Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Erzurum'da ki en meşhur yemeği cağ kebabı olarak bilinmektedir. Kuzu ve dana eti ile özel olarak hazırlanan cağ kebabı yatay bir şekilde pişirilmektedir. Şalgam dolması Erzurum'un yöresel lezzetlerindendir.
Erzurum helvası bir çeşit un helvası olmakla birlikte diğer helva tariflerinden farklı olarak "susuz" pişiriliyor.
Oltu, Cağ kebabı ve Oltu taşı ile meşhurdur.
İlgili 38 soru bulundu
Erzurum, Oltu işçiliği konusunda dünya çapında ün kazanmıştır. Oltu taşı ve gümüşten tespih, ağızlık, bilezik, gerdanlık, broş, küpe ve saç tokası yörenin önemli hediyelik eşyaları arasındadır.
Erzurum seyahatinde kendiniz ve sevdikleriniz için hediye olarak; bakır hediyelik eşyalar, deri ürünleri, civil peyniri gibi Erzurum'un meşhur peynirleri ve kıtlama şekeri ve yöreye özgü ehram kumaşı tercih edilebilir.
Erzurum hangi meyvesi meşhur? Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Erzurum mutfağına özgü bir yemek olan gliko, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerden biridir. Görüntüsüyle mantıyı andıran gliko, bulgur ve un karışımından oluşur. Tuzlu suda haşlanan köfteler, yoğurt ve domates sosu ile zenginleştirilir.
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir. Erzurum ve Pasinler ovasında sulama tesisleri yapılmıştır.
Civil peyniri, Erzurum, Kars ve Ardahan gibi bölgelerin lezzetiyle meşhur yöresel peynir çeşitlerinden birisidir. Civil peyniri, çiğ sütün bir süre bekletilerek ekşiliğe kavuşmasıyla üretilen bir süt ürünüdür.
HUMA KUŞU, ERZURUM'UN SİMGESİ
Bulguru tencereye alıp üzerine tuz ekleyip kaynar su ilave edin. Tencere kaynayınca ocağı kısıp suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Kullandığınız bulgurun çeşidine göre alacağı su miktarı ve pişme süresi değişebilir. Pişen bulguru geniş bir tepsiye döküp üzerine dört kaşık un ekleyin ve karıştırıp soğumaya bırakın.
Kahramanmaraş'ın yöresel güzelliklerinden biri olan sömelek köfte, irmik, ince bulgur ve kıymanın birleşiminden oluşur. Soğan, sarımsak ve baharatlarla zenginleştirilen bu köfte, sulu bir şekilde sunulur. Hazırlanan köfteler, isteğe göre yoğurt ve naneli sos eşliğinde servis edilir.
Yoğurtlu Bulgur Köftesi Yöremdeki Adıyla Köy Köftesi (Çankırı Yöresine Ait )
Çay ağacı Osmanlı topraklarının pek çok yerinde yetiştirilebilir. Çayın tabiatına uygun vilayetlerimiz ise, Erzurum, Sivas, Ankara, Bursa, Aydın, Adana, Halep, Suriye vilayetleriyle İstanbul civarlarıdır. Bu bitkinin buralarda yetiştirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.
Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliği göstermektedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı, dağları ile çevrili olan bir ilimizdir. İlimizdeki yer alan diğer dağlar ise, Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağlarıdır. Erzurum, Türkiye' nin en yüksek rakıma sahip olan (1900 m.) illerinden biridir.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Dadaş kelimesi da-da bebek sözünden türemiştir. Dadaş kelimesi Erzurum ve Azeri ağzında erkek kardeş anlamında kullanılan bir kelimedir.
Türkiye'nin 30. büyük kenti olan Erzurum büyükşehir olduktan sonra Merkez ilçe 2008 yılında 5747 sayılı yasa ile Palandöken, Aziziye ve Yakutiye olmak üzere 3 ilçeye ayrılmış, yine aynı yasa ile daha önce ilçe olan Ilıca'nın ismi Aziziye olarak değiştirilmiş ve Büyükşehir Belediyesine bağlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri