Öz bakım becerileri eğitimi; kişinin kişisel bakım ve temizliğini başkasına bağımlı olmadan gerçekleştirmesi, giysilerini çıkarma ve giyinme işlemlerini kendi başına yerine getirmesi için gerekli olan becerilerin tümüne denilmektedir.
Çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun olarak, kişisel bakımını üstlenebilmesi için gerekli olan becerilere özbakım becerileri denir. Tuvalet, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir.
Okul öncesi eğitim kurumları, çocukların yaşamsal bazı becerileri edinmelerini sağlayan ortamlardır. Bu beceriler yemek yeme, giysilerini giyme ve düzenleme, temizlik yapma, tuvalet eğitimi, düzenli olma ve tehlikelerden korunma gibi özbakım becerileridir.
Çocuklarda temizlik alışkanlığı, 2 yaşından itibaren başlayan, çocuğun sosyalleşmeye başlamasıyla davranışlara dönüşen bir süreçtir. 2 yaşında kendi bedenini tanımaya ve taklit yoluyla bazı beceriler kazanmaya başlayan çocuk, sıcak-soğuk, kirli-temiz, çabuk-yavaş gibi kavramları da öğrenir.
Çocuk öz bakım becerilerini, kendisine bakım veren yetişkinleri taklit edilerek öğrenir. Ebeveynler çocuğa bu konuda yeterli fırsatı sunarsa, çocuk gelişim dönemine göre yavaş yavaş öz bakımını üstlenmeye başlar. Bu sebeple çocuğun kendi başına yeme, giyinme ve tuvaletini yapma çabaları desteklenmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Öz bakım becerileri eğitimi; çocuk gelişiminin beş gelişim alanı içerisinde yer almaktadır. Bu becerilerin çoğunu okul öncesi dönemde kazandırmak gerekmektedir. Küçük yaşlarda kazanılan öz bakım becerileri çocuğun bütün hayatını etkileme gücüne sahip olmaktadır.
Öz bakım, kişilerin fizyolojik, psikolojik ve zihinsel olarak sağlıklarına dikkat etmek ve işlevselliği arttırmak amaçlı farkında olarak yaptıkları aktiviteler bütünü olarak tanımlanmaktadır (1).
Tuvalet eğitimi, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir. Bu becerileri el-yüz yıkama, diş fırçalama, burun temizliği ve banyo yapma becerileri izler. Bu sürekliliğin sonunda tırnak bakımı, cilt bakımı, kozmetik ürünlerin kullanımı, saç bakımı ve cinsel organların temizliği gelir.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Öz bakım becerileri neden önemlidir? Öz bakım becerileri, çocukların görev performansını planlama ve sıralama, gerekli materyalleri organize etme ve diğer günlük işleri yapma becerileridir. Öz bakım becerileri, yaşam becerilerinin yanı sıra okulla ilgili birçok görev için öncü görevi görür.
Çocuklar bu beceriyi öğrenme süreçleri içinde doğal yollardan elde ederler. Öz-düzenleme becerisine sahip yetişkinlerin arasında olarak, oyunlar ve egzersizlerle, doğada zaman geçirerek, sağlıklı beslenerek ve çokça uyuyarak bu becerinin gelişimini sağlamış olurlar.
Öz bakım kelimesi birçok kişinin bitişik yazdığı kelime olarak değerlendirilmektedir. Fakat dilimizde bu kelimelerin ayrı yazılması gerekmektedir. Bu nedenle kelimenin doğru yazılışı öz bakım şeklinde olmaktadır.
Öz bakım becerileri, çocuğun beslenme, giyinme, banyo yapma ve tuvalet kontrol alanlarında gereksinimlerini uygun şekilde karşılamasına yardımcı olacak beceriler içermektedir. Bu becerilerin tecrübe edilebilmesi için motor becerilerin uygun seviyede gelişmiş olması gerekmektedir.
Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve geliştirirler. Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir.
Dü- şünme becerileri arasında eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, yansıtıcı düşün- me, ıraksak düşünme, yakınsak düşünme, analoji, lateral düşünme, problem çözme, karar verme ve kavramsallaştırma yer almaktadır.
2 yaş çocuğun yürüme, konuşma, kendi kendine yemek yeme ve kısmen giyinme gibi becerileri kazanmasıyla birlikte tam anlamıyla bağımsız olmaya başladığı dönem olarak kabul edilebilir. Prof. Dr. Haluk Yavuzer bu yılki hızlı gelişimin çocuğu birçok alanda bağımsız hale getirdiğini vurgulamaktadır.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Beceri, bireyin sahip olduğu yetenekler doğrultusunda gerçekleştirdiği faaliyetlerdir. Bireyin bu faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için birden fazla tek basamaklı davranışı basamak atlamaksızın ardı ardına gerçekleştirmesi gerekir.
YYBE öğrencilerin bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesini, olumlu davranış değişiklikleri ve alışkanlıklar kazanmasını, kendini riskli ortam ve durumlardan korumasını sağlayacak etkinliklerden oluşan okul temelli, koruyucu – güçlendirici bir eğitim programıdır.
Beceri analizi, becerinin sıralı parçalara bölünmesini, izolasyonu, tanımlamayı ve tüm gerekli alt konuların sıralanmasını içeren ve öğrenildiği zaman öğrencinin en son davranışı yapmasını sağlayacak olan bir yöntemdir.
Öz bakım eksikliği, beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet gibi kendi başına günlük yaşam aktivitelerini yapma veya tamamlama becerisindeki yetersizliktir. Günlük yaşam aktiviteleri; beslenmek, banyo yapmak, giyinmek, bir iş üzerinde çalışmak vs. gibi düzenli olarak yapılan şeyler olarak tanımlanmaktadır.
Orem'in Öz Bakım Eksikliği Hemşirelik Kuramı, hemşirelik uygulamalarında en sık kullanılan kuramlardan biridir. Dorethea Elizabeth Orem (2001) tarafından geliştirilen model; özbakım kuramı, özbakım eksikliği kuramı ve hemşirelik sistemleri olmak üzere üç ayrı kuramın birleşiminden oluşmaktadır.
Hall'ın hemşirelik kuramı; bakım (care-hastanın bedeni), öz-çekirdek-merkez (core-bireyin kendisi) ve tedavi (cure-bedeni etkileyen hastalık) olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri