Bu nedenle profesyonel hukuki destek alınması son derece önemlidir. Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
Böyle bir durumda hemen155 Polis İmdat ihbar hattını arayın.
İnternet dolandırıcılığı mağdurları derhal ödeme yapılan banka ile iletişime geçmeli ve söz konusu işleme bloke talebinde bulunmalıdır. Ardından suçun işlendiği yerde bulunan savcılık ya da kolluk makamlarını durumdan haberdar etmeli ve şikayette bulunmalıdır.
Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.
İletişim yoluyla dolandırıcılık olayları ile mücadele kapsamında, sizleri telefonla arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtıp, “ADINIZ FETÖ/PDY vb. TERÖR ÖRGÜTÜ SORUŞTURMASINA KARIŞTI'' diyerek sizden para, altın isteyen şahıslara inanmayın. Böyle bir durumda hemen 155 POLİS İMDAT'ı arayın.
İlgili 41 soru bulundu
Cep telefonu dolandırıcıları, sizi kandırarak cihazınıza gönüllü olarak virüs bulaştırmanıza veya gizli bilgileri onlara vermenize neden oluyorlar. Bilinen mobil dolandırıcılık türlerinden bazıları şunlardır: Cep telefonu virüsleriyle dolandırıcılık. SMS yoluyla şifre hırsızlığı (Smishing)
Yani dolandırıldım nereye şikayet edebilirim sorusunun en net yanıtı en yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikayetçi olabilirsiniz. Dolandırıldım ne yapmalıyım? sorusunun ilk cevabı; dolandırılma olayının mağduru olunması halinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayette bulunmalıdır.
Dolandırılan kişiler, gönderdikleri paralarını birçok yolla geri alabilirler. Örneğin, dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler, alacak davası açabilirler veya dolandırıcı hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
Tür Ceza Kanuna (TCK) göre bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık suçunun cezası, 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Dalgınlıkla IBAN ya da hesap numarasını yanlış yazdınız. Ya da çok eskiden bir sebeple para gönderilmiş ve tanımlı hesaplar arasında kayıtlarda kalmış bir hesaba alakasız bir parayı yanlışlıkla aktardınız. Yayılan o ani ateş basması hissini hepiniz anımsamışsınızdır. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi mümkün.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Basit dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Nitelikli dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme suçun işlendiği yer ağır ceza mahkemesidir.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
Dolandırıcılık suçu ciddi bir suçtur ve kanunen cezalandırılır. Dolandırıcılık mağduru olduğunuzu düşünüyorsanız, en kısa sürede yerel polis departmanına gitmeli ve durumu detaylı bir şekilde anlatmalısınız.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
Görevli Mahkeme ve Yargılama Usulü
İnternetten ve sosyal medya üzerinden bilişim yoluyla dolandırıcılık suçu nedeniyle yapılan yargılamalar ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.
Dolandırıcılık suçu bakımından öngörülen ceza, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Nitelikli dolandırıcılıkta ise üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
Suç duyurusunda bulunduktan sonra, savcılık suçun işlenip işlenmediğini araştırır. Eğer suç işlendiği tespit edilirse, savcılık soruşturma başlatır ve süreç devam eder. Unutmayın, herkesin hukuki hakları vardır ve suç duyurusunda bulunma, bu hakların kullanılmasının önemli bir parçasıdır.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerin Türkiye'nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere yapılabilmesini sağlayan Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikâyet Hattı aktif olarak hizmet veriyor.
Suç Duyurusu Nereye Yapılır? Suç duyurusu doğrudan savcılığa yapılabileceği gibi, il ve ilçe merkezlerinde polis karakoluna ve kırsalda jandarma karakoluna müracaat ile de gerçekleştirilebilir. Kolluk birimlerine yapılan suç duyuruları, derhal savcılığa iletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri