Aracı sürekli çok yüksek devirde kullanmak motorun yağ yakmasına sebep olabilir. Motorda bulunan yağ seviyesinin çok yüksek olması motorun yağ yakmasına sebep olabilir.
Motorun yağ yakmasına neden olan bir sebep de aracı uzun süreler boyunca çok yüksek devirlerde çalıştırmaktır. Uzun süre yüksek devirlerde çalışan motor segmanların yıpranmasına neden olarak yağ sızdırmalarıyla sonuçlanır.
Pistonların yağ sızdırması da yağ yakmanın önemli nedenleri arasındadır. Ayrıca motoru uzun süre çok yüksek devirlerde çalıştırmak da segmanların performansını etkileyerek yağ sızdırmasına neden olabilir.
Yağ basıncının yüksek olduğu durumlarda motor içinde bulunan fazla yağ, taşarak silindirler üzerine dökülür. Bu durum yağın yanması ile sonuçlanmaktadır. Yağ basıncının meydana gelmesini sağlayan nedenler arasında araç beyninin ayarının doğru şekilde yapılamaması yer alır.
Günümüzde çoğu yeni motor 5.000 ila 8.000 km. arasında yarım litreden az yağ tüketir. Bazı motorlar ise hiç yağ eksiltmez. Ancak kilometre artıkça ve aşınmalar hızlandıkça yağ tüketimi de doğal olarak artar. Yüksek kilometreli bir aracın 3.000-5.000 kilometrede 2-3 litre yağ tüketmesi çok gürülen bir durumdur.
İlgili 32 soru bulundu
Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder. Arabanızın egzoz çıkışında mavi renkte duman çıkıyorsa motor büyük ihtimalle yağ yakıyor olmalı.
Araçların kullanma kılavuzlarında da belirli oranda yağ eksiltme durumu normal olarak karşılanmış. Mesela benim aracımın kullanım kılavuzu 1000 km'de 1 litreye kadar yağ eksiltme normal olarak değerlendiriliyor.
Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir. Aracın yağını zamanında değiştirmek, araca hararet yaptırmamak ve en önemlisi aracı yüksek devirlerde kullanmamak yağ yakmayı önlemenin en basit yoludur.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
- Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir. Ayrıca yakıt olarak çok yüksek tüketim meblağı ortaya çıkarır.
Aracınızı Doğru Devirde Kullanın
Aracın gereğinden fazla yakıt tüketmemesi için genellikle 2.000 - 3.000 devir arasında kullanılması önerilir.
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Yağ yakan bir araç çekişten düşer, yakıt sarfiyatı artar. Motor yağ ölçümü sırasında yağ çubuğu istenilen düzeyde değilse aracınız yağ eksiltiyor yani yağ yakıyor olabilir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı bir litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşmaktadır.
Mobil 1 10W60 içinde şişirici denen maddeden vardır.Bunlarda yüksek km'li araçlarda yağ yakmayı azaltır.Segmanlarda işe yarar.Yanlış okumuşsunuz. 10W60 performans veren bir yağ değildir. Bu tüm markalar için geçerlidir.Evet yağ yakmanızı azaltır , ama performans ve yakıt ekonomisini öldürür.Yağ basıncını da arttırır.
Yağ yakma segmanlardaki boşluktan yıpranmışlıktan oluşur, yağ segmanlarının ynında genelde kompresyon segmanları da aşındığı için araba yeterli kompressyonu üretemez ve araç çekişten - güçten düşer.
Yağ yakan araçlarda genellikle egzozdan aşırı miktarda duman ortaya çıkar. Çıkan dumanın rengi, yağın yakılma miktarına bağlı olarak farklı renklere sahip olabilir. Misal olarak, beyaz veya mavi duman yağ yakma işaretleri olabilir. Bu renkler de mevcut arıza için fikir verici olabilmektedir.
Araç egzozlarından çıkan dumanların sebebi, renklerine göre değişkenlik gösterir. Duman rengi fark etmeksizin tümünde, çeşitli arızalar baş göstermiş demektir. Buna göre siyah duman atma sorunu genellikle hava filtresi kaynaklıyken mavi duman genelde motorun yağ yaktığı anlamına gelir.
Ynt: Yağ yakan,üfleme yapan motora hangi katkı maddesi
Katkılardan çok Mobil1 10w-60 yağı bi denemenizde fayda var.
LPG ile çalışan motorda ortam çalışma sıcaklığı benzinle çalışan motora göre daha fazladır. Bu nedenle LPG'li motor nispeten daha yüksek sıcaklıkta çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak motor yağında buharlaşma LPG'li motorda daha çok olur. LPG'li motorda emme valfleri benzinli motora göre daha az soğur.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Motorun segman, ana ve sibop yataklarında yada pistonunda oluşan aşınmalar, motorun yanma odasında yağın yanmasına sebep olur. Bu nedenle motorda yağ eksilmesi olur.
Her motorda bir miktar yağ eksilmesinin olması normal olarak kabul edilir. Ancak uzmanlar tarafından verilen bilgilerde, bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi normal değerlerin üzerinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca 10 bin kilometrede 200-300 gram yağ azalması da normal bir seviye olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri