Özdemir Asaf, sanat sanat içindir görüşünü savunmaktadır.
Özdemir Asaf (11 Haziran 1923, Ankara - 28 Ocak 1981, İstanbul), Cumhuriyet dönemi Türk şairlerdendir. 11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da doğdu. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Babası Mehmet Asaf Şura-yı Devlet'in üyelerindendir.
Özdemir Asaf, şiirde yalınlığı ve kısalığı gözetir. Geçmişten günümüze yazılmış olan şiirlerin genel temaları olan; aşk, yalnızlık, ölüm vb. üzerine sade bir dille yazar. Bunlar, şiirine olan rağbetin nedenlerindendir. Özdemir Asaf'ın üç de düz yazı eseri vardır fakat o, daha çok şairliği ile ön plana çıkmıştır.
Aşk; görmekten çok özlemeyi sever, dokunmaktan çok düşlemeyi ve aşk öyle haindir ki; nerde imkansız varsa gider onu sever.
İlgili 26 soru bulundu
"Ne cenneti merak ediyorum ne de cehennemi; Çünkü ben annemi gülerken de gördüm, ağlarken de." Özdemir Asaf…
Ne güzel demiş Özdemir Asaf: "Baharda kışı, kışında baharı özler insan, ne uzaksa onu özler. Kavuşmak şart mı? Boşver, bazı şeyler yokken daha güzel.."
Yoksa severken imkânsız mıdır yaşayabilmek. Zor mudur gözlerine bakarken sevgiyi görmek. Yoksa sevgi midir gözlerindeki tek gerçek?
LAVİNİA KİME YAZILDI, HİKAYESİ NE? Özdemir Asaf bu şiiri Mevhibe Meziyet Beyat'a yazmıştır. Asaf, üniversitede öğrenciyken Beyat'a aşık olur ve bu şiiri onun için yazar. Bu şiirle bir yarışma kazanan Asaf, şiiri okuduğu esnada Beyat'ın salonu terk ettiğini görür ve duygularını saklı tutmaya karar verir.
İnsanın büyüdükçe mi artıyor dertleri. Yoksa insan, büyüdükçe mi anlıyor gerçekleri. - Özdemir Asaf | Sanatçı sözleri, Edebiyat, Şiir.
Akciğer rahatsızlığı dolayısıyla Vakıf Gureba Hastanesinde tedavi gördü. Bu süreçte beyninde bir tümör olduğu tespit edilen Özdemir Asaf, 28 Ocak 1981 tarihinde Bebek'teki evinde vefat etti.
Uğruna şiir yazılan bu kadın Mevhibe Meziyet Beyat'tır. Peki kimdir bu unutulmaz şiire ilham veren kadın. Gelin birlikte tanıyalım; 2 Mayıs 1925'te İstanbul'da doğmuş hepimizin Lavinia diye tanıdığı Mevhibe Beyat.
Yalnızlık şairi: Özdemir Asaf kimdir?
Özdemir Asaf, Türk edebiyatında önde gelen bir şair olarak kabul edilir. Asıl adı Özdemir Arun olan Asaf, İstanbul'da 11 Haziran 1923'te doğmuştur. 28 Ocak 1981 yılında ise İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Özdemir Asaf'ın şiirlerinde sık sık aşk, ayrılık, umut gibi temalar işlenmektedir.
Asaf'ın tutkulu aşkı Lavinia, Mevhibe Meziyet Beyat'tır. Asaf'ın aşkı gerçekten de karşılıksızdır.
Hani diyor ya Özdemir Asaf ; İmkansızlıkları yaşamak mıdır sevmek, Yoksa severken imkânsız mıdır yaşayabilmek. Zor mudur gözlerine bakarken sevgiyi görmek. Yoksa sevgi midir gözlerindeki tek gerçek ? Kolay mıdır bir anda vazgeçip gitmek, Yoksa gitmekten vazgeçip, sevmek mi gerek?
Titus'un savaşa gittiği bir gün düşmanı olan Tamora'nın iki oğlunun tecavüzüne uğraşmıştır. Titus Andronicus bu haberi alır duymaz kızını kendi elleriyle öldürür ve sonrasında da bir tepeye gömer. Günler ve aylar sonra mezarın üzerinden bir çiçek ortaya çıktı. Bu çiçek lavinia başka bir tabiri ile ölüm çiçeğiydi.
Özdemir Asaf, egzistansiyalizmin, insana yaklaşım tarzından etkilenmiştir.
Latince kökenli bir kelime olan Lavinia'nın farklı birkaç anlamı vardır. Misk çiçeği ve tarla uyuzu olarak bilinen bir çiçeğin adıdır. Kelime anlamı bakımından, 'özgürlük' ile bağdaştırılır ve 'hayal edilen ideal sevgili' anlamını taşır.
“Gece midir seni bana düşündüren, yoksa ben miyim seni düşünmek için geceyi bekleyen?” #özdemir #a…
Hani diyor ya Özdemir Asaf; “imkansızlıkları yaşamak mıdır sevmek, yoksa severken imkansız mıdır yaşayabilmek.
Özdemir Asaf Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden biridir. Birçok farklı edebî topluluğun ve farklı şiir anlayışlarının ortaya çıktığı bu dönemde Asaf, herhangi bir edebî topluluk içinde yer almamış ve bireysel bir sanat anlayışı ortaya koymuştur.
İnsansız adalet olmaz. Adaletsiz insan olur mu? Olur, olmaz olur mu! Ama, olmaz olsun.
' on Instagram: "-Ne demiş Özdemir Asaf; “Ne zaman imkansız seversen ,işte ozaman gerçek seversin..”🖤"
Özdemir Asaf, kapalı ve sözcük oyunları ile bezediği soyut bir şiirler anlayışı ile soyut bir oluşturmuştur. Yaşadıklarını şiirlerine aktarmıştır. Çevresindeki olayları soyutlaştırarak düşüncelerine yansıtmıştır. Yazdığı şiirlerinde yer yer kendisiyle, toplumla ve çevresiyle çatışma biçimi oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri