Özel dedektifler gelen talep doğrultusunda bir çok farklı konuda araştırma yapabilirler. Boşanma sürecinde eş takibi, kayıp kişiyi bulmak için adres tespiti, öğrenci takibi, velayet davası sürecinde delil ve belge toplama gibi pek çok farklı alanlarda hizmet vermektedir.
Ortalama özel dedektif ücretleri 900 TL ila 3.000 TL arasında değişir. Real Dedektiflik Bürosu ile çalıştığınızda, hizmet başına 900 TL'den başlayan uygun fiyatlarla hizmet alabilirsiniz. Belirlenen fiyatlar dedektif sözleşmesi ile kayıt altına alınır.
Dedektif, bulundukları ülkenin, yasaları el verdiği ölçüde, kendilerinden talep edilen konular hakkında araştırmalar yapan ve buldukları verileri, raporlar halinde ilgili kişilere sunan, profesyonel araştırmacılardır. Bu kişiler resmi olmadıkları için özel dedektif diye anılırlar.
Bunlardan ilki uzun süre asker ya da polis olarak kolluk kuvvetlerinde çalışan ve genellikle araştırma gibi işler ile uğraşan kişilerdir. Bunun dışında Psikoloji ya da Sosyoloji gibi 4 yıllık lisans programlarından mezun olan kişiler, dedektiflik bürolarının verdiği özel eğitimler ile dedektif olarak çalışabilir.
Dedektif maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 11 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dedektif maaşları 17260 TL'dir. En düşük Dedektif maaşı 13810 TL iken, en yüksek Dedektif maaşı 38250 TL'dir.
İlgili 40 soru bulundu
Belirttiğimiz gibi Türk Ceza Kanunu'nda “dedektif tutmak” ile ilgili bir suç tanımı ve düzenleme olmadığından bu eyleme ceza verilemez.
Özel Dedektiflerin görevleri; kaçakçılık, dolandırıcılık, işlenen cinayet, hırsızlık, gasp, adam kaçırma, çalıntı oto, kundaklama suçlarının araştırılarak delil elde etmek ve elde ettiği delillerin yardımıyla faillerin yakalanarak adalet önünde hesap vermelerini sağlamaktır.
Türkiye Cumhuriyeti'nde dedektif tutmak yasak değildir. Fakat yasa dışı hizmet vermek yasaktır. Dolayısıyla özel dedektif mesleği yasak değil yasa dışı işlem yapmak yasak ve suçtur. Özel dedektiflik hizmeti almadan önce mutlaka özel dedektifin kim olduğunu araştırmanız gerekmektedir.
"Sherlock Holmes" ismiyle bilinen bu karakter dikkatli, gözlemci ve detaycı kişiliğiyle bütün gizemli olayları çözmektedir. Holmes en ünlü kurgusal dedektif olarak kabul edilmekte ve gerçekten de dünya çapında en bilinen kurgusal karakterler arasında yer almaktadır.
MADDE 16– Özel Dedektifler bu Kanunla verilmiş görevlerini yaparken silah taşıma yetkisine haizdir. Özel araştırma görevlisi kendilerine özel kullanma belgeleri ile verilen demirbaşa kayıtlı silahlarını korudukları bina, tesis ve kuruluşlarda taşıyabilirler.
Özel dedektiflik lisansı almak için lisans derecesi ve dedektiflik dersleri almak gerekir. Özel dedektiflik eğitimi alan ve başarılı olan adayların bu eğitimi başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Eğitimini tamamlayan öğrenciler özel dedektiflik sertifikası sınavına girerek mesleğe başlayabilirler.
Dedektifler suçları soruşturan, kayıp kişileri bulan, delil toplayan ve olayla alakalı tüm özel bilgilere erişebilen profesyonel kişilerdir. Bu bağlamda dedektifler bir nevi gizli polis olarak sınıflandırılabilir. Dedektif olmak adına ilgili üniversite ve kurumların bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Resmî dedektif olmak için en az 2 yıl polis memuru olarak çalışmış olmak gerekir. Dedektiflik için gerekli sertifikalara sahip olmak gerekir. Verilen talimatları ve ihtiyaçları yazılı ve sözlü olarak iletebilecek bir iletişim becerisine sahip olmak gerekir.
İşitsel, algılayıcı ve görüntülü olarak kategorilere sığdırılabilen cihazların yanında not defteri ve kalem gibi olayları işlemeye yardımcı olan malzemelerde bulunmaktadır. Dedektif ekipmanları arasında el lambası, mazura, dürbün, renkli tebeşir, eldiven, makas, ip ve fırça yer alır.
Dedektiflik mesleği resmi ve özel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Resmi dedektifler devletin teşkilatlarında çalışan polis, asker ve istihbarat elemanları olmaktadır.
Dijital Dedektifler, zarar gören veya silinen verileri kurtarır. Dijital saldırı esnasında hedef alınan verileri tespit eder. Siber suçları/suçluları ispat etmek için dijital verileri toplayıp üst mercilere delil olarak sunar. Kısacası sistem üzerinde oluşabilecek tüm güvenlik açıklarını bulmaya çalışır.
Dedektif kelimesinin kökeni Fransızca dilidir.
Özel dedektif hizmetlerinden faydalanırken yasal olmayan dedektiflerden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü bu işi profesyonel bir şekilde gerçekleştirdiğini iddia eden pek çok kimse ya sahtekâr olabiliyor.
Özel Dedektifliğe Kabul Şartları
d)Bu Kanuna göre özel dedektiflik yapmaya engel bir hali bulunmamak, Gerekir. Avukatlar aynı zamanda hem özel dedektiflik, hem avukatlık yapamazlar.
Veri analisti olmak isteyen bireyler, üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan Matematik Bölümü, Bilgisayar Bilimi Bölümü, İstatistik Bölümü, Ekonomi Bölümü gibi alanlardan mezun olup bu mesleği icra edilebilir.
Sözlük anlamı olarak dedektiflik; Suç sayılan bir işi veya bu işi yapanı ortaya çıkarmakla görevli kimse, hafiye, polis hafiyesi[1]olarak tanımlanır.
Dedektif olabilmek için şu şartları kesinlikle taşımamız gerekiyor: Polis meslek yüksekokulu veya polis akademisine girerek polis olmaya hak kazanmak. Polis memuru olarak en az 5 yıl görev almış olmak. Üniversite mezunu olmak.
Hiçbir polisin hiçbir ülke vatandaşına bağırma argo kelime kullanma yetkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri