Özel belgeler, kamu görevlisinin kamu görevi nedeniyle düzenlemediği belgelerdir. Yani resmi belgeler haricinde belge vasfını taşıyan yazılı evraklar özel belge kabul edilir. Özel belgenin unsurları; yazılı olması, hukuken korunan bir içeriğe sahip olması ve düzenleyenin kim olduğunun bilinmesidir.
Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil vs. gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.
Özel belgede sahtecilik suçu ya da evrakta sahtecilik suçu TCK m. 207'de tanımlandığı üzere; yazılı, okunabilir ve hukuki bir değere sahip özel bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi veya kullanılması fiillerinden en az birinin işlenmesi durumunda meydana gelen bir suçtur.
Kamu görevlisinin usulüne ve mevzuata uygun olarak düzenlediği belgeler dışında kalan tüm belgeler özel belge olarak kabul edilir. Örneğin fatura, satış sözleşmesi, sınav cevap kağıdı, tediye fişi, ibraname yargı kararlarına konu olmuş bazı özel belgelerdir.
Resmi bir belge niteliğinde olan maaş bordrosu ödemelerin yasal bir şekilde vergilendirilmesi için önemlidir. Memur olarak çalışan ve ayın 14'ünde maaş alan işçiler e-Devlet üzerinden maaş bordrolarını görebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Bu konuya İş Kanunu ise 37.maddesinde “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Özel belgede sahtecilik suçunda belgenin sahte olarak hazırlanması, henüz suçun tamamlandığı anlamına gelmez. Bu nedenle, suçun tamamlanması için belgenin kullanılması gerekmektedir. Bu durumda, belgenin hazırlanması aşamasında olan fail hakkında suç işlemek için teşebbüs hükümleri uygulanabilir.
Bu belge özel belgedir. Özel belgeyi düzenlemek tek başına suç oluşturmuyor bunu kullanmasıda gerekir.
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel belgede sahtecilik suçunun alt sınırı 1 yıldan itibaren başlamaktadır, bu nedenle hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Ancak 1 yıl üzerinde verilen hapis cezasında adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı suçlardan değildir, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi yoktur. Ancak, özel evrakta sahtecilik suçunun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, suçun 8 yıl içinde savcılığa bildirilmesi halinde savcılık soruşturma başlatır.
Resmi belgede başkasının yerine imza atmanın cezası nedir? Bu fiil kanunda “resmi belgeyi başkasını gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren kişi“ olarak açıklanmıştır ve suçun basit hali olarak değerlendirilir. 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Resmi Belge, Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelere resmi belge denilmektedir.
Hekimler görevlerini yaparlarken çok sayıda resmi belge düzenlemektedirler. Bu belgelerin en çok düzenlenenleri, reçete, ilaç ve malzeme kullanım raporu, sağlık kurulu raporu, iş görmezlik (istirahat) raporu ve sağlık durumunu bildirir rapordur.
Diploma da geçerliliği olan resmi bir belge olduğu için bu tanıma girmektedir. Ancak sahte belge veya diplomayı tanımlarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus belgenin inandırıcı ve ikna edici olmasıdır.
İrade bozukluklarına dair iddialar her ne kadar her türlü delil ile ispatlanabilir ise de; tahliye taahhütnamesi görüşümüze göre bir “sözleşme” değildir. Kanun tarafından özel olarak düzenlenen tek taraflı bir irade açıklamasıdır.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır. İmzasız belgeler, gelecekte belgenin gerekli olduğu zamanlarda işlevsiz sayılabilir. Kira sözleşmesinde kiranın hangi tarihlerde ve hangi banka hesabına yatırılacağı bilgisi geçmelidir.
Özel belgede sahtecilik suçunun takibi şikâyete bağlı değildir. Resen soruşturma ve kovuşturması yapılır. Bu suç için görevli mahkeme ise, Asliye Ceza Mahkemesidir.
Özel Belgede Sahtecilik suçunun unsurları
Özel belge, kamu görevlisinin görevi nedeniyle düzenledikleri dışında kalan, resmî belgeden sayılmayan, resmî bir işlem nedeniyle düzenlenmiş olmayan, ancak; doğrudan hukuken hüküm, sonuç meydana getiren, bir hakkın doğmasına veya kanıtlanmasına yarayan yazıdır.
Resmi belgede faydasız sahtecilik aslında şunu ifade ediyor: Bir resmi belge üzerinde sahtecilik suçu işleniyor ancak bu belge hukuken sonuç doğurma özelliğine sahip değil. Yani bu belgenin hukuki bir karşılığı yok. Böyle bir durum için Yargıtayın beraat verilmesi gerektiği yönünde kararları mevcuttur.
Maaş bordrosu, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir.
MAAŞ BORDROSUNA NASIL BAKILIR? Öncelikle www.turkiye.gov.tr/e-bordro-sorgulama linki üzerinden sisteme giriş yapmanız gerekir. E-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra E-Bordro sorgulama sayfası üzerinden ilk adım olarak 'Yıl Seçiniz' butonunu kullanarak görüntülemek istediğiniz yılı seçin.
Özel şirketlerde, maaş bordrosu iş yerinin muhasebe departmanından alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri