Türk Kızılayı Samsun Şubesi Başkanı Mustafa Keskin, “Hiçbir özel veya kamuya ait hastane kişiden kan parası adı altında para alamaz.
Dedemi halsizlik şikayetiyle getirdiğimiz hastane de uygulanan tedaviler gereğince kan takviyesi yapıldı ve 4 ünite kan verildi. Taburcu işlemlerin de bu 4 ünite kanın parası alındı (1 ünite kan=350 TL).
KAN PARASI
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir. Türk Kızılay yürütmekte olduğu kan bankacılığı faaliyeti için belirli maliyetlere ve giderlere katlanmaktadır” denildi.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı kan transfüzyonu yapan 1140 hastane vardır. Bu hastanelerin 1126 tanesinin tüm kan ihtiyacı Kızılay tarafından karşılanmakta olup kan bağışları hastane talepleri doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Geriye kalan 14 hastanenin geçici kan alımı yetkisi bulunmaktadır.
Kızılay bağışlanan kanları laboratuvar testlerinden geçirip üç farklı bileşene ayırarak ihtiyaç duyulan hastanelere ulaştırır. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolden bu yana kan bankacılığının laboratuvar, kan torbası, lojistik, personel, ve benzeri işletme giderleri SGK tarafından karşılanır.
İlgili 44 soru bulundu
Aşağıdaki Durumlardan Biri Sizin İçin Geçerli ise Lütfen Kan Vermekten Vazgeçiniz! Hemofili hastası veya pıhtılaşma probleminiz olmuşsa ya da bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız kan bağışından vazgeçiniz!
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
İnsan değerli ve mükerrem olduğundan onun parçası sayılan kanı para ile satılamaz.Bağış yapılabilir.Satılması haramdır. Ancak hasta olan kimse zarurete binaen satın alsa günaha girmez. Konuyla bağlantılı olarak:Kan nakli olanlar arasında (verici-alıcı) dinen akrabalık bağı oluşmaz.
Türk Kızılay, Türkiye'nin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamak için “Ulusal Kan Temini Projesi”ni yürütür. Ülke genelinde 18 Bölge Kan Merkezi, 68 Kan Bağış Merkezi ve mobil kan bağış araçlarıyla 300'den fazla noktada hizmet verir.
'KAN ÜCRETİ TALEP EDİLMİYOR'
Kızılay, kanunla verilen yetkiye ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun olarak bağışçıdan aldığı kanı laboratuvar güvenlik testlerinden geçirip üç farklı kan bileşenine ayırır ve talep yapan tüm hastanelere, özel donanımlı araçlarla uygun koşullarda ulaştırır.
❌Kan bir insan dokusudur ve ticari amaca kesinlikle konu edilemez Türk Kızılay Kan bağış faaliyetlerini milli bir ödev olarak kâr amacı gütmeksizin yapmaktadır.
Türk Kızılay'a gönüllü olarak bağışlanmış olan kanlar laboratuvar testlerinden geçerler. Eşzamanlı olarak 3 bileşene ayrılarak uygun koşullarda saklanırlar. Kullanıma hazır olan kan bileşenleri hastanelere transfer edilir. Bu süreçte kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.
Kan parası (ölüm parası) bir insanı haksız ve hukuka aykırı bir biçimde öldürülen veya ölümüne sebebiyet veren kişiler tarafından öldürülen kişinin ailesine kabul ettiği takdirde verilen paradır.
2023 Yılında Kan Parası Ne Kadar? Trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerle ilgili maddi tazminattan sigorta şirketleri sorumludur. Sigorta teminat limitleri her yıl güncellenmektedir. 2023 yılında trafik sigortası ölüm tazminat limiti 1 milyon 200 bin lira olarak güncellenmiştir.
Birçok insan tarafından bir ünite kanın kaç litre olduğu merak ediliyor. Bir ünite kan içerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kan bulunur.
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Su, kanın bileşenlerinden biridir. Yetişkin bir insanın kan hacmi tüm vücut ağırlığının 1/12'sine denktir. Yani, 70 kg ağırlığındaki bir insanda 5-6 litre kan bulunur.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Kan bağışında bulunacak kişi, bir seferde en fazla yarım litre kan verebilmektedir. Yani, sahip olunan kanın %8-%9'unu verilebilir. Erkekler iki ayda bir, kadınlar ise üç ayda bir kan bağışında bulunabilmektedirler. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar.
Çocuk ve yaşlılar kan bağışı için uygun vericiler değildirler. Bu nedenle yalnızca 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler kan verebilir. Hayatında ilk kez kan verecek bir bireyin ise 60 yaşını doldurmamış olması gerekir. Ayrıca vücut ağırlığı 50 kg altında olan kişilerden de kan bağışı kabul edilmez.
Dolaşımda ki toplam kan hacminin normal değeri vücut ağırlığının % 8'idir. Bu değer 70 kg'lık bir insanda 5600 ml.'dir. Bunun yaklaşık %50-60'ı plazma adınıalan sıvıdan ve %40-50'si ise hücrelerden oluşur. Plazmanın büyük kısmı sudur.
Kızlık zarı her cinsel ilişkide mutlaka kanayacak diye bir şart yoktur. İlişki öncesi yeterli ön sevişmenin olduğu durumlarda vajina daha kaygan ve çizgili kaslar daha gevşek bir hale gelir. Bu da penisin vajinal penetrasyonu sırasında nisbeten esnek bir yapısı olan kızlık zarı deliğinden kolaylıkla geçmesini sağlar.
Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, eşcinsellerden neden kan almadıklarını katıldığı bir televizyon programında açıkladı. “Eşcinseller kan verme konusunda risk grubundadır. AIDS virüsü eşcinsellerde yoğun olarak gözükür” açıklaması yapan Prof. Dr.
Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı veya verdirici özelliği yoktur. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir. Ancak bu durum psikolojiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri