Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) ikamet ettiği sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylara ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını duyurdu.
Ancak deprem nedeniyle olağanüstü hâl ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'daki öğrenciler için alınan özel önlemler sayesinde bu illerde kayıtlı olan öğrenciler, istemeleri durumunda diğer illerde sınava girebilecekler.
ÖSYM, deprem bölgesindeki adaylardan DGS başvuru ücreti almayacak. (29.05.2023) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof.
YKS Başvuruları Başladı, Deprem Bölgesindeki 4 İlde Sınav Yapılmayacak. ÖSYM, 17-18 Haziran'da yapılacak 2023-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularını almaya başladı. Depremlerin yaşandığı Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da sınav yapılmayacağı açıklandı.
Depremin olduğu illerde bulunan öğrencilere fırsat eşitliği tanınması gerekir. Lise ve üniversite sınavları için eşit olmayan koşullarda diğer öğrencilerle aynı sınava girecekler.
İlgili 25 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesinde sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki 10 ilde lise öğrencilerinin sınıfta kalmayacağını ve sorumlu olarak üst sınıfa geçeceklerini duyurdu.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ İLLERDE ÖĞRENCİLER İÇİN İKİNCİ DÖNEMDE DEVAM KOŞULU ARANMAYACAK.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen Depremzede öğrencilere nakil imkanına ilişkin açıklamada bulundu. Depremden etkilenen 10 ildeki okullarda eğitim öğren öğrencilerin istediği illerdeki okullara nakillerinin yapılacağı belirtildi.
Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme yönetmeliğine göre yazılı sınav haftası uygulaması başladı. 2023-2024 eğitim öğretim yılı sınav takvimi doğrultusunda 1. dönem 1. sınavları, 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, 1. dönem 2. sınavları ise 25 Aralık 2023-05 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacak.
6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla, ikamet bilgisi depremden etkilenen il haricinde olmakla birlikte, bu ilde ortaöğretimin son sınıfında öğrenim gören adaylar da depremzede aday kontenjanından depremden etkilenen aday olması nedeniyle yararlanabilecek."
Ulaşım ve barınma desteğine başvurular, TC kimlik kartı, 2023-YKS sınava giriş ve ikametgah belgesi ile 1-12 Haziran'da valilik ve kaymakamlıklara şahsen yapılacak. Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.
Afet bölgesi olarak ilan edilen illerdeki adaylardan sınav ücreti alınmayacağını aktaran ÖSYM Başkanı Ersoy, "Deprem sebebiyle afet bölgesi olarak ilan edilen 11 il ve bir ilçemizde ikamet eden, buralardan deprem sonrasında başka il ve ilçelere göç eden tüm adaylarımızdan sınav ve başvuru ücreti alınmayacak" ...
ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'de olduğu gibi bugün başvuruları başlayan DGS'ye deprem bölgesinden başvuru yapan adaylardan sınav ücreti alınmayacak.
Depremzedelerden sınav ücreti alınmayacak
ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'de olduğu gibi bugün başvuruları başlayan DGS'ye deprem bölgesinden başvuru yapan adaylardan sınav ücreti alınmayacak.
Adayların ulaşım ve barınma ihtiyaçları, öncelik KYK yurtları olmak üzere valilikler ve kaymakamlıklar üzerinden AFAD koordinesinde karşılanacak. Ulaşım ve barınma desteği için başvurular, kimlik kartı, 2023-YKS sınava giriş belgesi ve ikametgah belgesi ile birlikte valilik ve kaymakamlıklara şahsen yapılacak.
Böylece depremden etkilenen tüm öğrencilerimiz, aldığımız karar doğrultusunda devamsızlık ile ilgili hükümlerden muaf olacaklar."
Ayrıca, deprem bölgesindeki bazı il veya ilçelerdeki geçici barınma merkezlerinde ikamet eden ve taşıma yoluyla eğitim hizmeti alanların istemeleri durumunda açık liseye geçebileceği belirtildi.
DEPREM OLAN İLLERDE OKULA GİTMEK ZORUNLU MU? Deprem olan ve OHAL ilan edilen bölgelerde okullarda devam zorunluluğu bulunmuyor.
Afet bölgesinde yaklaşık 150 bin on ikinci sınıf öğrencisi bulunduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Özer, ÖSYM'nin aldığı kararla onların da isterlerse kendi illerinde isterlerse başka bir şehirde sınava girebileceklerini hatırlattı.
Özel Öğrenci olmak için 10 Mart 2023 Cuma günü saat 16:00'a kadar https://www.sis.itu.edu.tr/onkayitlar/depremozelogrenci linkinden başvuru yapılması, istenen evrakların tek pdf dosya olarak sayfaya yüklenmesi ve başvurunun tamamlanması gerekmektedir.
Erdoğan, "Depremde yakınlarını kaybeden veya evi, iş yeri orta veya üstü hasarlı olan depremzede öğrencilerin tamamına burs verilecek, bunu ilk defa açıklıyorum" dedi.
Peki, depremzedelere ek kontenjan nasıl olacak? Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara kendi illerindeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek kontenjan ayrılmasını kararlaştırdı.
Kararı sosyal medya hesabından duyuran YÖK Başkanı Özvar, “6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla deprem bölgesinde ortaöğretim kurumlarında öğrenime devam eden ve YKS'ye giren adaylarımız da depremzede aday kontenjanından yararlanabilecek” dedi.
Depremzedelere yüzde 25 ek kontenjan için detaylar belli oldu. Yükseköğretim Kurulu, depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara deprem bölgesindeki illerde bulunan üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek depremzede kontenjanı ayrılmasını kararlaştırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri