Özür/Engel: Bireyin yetersizlik yüzünden yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel fak- törlere bağlı olarak oynaması gereken rolleri gereği gibi oynayamama durumda kalmasına özür/engel denir (Cavkaytar ve Diken, 2005; Özsoy, Özyürek ve Eripek, 1989).
Yetersizlik: Yetersizlik bir şeyi yapmada yeterli olamama, belirli bir şekilde davranmada sınırlı kapasite olarak tanımlamaktadır (Eripek, 2005 ). Yani yetersizlik, zedelenme sonucunda organın işlevini yerine getirememesidir. Zedelenmeden dolayı bireyin fonksiyonları sınırlanır.
Zedelenme-Sapma
Çeşitli nedenlerle bireyin psikolojik, fizyolojik, anatomik özelliklerinde geçici ya da kalıcı türden bir kayıp ya da işleyiş bozukluğu sonucunda organların işlevlerini ve görevlerini yerine getirmede zorlanma durumudur.
Bedensel yada zihinsel davranışların kısıtlanması durumuna yetersizlik denir. ÖRNEK: Bacaklardaki sakatlıktan dolayı yürüyememek. Zihinsel engelden dolayı algılayamama.
Engel: Bireyin yetersizliği nedeniyle, yaşadığı sürece, yaş, cins, sosyal ve kültürel farklılıklara bağlı olarak oynaması gereken rolleri gereği gibi oynayamama durumudur.
İlgili 23 soru bulundu
Engel: Bireyin yetersizliği nedeniyle, yaşadığı sürece,yaş, cins, sosyal ve kül- türel farklılıklara bağlı olarak oynaması gereken rolleri gereği gibi oy- nayamama durumu.
Bu yetersizlikler genel olarak 9 alanda toplanmıştır. Bunlar: Bedensel yetersizlik, zihinsel yetersizlik, işitme yetersizliği, görme yetersizliği, dil ve konuşma güçlüğü, öğrenme güçlüğü, yaygın gelişimsel bozukluklar, süreğen hastalıklar ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur.
Özür: Bir insanın yapmaya çalıştığı bir işi engelleyen bir eksikliktir. Tıbbi tanılamalar sonucu tür ve derecesi ortaya çıkarılabilir. Engel: Bir insanın bir iş yapmasını, özrüne bağlı olarak aksatan ya da tamamen kısıtlayan olgudur.
Özür(Engel): Yetersizlikle bağlantılı olarak toplumda işlevlerin yerine getirilememesi durumudur. Birey, belli bir zamanda belli bir durumda yapması istenenleri yetersizlik yüzünden yapamazsa, yetersizlik özür(engel)'e dönüşür.
En az kısıtlayıcı ortam terimi:Özel gereksinimli öğrencinin normal akranlarıyla, eğitim gereksinimlerinin en üst düzeyde karşılanacağı eğitim ortamıdır.
Doku zedelenmesinin geçme süresinin zedelenme boyutuna göre farklılık gösterebileceğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta içerisinde geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
ÖZEL EĞİTİM. Değerlendirme öğrencinin hem fiziksel, hem duygusal hem de bilişsel düzeyini belirlemek için yapılır. Zira öğrenci için gerekli olan öğretim ortamı ve öğretim planlarının hazırlanmasında değerlendirme ile elde edilen veriler büyük bir önem taşımaktadır.
Eğitsel değerlendirme ve tanılama nedir? Eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecinde, çocuğun tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ve akademik disiplin alanlarındaki yeterlilikleri ile eğitim ihtiyaçları belirlenir. Ayrıca, çocuğun hangi ortamda eğitim görmesinin uygun olacağına ilişkin öneride bulunulur.
Genel olarak, zihinsel yetersizliği olan kişilerin IQ'su 70'in altındadır, ancak IQ'su biraz daha yüksek ancak uyumsal işlevsellikte ciddi bozulma olan bireylere de zihin yetersizlik tanısı konabilir. Zihinsel yetersizlik, resmi olarak, IQ testi ve uyarlanabilir davranış değerlendirmesi ile teşhis edilir.
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK
Bu kişilere, bireysel olarak uygulanan IQ testinden, 90 ve 75 arasında bir IQ skoru elde edilir. Yaşıtlarına göre zihinsel performansları 1, veya 3 yaş kadar düşük seviyededir.
Bu zihinsel süreçlerde, ortalamanın altında ve kronolojik yaşına paralel olmayan performans sergilenmesine mental retardasyon adı verilir. Küçük yaşlarda görülen belirtilerin yabana atılmaması ve ona göre erken zamanda aksiyon alınması mühimdir. Günümüzde tanılar yaklaşık olarak 10-14 yaşları arasında konmaktadır.
Eğitim alabilmek için çıkaracağım raporlar ileriki yıllarda sorun teşkil eder mi? Devlet hastanesi ve rehberlik araştırma merkezinden alınan raporlar çocuğunuzun özel eğitim alabilmesiyle alakalı olup iş ya da askerliğe mani değildir.
Bedensel Yetersizlik, Dikkat Eksikliği, Özel Öğrenme Güçlüğü, Üstün ve Özel Yetenek, Hiperaktivite Bozukluğu, Dil ve Konuşma Güçlüğü, Zihinsel Yetersizlik, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Ortopedik Yetersizlik, Görme Yetersizliği, Süreğen Hastalık ve İşitme yetersizliğidir.
Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
Engel oranı %40 veya üzerinde engelli sağlık kurul raporu olan yetişkinler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu olan çocuklar, engelli kimlik kartı/özel gereksinimli birey kartı alabilirler. Not: Ağır engellilerin engelli kimlik kartında “refakatli” ibaresi olur.
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde;
Özel Gereksinimli çocuk; “Çeşitli nedenlerle bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren birey” olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri