağı gibi oyunsuz bir çocuklukta düşünülemez.
1. Psikanalitik Oyun Terapisi. Sigmund Freud (1909) ağırlıklı olarak yetişkinlerle çalışmış olsa da, küçük Hans üzerine yaptığı analizler ve çocuklar için oyunun önemine dair gözlemleri çocuk psikanalizinin gelişimine yol göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri