Şekli Kaynaklar: Hukuk kuralının ortaya çıkarken büründüğü şekil (anayasa, kanun, yönetmelik vb.) hukukun şekli kaynaklarıdır.
Toplumu oluşturan kişilerin birbirleri ve toplum ile olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin sahip olduğu hak ve yüklendiği borçları belirleyen kurallardır. Uyuşmazlıkların çözümünde izlenecek usulü gösteren kurallara şekli hukuk denir.
anlaşmalar, kanunlar, KHK'ler, yönetmelikler asli hukuk kaynaklarındandır. ve eserler-doktrin-ilmi içtihatlar ile yargı kararları-kazai içtihatlar tali kaynakları oluşturur.
İlgili 18 soru bulundu
Hukukun esas (asıl-asli) kaynakları kendi içinde, “yazılı kaynaklar” ve “yazısız kaynaklar” olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
ayrımı da yapılabilir. Asıl (asli-birincil) hukuk kaynakları bağlayıcı nitelik taşıyan, uyulması zorunlu olan hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
Hukukun yardımcı kaynakları bilimsel içtihatlar (doktrin, öğreti) ve yargısal içtihatlar (mahkeme kararları) dan oluşmaktadır.
Örneğin medeni usul hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza yargılama hukuku ve idari yargılama hukuku kuralları şekli hukuka girer. Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir. Aşağıda bu ayrımlar incelenmiştir (Akyüz, 1981; Bilge, 1986; Gözübüyük, 1993; Öztan, 2002). kullanılabilir.
Şekli Kaynaklar: Hukuk kuralının ortaya çıkarken büründüğü şekil (anayasa, kanun, yönetmelik vb.) hukukun şekli kaynaklarıdır.
Hukukta tali kusur ile aslı kusur arasındaki farklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar. Tali kusur, en az bir otomobilin karıştığı ve asli kusur olmayan ihlallere verilen isimdir.
2 - Kaynak kavramı; hukuk kurallarının aldıkları biçimler, yani dış görü nüşler şekilleridir, kanun, tüzük, yönetmelik gibi. 3 - Başka bir anlamda kaynak; belli bir hukuk düzeni içinde bir hukuk kuralının oluşum sebeplerini (Entstehung eines rechtssatzes) ortaya koyar.
Hukukun yazılı kaynakları arasında bir hiyerarşi vardır. En üstte Anayasa olmak üzere yukarıdan aşağıya doğru kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler şeklinde sıralanır.
Resmî kaynaklar arasında Resmî Gazete, Düstur, Külliyatlar ve TBMM Tutanak Dergisi yer alır.
Borçlar hukukunda, borç ilişkilerinin kaynağı olarak sözleşme, Belirli bir borç ilişiğini meydana getirmek üzere iki kişinin karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamaları ile kurulan bir hukuki muameledir[3].
Yazısız Kaynaklar: Örf ve Adet Hukuku
Örf ve adet hukuku başlığı altında incelenen kurallar, örf ve adet kurallarıdır. Bir örf ve adet kuralını aynı zamanda hukuk kuralı yapan, bir hukuk kuralının açıkça söz konusu kurala gönderme yapmasıdır.
“İçtihat hukuku” (case law) ise yazılı kanunlara dayanmayan ve mahkeme içtihatlarıyla oluşan bir hukuk sistemidir (İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde olduğu gibi). Yargısal içtihadın bağlayıcı olmaması kural ise de bu kuralın bazı istisnaları vardır.
1- Yazılı Kaynaklar:Kitabeler,fermanlar,kanunlar,mahkeme kayıtları, noterlik yazıları, gazeteler, dergiler vb... 2- Yazısız(Sözlü) Kaynaklar: Evler, kaleler, tapınaklar, heykeller, silah, eşyalar, destanlar, efsaneler, fıkralar, atasözleri örf ve adetler vb...
Manevi yaptırım; hukuk kuralları dışındaki diğer sosyal kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir. Maddi yaptırım; hukuk kurallarına uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir. Ceza, kanunun suç işleyen kişiye uygulanmasını öngördüğü yaptırımdır.
Örf ve adet hukuku kuralının bağlayıcı gücü
söz konusu olmayacaktır. Objektivist görüşler ise (sosyal hukuk anlayışı) örf ve adet hukuku kuralını devletin üstünde sosyal olaya bağlar. Örf ve adet hukukunun kurucu unsuru uygulama sosyal ihtiyaçlara cevap veren davranışlardan ibarettir.
Örf ve adet hukuku- nun normlar hiyerarşisindeki yeri de bunlardan biridir. TTK m. 1/2'ye göre, örf ve adet kuralları, ticari bir uyuşmazlı a genel hükümlerden (TBK, TMK vb.) önce uygulanır. Objektif hukuk kuralı mahiyetindeki ticari örf ve adet kuralla- rının hakim tarafından re'sen dikkate alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri