Pirinci bir gece önceden ıslatmak faydalı Ancak bir ölçek pirince beş ölçek su konduktan sonra pişirilen pirinçte arsenik oranının yarılandığını gördü. Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı.
Test edilen pirinçlerde 2,6 ile 7,2 mikrogram arasında değişen inorganik arsenik bulunurken, beyaz pirinçte bu oran en düşükken daha sağlıklı olduğu varsayılan esmer pirinçte en yüksek değerlere sahip olduğu görüldü.
Yıkamazsak ne olur? Pirinçleri yıkamamızdaki esas amaç ne? Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar.
Genetiği koruma altına alınmış Basmati pirinç tohumundan, geleneksel tarım yöntemleri uygulanarak ilaçsız olarak yetiştirilen, GDO, Arsenik ve Pestisit Analizli Basmati pirinç. Çapraz bulaşmaya maruz kalabilmektedir.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
İlgili 35 soru bulundu
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince bu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
Basmati pirinç besin değerleri açısından diğer pirinçlerden çok daha fazla sağlıklıdır. Basmati pirinçler pişirildiklerinde bu besin değerinden hiçbir şey kaybetmezler. Besin değerlerini piştikten sonra da korurlar. Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir.
Ülkemizde Trakya'da yetişen Osmancık pirinci pilav yapımına en uygun olan pirinçtir. Mat, camsı bir görünümde olan bu pirincin taneleri uzundur. Pilavlık pirinç olarak bilinmesinin nedeni kolay kıvam tutmasıdır. Pilavlık pirinç olarak tercih edilebilecek en iyi pirinç çeşidi olarak bilinir.
Özellikle Tip 2 diyabetliyseniz, beyaz pirinci mönünüzden çıkarmanızı, onun yerine kepekli pirinç ya da bulgur kullanmanızı tavsiye ederim. Amerika'da yapılan bir çalışmada haftada beş veya daha fazla porsiyon beyaz pirinç tüketen bireylerde Tip 2 diyabet gelişme riskinin arttığı görüldü.
Meğer mutfağımızın vazgeçilmez bileşeni, bir arsenik deposuymuş! Yakınlarda yapılan bir araştırma, yaygın pilav pişirme yönteminin bizi pirinçte tehlikeli oranda bulunan arsenik dozuna maruz bıraktığını ortaya koydu.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Pirinç, nişasta içeren bir bakliyattır. Bu nedenle pilav yapmadan önce bir süre suda bekletilmesi önerilir. Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler.
Arseniğin bol bulunduğu gıdalar deniz ürünleri, pirinç, mantar ve kümes hayvanlarıdır. Tavuk tüketilmesi ile günlük 21-30 mikrogram arsenik alınmaktadır. Organik arsenik, kümes hayvanlarında antimikbiyal olması nedeni ile kullanılmaktadır.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Şurada Paylaş! Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Basmati pirinç orta glisemik indekse sahiptir. Diğer pirinç çeşitlerine göre glisemik indeksi düşüktür. Tat ve koku olarak diğer pirinçlerden farklıdır. Kendine özel aroması vardır.
Basmati pirinci Kuzey Hindistan bölgesinde yetişirken, yasemin pirinci ise Tayland, Kamboçya ve Vietnam bölgelerinde yetiştirilir. Raflarda gördüğünüzde görsel açıdan ayırt etmekte zorlandığınız bu iki pirinç arasındaki farklar koku ve tat olarak karşımıza çıkıyor.
7000'den fazla pirinç türünün olduğunu düşünürseniz hepsinin birbirinden güzel olduğunu ifade edebiliriz. Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Öte yandan, basmati pirincinin birçok sağlık yararına sahip olduğu bilinmektedir. Bu pirinç, yüksek oranda lif içerir ve düşük glisemik indeksli olduğu için kan şekeri seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olur. Ayrıca protein ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir.
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Pilavınızı 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde ölçerek yapmalısınız. Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri