Oyunu daha eğlenceli veya nasıl istiyorsak o hale getirmek için elementleri kullanırız. Bir oyunun elementleri olarak sayabiliceğimiz unsurlar sınırsızdır; engeller, süre, hedefler, seviyeler, merak, sıralama, strateji, puan, çoklu seçim, koleksiyon yapmak, biriktirmek, rekabet, işbirliği, yarışma vb.
Bütün oyunlarda bulunan, olmazsa olmaz olan altı temel oyun öğesi: Aksiyon, Hedef, Kurallar, Nesne, Oyun Alanı ve Oyunculardır.
Kazanımlar, avatarlar, rozetler, koleksiyonlar, savaşlar, içerik kilidi açma, hediyeler, liderlik tabloları, seviyeler, puanlar, istekler, sosyal grafikler, takımlar, sanal eşyalar Werbach'a (2016) göre oyunlaştırma yaklaşımının bileşen kısmını oluşturmaktadır.
Mekanik olarak ; yakalamak, kaçmak. sobelemek, hedefi tutturmak, zıplamak, saklanmak, kovalamak, aramak, bulmak, vurulmadan taşları dizmek, tutmak, gibi bir çok eylem sayılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu aşamalar temel olarak dizayn, programlama, modelleme, ses ve çizimdir.
Klasik oyun kuramlarında, çocuğun oyunu neden oynadığı anlaşılmaya çalışılırken modern oyun kuramlarında oyunun neden oynandığı değil, çocuğun oyununun içeriği anlaşılmaya çalışılmıştır. Modern oyun kuramları oyunun nasıl oynandığı ve içerdiği davranışsal, psikolojik ve bilişsel süreçlerin araştırmasından oluşmaktadır.
Oyun, genel olarak tanımlanırsa; Belli bir amaca yönelik olan veya olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilen, fakat her durumda çocuğun isteyerek ve eğlenerek yer aldığı, fiziksel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan, gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme sürecidir.
Oyun teorisi veya Oyun kuramı, istatistik, sosyal bilimler (en fazla ekonomide olmak üzere), biyoloji, mühendislik, siyasi bilimler, bilgisayar bilimleri (temel olarak yapay zekâ çalışmaları üzerinde) kullanılan meşhur teoridir.
Oyunlaştırma (Gamification), gerçek dünyaya oyun mekanikleri ve oyun etkileşimleri katma anlamına gelmektedir. Puanlamalar ve başarı gibi konseptler gerçek hayatta değer bulur ve oyunun kurallarına bağlı olarak elde edilen bu puanlar, katılımcılara gerçek hayatta değerlendirebilecekleri ödüller sunar.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Piaget'e göre oyun bir uyumdur. Oyunlar, çocukların kendi seçtikleri yada gruptaki bazı öğrencilerin seçtikleri ve kendilerine göre sağlam kuralları olan eylemlerdir.
Haz Kuramı
Charlotte Bühler tarafından geliştirilen bu kuram, oyun sürecinde yaşanan mutluluk ve hazzı, oyunun yarattığı olumlu duyguları vurgular, yani oyunun temel özelliklerinden biri eğlenceli olmasıdır.
Genel tanımıyla oyun, belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilebilen; fakat her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme sürecidir (tdk: 2017).
Oyunun teması (konusu) ve önermesi (vermek istediği mesaj) nedir? : Tema, (ana konu) oyunun özünün sözcüklerle ifade edilmesidir.
Oyun tasarımcısı; dijital ortamlarda oynanan oyunların tasarlanması ve daha sonra kullanıcıyla buluşmasına kadarki süreçlerin tümünde görev alan kişilerdir.
Oyun geliştirici, oyun yazılımını tasarlamak, programlamak ve oyunun tüm süreçlerini takip etmek için gereken tüm işleri gerçekleştirmek için görev alan kişidir.
Senet, Antik Mısır döneminde oynanan ve geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına dayanan, bilinen en eski masa oyunudur.
Oyunlaştırma (gamification), oyun felsefesinin oyunsal düşünmenin ve oyun mekaniklerinin oyun-dışı alanlarda, motivasyonu arttırmak ve kullanıcıları problem çözmeye teşvik etmek için kullanılmasıdır.
Oyun tabanlı öğrenme, öğrenme çıktılarını tanımlamak ve desteklemek için oyunların gücünü kullanan bir öğretim yöntemidir. Bir GBL (game based learning) ortamı bunu, katılım, anında ödüller ve sağlıklı rekabet gibi unsurlara sahip eğitici oyunlar yoluyla başarır.
Oyunlaştırma ne değildir, sorusuna verilecek yanıtlar arasında; -Her şeyi oyun tadında yapmak değildir, -İş öncesi verilen eğitimler değildir, -İçerisinde fazlasıyla ciddiyet barındıran etkinlikler değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri