Diğer bir deyişle özgüven, kişinin belli bir alan ya da alanlarda akranlarına kıyasla kendini nasıl gördüğü, değerlendirdiği ile ilgili algısıdır. Temelde başarı düşüncesi hakimdir. Özsaygı ise; kişinin kendisine yönelik ayrıntılı değerlendirmelerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir.
Kendimize belirli alanlarda, örneğin iş dünyasında duyduğumuz güven bir şeyleri iyi yaparak kazandığımız dışsal bir güvendir. Unvanın, diplomanın, paranın, başarıların getirdiği güven dışsal güvendir ve geçicidir. Özgüven her şeyini bir anda yitirsen bile geride kalan gerçek güvendir.
Öz saygı, kişinin sahip olduğu genel değer duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendine hangi ölçüde değer verdiğini ya da vermediğini, kendini ne ölçüde onayladığını takdir ettiğini, ödüllendirdiğini ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür değerlendirme olgusudur.
Öz saygı, kişinin kendi değeri ile ilgili genel duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendisine ne kadar değer verip vermediğini, kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiği, ödüllendirdiği ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak değerlendirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Öz saygı geliştirilebilir bir yetenektir. Kendini tanımak, kabul etmek ve sevmek için içsel çalışma, kişisel gelişim ve destek almak önemlidir. Kendi değerlerinizi ve yeteneklerinizi tanımak, sağlıklı sınırlar belirlemek ve kendinize güvenmek, öz saygınızı güçlendirebilir.
Kişinin kendisine karşı olumsuz ve sağlıksız tutum sergilemesi özsaygı eksikliği yaşadığı anlamına gelir. Bireyin kendinde bulunan bu eksikliği anlaması ise kendisinde oluşan belirtileri fark etmesi ile anlaşılır. Öz saygı eksikliği var olan kişilerde şu durumlar gözlemlenebilir: Kendini dış görünüş açısından beğenmeme.
Diğer bir deyişle özgüven, kişinin belli bir alan ya da alanlarda akranlarına kıyasla kendini nasıl gördüğü, değerlendirdiği ile ilgili algısıdır. Temelde başarı düşüncesi hakimdir. Özsaygı ise; kişinin kendisine yönelik ayrıntılı değerlendirmelerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir.
Özsaygı, kişisel olarak ileri gitmenize ve hayata daha pozitif bakmanıza yarayan oldukça önemli bir duygudur. Özsaygı sahibi kişiler: Başarılarını özgürce kutlayabilir ve iyi olduğu konuların üzerine kolayca gidebilir.
Öz saygı; bireyin kendisine ilişkin olumlu ya da olumsuz duygu, düşünce, davranışların bütünü şeklinde tanımlanmaktadır. İnsanların kendilerine yönelik algıladıkları değerlilik ve yeterlilik duyguları öz saygının şekillenmesinde oldukça önemlidir.
TDK'ya göre özgüven kelimesinin doğru yazımı nedir detayları ile derledik. Özgüven kelimesi genel olarak bitişik yazılsa da TDK'ya göre kelimesinin ayrı yani öz güven şeklinde yazılması daha doğru olarak ifade edilmektedir.
Bu iki kavram birbirine çok yakın gibi görünse de aslında farklı. Öz güven, insanın kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu, benliğinden memnun olması ve bunun sonucu olarak kendisi ve çevresiyle barışık olması iken cesaret, başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Özgüven hem kişinin kendisine ilişkin düşünceleri (Örnek: "Zekiyim, sevilen bir insanım"), hem bu düşüncelerin yol açtığı duyguları (umutsuzluk, utanç, gurur), hem de bu duygu ve düşüncelerin ifadesi olan davranışları (çekingenlik, dikkat, iddiacılık) içerir.
Bu özelliklere örnek vermek gerekirse; eleştiriye açık olmak, hataları kabul etmek, iltifat etmekte/almakta rahat olmak vb. Özsaygı, bu özellikler ile söyledikleriniz, yaptıklarınız, gördükleriniz, duyduklarınız ve de hareketleriniz arasındaki uyumu temsil eder.
Kıskanç kişilerin, sevilmeye aşırı bir ihtiyaçları vardır ve yaşadıkları güvensizlik ve yetersizlik duygularıyla baş edemedikleri için ilişkide bulundukları insanın sevgisini kimseyle paylaşmasını istemezler. Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır.
Özgüven eksikliği kişinin kendini değersiz hissetmesi, kendine güvensizlik, başarısızlık korkusu, düşük öz benlik saygısı gibi problemlere neden olabilir. Bunlar kişinin öğrenme yeteneğini, hayal etme yeteneğini, insanlarla iletişim kurma yeteneğini ve karar verme yeteneğini olumsuz etkileyebilir.
Özsaygısı düşük bireyler genellikle ilişkilerine yeterince enerji harcamazlar. Bu nedenle ilişkilerinde hatalar yapabilirler. Bu hatalar ortaya çıktığında, kişi sorumluluğu almayı başaramaz ve herkesi ve her şeyi suçlayabilir. Kendine de kurban rolünü seçer.
Anne ve babaya, öğretmene, büyüklere, bütün insanlara , kendine , çevreye , hayvanlara, tüm canlılara, sahip olunan nimetlere… saygı gösterilmelidir. Kişinin hayatta en fazla saygı göstermesi gereken kişiler anne ve babası olmalıdır.
Öz saygı, kendimize önem vermemiz ve kendimizi kabullenip güçlü ve zayıf yönlerimize saygı duymamız olarak tanımlanıyor. Öte yandan, öz güven kendi beceri ve yeteneklerimizi değerlendirip sonucunda kendimize ne derece güven duyduğumuzu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri