7.Katkı payı / öğrenim ücretleri zamanında ödenmezse ne olur? Katkı payı / öğrenim ücretinin zamanında ödenmemesi durumunda öğrenci ders kayıtlarını yapamaz ve yatırmadığı dönemin öğrenim hakkını kaybeder. İlgili dönemin öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Öğrenciler, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yıl derslere giremez ve öğrencilik hakkından faydalanamazlar.
1'i Peşin, Kalanı Taksitle (9 Taksit) - Kredi Kartı ile
T. Vakıflar Bankası-Vatan Cad. Sb. Kalan tutar için kredi kartlarına (World, Bonus, Axess, Maximum, Combo ve Parafor) 9 taksit yapılmaktadır.
Devlet üniversitesinde herhangi bir ücret ödenmezken özel üniversitelere kayıt yaptıran adaylar bir eğitim yılında iki kez dönem ücreti alınıyor. Özel üniversitelere yerleşirken ise okulların taban puanları belirleyici oluyor.
İlgili 41 soru bulundu
2023-2024 ücretlerini açıklamakta temkinli davranan vakıf üniversiteleri, mevcut öğrencilerin önümüzdeki yıl öğrenim ücretlerine ortalama yüzde 70 ile yüzde 100 arasında zam yaptı. Yeni dönem ücretleri MYO'larda 47 bin TL'den başlayıp, lisanslarda 400 bin TL'ye kadar çıktı.
Buna göre bazı bölümlerin ücretleri şu şekilde belirlendi; Bilgisayar Mühendisliği 295.000 TL, Eczacılık 310.500 TL, Gazetecilik 269.000 TL, Hukuk Fakültesi 315.000 TL, Tıp Fakültesi 396.000 TL. Açıklanan bu ücretlere KDV'nin dahil edilmediği belirtiliyor.
Öğrenim ücreti ödenmediğinde yarıyıl kaydı yenilenmiyor.Üst üste 2 yarıyıl kaydını yenilemeyenin üniversiteyle ilişiği kesiliyor.
Vakıf üniversiteleri belirli bazı kanunlar çerçevesinde ve Yükseköğretim Kurulu önerisi kurulabilmektedir. Vakıf üniversitelerinin özel üniversitelerden farkı ise, vakıf üniversitelerinin devletten destek alması ve kâr amacı gütmemesidir.
Mahkemeden emsal karar: Özel üniversiteler en fazla yüzde 79,6 zam yapabilir.
Kayıt olmazsanız azami süre içersinde oldukça kaydınız silinmez ancak okul tarafından eğitim- öğretim yılınız dondurulabilir. Tabi özel üniversite olduğunu için bizzat öğrenci işleri ile iletişime geçerseniz en doğru bilgileri alabilirsiniz. Başarılar diliyorum.
Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. Kayıt sırasında ya da kurumdan ayrılış tarihine kadar öğrenci için ödenen tutar iade edilecek ücretten az ise, öğretim kurumu eksik kalan kısmın ödenmesini isteyebilir.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Süresi içinde katkı payı/öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Verilen Kesin Sürede Eksik Harcın Yatırılmaması Halinde Önce Dosyanın İşlemden Kaldırılmasına, Süresinde Yenilenmez ve Harç Ödenmez ise Davanın Açılmamış Sayılmasına Karar Verilmelidir; Doğrudan Davanın Açılmamış Sayılmasına Karar Verilemez.
Bir akademik yılın bahar döneminde, “bir akademik yıl” süreli başvuru yapılamaz. İzleyen güz döneminde kayıt dondurma başvurusunun ayrıca yapılması gerekir. Öğrencilerin kayıt dondurarak geçirdikleri süreler için ödemiş oldukları öğrenim ücreti, sonraki öğrenim ücretlerine mahsup edilmez.
Bir üniversitenin devlet mi yoksa vakıf mı olduğunun alınan eğitim ve mezuniyet sonrası kazanılan haklar bakımından hiçbir farklılığı yoktur. Ülkemizdeki tüm üniversiteler Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK'ün) denetimine tabidir ve tüm üniversiteler YÖK'ün belirlediği standartları sağlamadan eğitim öğretime başlayamazlar.
Özel üniversitelerde başarısızlık durumlarında burs kesintisi yapılmaz. Bunun sebebi öğrencinin bursu o okula girmeye hak kazandığı yıl üniversite sınavında aldığı puan sayesinde kazanmasıdır. Daha sonradan eğitim hayatındaki yaşayacağı başarısızlıklar aldığı bursun kesilmesine sebep olmaz.
-Sadece asgari şartları yerine getiren vakıf yükseköğretim kurumlarına %60'ına kadar, Devlet yardımı verilir. Asgari şartları yerine getiremeyen vakıf yükseköğretim kurumlarına Devlet yardımı yapılmaz.
Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için giriş puanlarına göre tercih süreci gelecek hafta başlayacak. Yerleştirmeden sonra bulunduğu ilde okumak isteyen "özel öğrenci statüsü" kullanabilecek, başka bir vakıf üniversitesine yatay geçiş yapabilecek.
Özel Üniversiteler Öğrencinin Başarısız Olduğu Dersleri Tekrar Alması Nedeniyle Ödenen Eğitim Ücreti Dışında Yeniden Ücret Talep Edemez.
Kaydını sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile öğrenim gördüğü akademik birime başvuruda bulunur. Öğrenci ilişik kesme belgesini, ilgili birimlere imzalattırır, bu belge ile öğrenci kimliğini akademik birime teslim eder ve lise diplomasını alır. Kaydını sildiren öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Ortalama Ücret
2023 – 2024 dönemi için özel üniversitelerin fiyat ortalaması 150.000 TL'dır.
Özel üniversitelere girişte kullanılan YKS puanına göre öğrencilere farklı oranlarda burs verilmektedir. Burs oranları %25 ile %100 arasında değişmektedir. Burs oranı yüksek olan öğrenciler, özel üniversite ücretlerinden önemli ölçüde indirim alabilmektedir.
Özel üniversitelere girmek için öncelikle TYT sınavına girmeniz gerekli. TYT, Temel Yeterlilik sınavıdır. TTY sınavından 180 barajını geçemeyen öğrenciler AYT'ye (Alan Yeterlilik Sınavı) girme hakkı bulunmuyor. 180 puanı geçerlerse TYT puanı ile 2 yıllık veya 4 yıllık bölümleri tercih edebiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri