2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Yeni uygulama çerçevesinde Kurum özel hastane ve tıp merkezlerinin acil servislerinde yazdırılan reçeteler hariç, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde yazdırılan reçetelere ait ilaç bedellerini ödemiyor. Bu reçetelerde yazılan ilaç bedellerinin tamamının cepten ödenmesi gerekiyor.
Özel sağlık sigortalarının birçoğunda ayakta tedavi için verilen ilaçlar, sigorta kapsamında karşılanır. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmayan ilaçlar özel sağlık sigortası tarafından karşılanmaz. Standart sigortalama hizmeti devlet tarafından çalışanlar ve emekliler adına sunulan sistemlerden biridir.
Özel muayenehane, özel poliklinik, özel hastane sahibi veya buralarda çalışan hekimlerce düzenlenen reçeteler, sadece defterdarlıklarla anlaşmalı matbaalara bastırılarak kullanılacaktır. Reçetelerde belirli bir ölçü aranılmayacaktır.
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
Doktorun yazdığı reçeteyi 4 gün içerisinde kullanmanız gerekecektir. Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
f) Özel reçeteye tabi ürünler: Özel olarak belirlenen reçeteye yazılan, psikotrop ve narkotik maddeleri içeren ve bağımlılık yapma ihtimali bulunan ürünleri, ifade eder.
PAZAR VE RESMİ TATİL GÜNÜNDEN ÖNCE YAZILAN HER TÜRLÜ REÇETELER, PAZAR VE RESMİ TATİL GÜNÜNDE SİSTEME GİRİLEBİLİR. İDARİ TATİLLERDE; MESAİ SAATİNDE VEYA NÖBETÇİYKEN, KAMU HASTANELERİ VE ÖZEL HASTANELERDEN GELEN HER TÜRLÜ REÇETE KARŞILANABİLİR.
Yasal yönden her hekim her ilacı yazabilir (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 8. Madde). Bu durumda bir yasayla verilmiş bir yetkinin bir uygulama talimatı ya da genelge ile kaldırılması gibi hukuki hiyerarşi yönünden de uygunsuz bir durum ortaya çıkmaktadır.
Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığında SGK'nın karşılamadığı kısmı ödemek durumunda kalırsın. Örneğin, özel hastane muayene ücretinin 80 TL ise SGK bu ücretin 30 TL'lik kısmını karşılar yani 50 TL'lik fark ücretini ise senin ödemen gerekir.
Sigorta şirketinin ve SGK'nın anlaşmalı olduğu birçok özel hastanede tamamlayıcı sağlık sigortası kullanabilirsiniz. Liv, Medicana, Medipol ve Medical Park gibi Türkiye'de herkes tarafından bilinen anlaşmalı sağlık kurumlarında SGK fark ücreti ödemeden tedavi olabilirsiniz.
Malullük sigortası kapsamında malullük aylığı, Yaşlılık sigortası kapsamında yaşlılık aylığı ve toptan ödeme, Ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi ve aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği verilmektedir.
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
İLAÇ KATILIM PAYI NEDİR? SGK tarafından ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10'u, diğer kişiler için yüzde 20'si oranında katılım payı alınır.
“ SGK ile sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşan fark ücretini kişilerden talep etmektedirler. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir.
Buna göre; özel hastaneler; ilaç raporları, istirahat raporları ile kabul ve tedavi ettiği hastalıkların tedavilerinde kullanılan tıbbi cihaz ve malzemelerin kullanımına yönelik olarak sağlık kurulu raporu düzenleyebileceklerdir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın özel hastaneleri başta olmak üzere tüm özel hastaneler depremzede hastalardan %200 ilave ücret almaya devam ediyor.
Acil servislerin acil hasta bakma yükümlülüğü var ilaç yazma değil. Elbette doktor istese hastaya ilaç yazabilir.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Kırmızı, yeşil, mor, turuncu reçeteler;
Ancak bu reçeteler Sağlık Bakanlığı mevzuatı doğrultusunda hekim tarafından manuel olarak yine yazılacak, eczane yine Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre işlemleri yapmaya devam edecektir.
reçete yazıldıktan sonra 4 gün içinde alınmaz ise geçerliliği ortadan kalkıyormuş. buna hafta sonu dahil değil. eğer süre aşılır ise yeniden yazdırılması gerekiyor.
Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davada, Danıştay"ın yürütmesini durdurduğu "Bir reçetede en fazla dört kalem ilaç yazılır" düzenlemesi ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği"de değişiklik yapıldı.
4 iş gününü geçen reçeteler artık sisteme girilemeyecektir.
Bu kapsamda düzeltme için silinip tekrar girilmesi gereken reçete olması halinde ilk 4 iş günü içinde işlenmiş olan reçeteler eczaneler tarafından istenildiği takdirde silinip tekrar işlenebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri