Örümcekten yola çıkan eğirme, dokuma, besleme ve koruma metaforlarıyla çalışmalarında annesinin bu yönlerini vurguluyor. Terapide de örümcek koruyucu ve yardımsever bir karakter olabiliyor; çocukların oyunlarında da oyun evini ağlarıyla düşmanlardan koruyan bir örümcekle karşılaşabiliyorum.
ÜNLÜ RÜYA ANALİSTİ YORUMLADI
Ünlü medyum ve rüya analisti Inbaal Honigman, “Rüyada örümcek görmek genellikle hayatınızdaki yaratıcılık ve sabır ihtiyacını sembolize eder. Örümcekler, karmaşık ağ örme yetenekleri nedeniyle sıklıkla yaratıcılık ve sabırla ilişkilendirilir.”
Oyuncakların mekanik ve elektronik olmasından kaçınılmalıdır. Oyun odasında yer alan oyuncaklar her yaş grubuna ve çocuklara hitap eden olmalıdır. Küçük yaş grubuna yönelik oyuncaklar seçilirken, büyüklere de hitap edecek oyuncaklarda yer almalıdır.
Oyuncak dinozor: Bu oyuncakla oynayan çocuk geçmişte başına gelen sıkıntılı, korku veren bir durumu tekrar tekrar hatırladığını, aklından çıkaramadığını anlatmaya çalışıyor olabilir.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
İlgili 33 soru bulundu
Arabalar: hareketlilik, güç, kaçış, güvenlik, korunma, yolculuk, savunmalar, aile sorunları… Biberon: bebeklik dönemine geri dönme, bakım, oralite, başa çıkma konuları, bebekler, kardeşler, idrara çıkma… Dürbün: ilişki(yakın/uzak), gözetleme, avlanma, bulma, arama, yakınlık, kendini değerlendirme…
Terapist çocuğun ilgi duyabileceği ve duygu ve düşüncelerini yansıtabileceği oyuncakları kendisi seçer. Elbette bu süreçte oyun terapi odası malzemeleri arasında hangisinin kullanılacağına çocuklar karar vermelidir.
Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir. Oyun terapisinin terapötik güçleri arasında iletişim, duygusal düzenleme, ilişkiyi geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık, kendini gerçekleştirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Kum terapi, çocukların ve yetişkinlerin duygusal ve psikolojik sorunlarına yardımcı olmak için kullanılan bir terapi yöntemidir. Terapi seanslarında, özel olarak tasarlanmış bir kum kutusu kullanılır ve kişiler, kutuya çeşitli oyuncaklar ve figürler yerleştirerek, duygularını ifade ederler.
Oyun Terapisi Kaç Yaş Aralığına Uygulanır? Çocukların gelişim özelliklerine göre 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir yöntemdir.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Duyusal oyun nedir? Dokunma, tatma, görme, işitme, koklama gibi beş duyudan en az birini içeren, çocukların merakını ve keşif isteğini teşvik eden aktivitelere duyusal oyun denir. Birçok farklı şekilde yapılabilecek duyusal aktivitelerde sonuca değil, çocuğun yaşadığı duyusal deneyime odaklanılır.
Örümcek, “Büyük Ana, kader ağlarının örücüsü, güneşle ilgili bir simge ve avcı olarak görülen örümcek ve ağı… (Wilkinson, 2011: 73).” Bu eserde sebat, yeniden varoluşun tezahürü ve bilgeliğin temsilidir. Aynı zamanda orada bir yaşam olmadığı temsil eden örümcek dini bir sembol olarak resimde yer almaktadır.
Rüyada örümcek görmek hayır yapabilmeye ve dine sevgi beslemeye delalet eden bir rüya çeşidi olmaktadır. Örümcek, inzivaya çekilmiş olan takva ehli kişi şeklinde ifade edilmektedir. Bireyin rüyasında örümcek görmesi genellikle hayır işlerinde bulunan, dinine iyi bir şekilde bağlı, ibadetini yapan manasına gelmektedir.
Arapça bir isim olan ankebût “örümcek” mânasına gelir. Çoğulu anâkibdir. Geceleri avlanan, ağının ipliklerine asılarak avını sabırla bekleyen, ağına düşen sinek ve benzeri haşeratı sımsıkı sararak kanını emen örümcek Câhiz'e göre hârikulâde bir mahlûktur.
Oyun terapisi genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere düzenli şekilde devam ettiğinde 16-20 seans arası sürmektedir. Bu süreci çocuğun gelişimsel dönemi ve terapinin gidişatı da etkilemektedir.
Genel olarak, oyun terapisi dikkat eksikliği yaşayan çocuklar için etkili bir tedavi olabilir. Davranışlarının yanı sıra dikkatlerini ve konsantrasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca daha iyi sosyal beceriler geliştirmelerine ve duygularını daha iyi düzenlemelerine yardımcı olabilir.
“Davranışın Bedelini Ödetme” ve “Mola” yöntemlerinde kullanılan 4 aşama'nın ilk aşaması olan sınırı/kuralı açık bir şekilde ifade etmek/yönerge aşamasında; çocuğa sınırın ya da kuralın ne olduğu açık ve net bir dille ifade edilir. Bu dil kesin mimik, ses tonu ve duruşlarla desteklenmelidir.
İlk seansta çözüm odaklı terapistler danışanın dikkatini sorunun yapısı içinde yer alan istisnalara da çekerler (Miller vd., 1996). Örneğin: "Kendini iyi hissettiğin ve senin için durumun daha iyiye gittiği zamanlardan söz eder misin bana?" sorusu bu duruma bir örnektir.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocuğun problemleri yerine ilişkiye odaklanmayı tercih eder. Bu ilişkinin çocuğun iyileştirme gücünü harekete geçireceğine inanır. Çocuk iyileşmeyi özenle hazırlanmış oyun terapi odasındaki oyuncaklar yolu ile gerçekleştirir.
1970'li yıllarda Ann Jernberg Theraplay ekolünü geliştirirken, aynı yıllarda Viola Brody Gelişimsel Oyun Terapisini kuramsallaştırmıştır. Sonrasında Kukla Terapisi, Adlerian Oyun Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi ekolleri gelişmiştir.
Bu süre çocuğun probleminin türü, geçmiş öyküsü, gelişimsel özellikleri, kendi iyileşme temposu ve ailenin sürece düzenli katılımı gibi faktörlerden etkilenmektedir. Ancak ortalama seans sayısı 10 ile 18 arasında arasında değişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri