-Sadece asgari şartları yerine getiren vakıf yükseköğretim kurumlarına %60'ına kadar, Devlet yardımı verilir. Asgari şartları yerine getiremeyen vakıf yükseköğretim kurumlarına Devlet yardımı yapılmaz.
Özel üniversitelere girmek için öncelikle TYT sınavına girmeniz gerekli. TYT, Temel Yeterlilik sınavıdır. TTY sınavından 180 barajını geçemeyen öğrenciler AYT'ye (Alan Yeterlilik Sınavı) girme hakkı bulunmuyor. 180 puanı geçerlerse TYT puanı ile 2 yıllık veya 4 yıllık bölümleri tercih edebiliyorlar.
Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi (11 teknik üniversite, 2 güzel sanatlar üniversitesi ve 1 yüksek teknoloji enstitüsünün yanı sıra Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi), 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.
VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEDİR? Vakıf üniversitesi aslında özel okul statüsünde kabul edilmektedir. Direkt olarak devlete bağlı olmayan bu okullar, kurucu olan vakıf tarafından işletilirler.
Devlet üniversitesinde herhangi bir ücret ödenmezken özel üniversitelere kayıt yaptıran adaylar bir eğitim yılında iki kez dönem ücreti alınıyor. Özel üniversitelere yerleşirken ise okulların taban puanları belirleyici oluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Vakıf üniversitelerinde paralı ya da tam burslu olarak parasız okumak mümkündür. Vakıf üniversitelerinin burs puanları vardır ve buna göre öğrenciler tercih yaparak üniversitelere girerler. Burslu giren öğrenciler eğer öğretim yılı içinde başarısız olurlarsa burslarında kesintiler de olabilir.
2020-2021 URAP Türkiye sıralamasında Hacettepe Üniversitesi ilk sırada yer aldı; onu ODTÜ, İTÜ, İstanbul, Koç, Gazi, Ankara, Gebze Teknik, Bilkent ve Ege üniversiteleri izledi.
Ülkemizde özel üniversite bölümlerine girebilmek için tıpkı devlet üniversitelerinde olduğu gibi, gerekli bir puan ve başarı sıralamasına sahip olmak gerekmektedir. Özel üniversitelere yerleşme puanları tam burslu, yarı burslu ve burssuz olarak 3'e ayrılır.
Burs Veren Özel (Vakıf) Üniversiteleri. Burs veren vakıf üniversiteleri, devlet üniversitelerinin sayısına göre daha fazladır. Ayrıca nakit para yardımı da öğrencilerin aylık ihtiyacını karşılamak için fazlasıyla yeterli oluyor.
Üniversitenin herhangi bir diploma programında kayıtlı olmayan kişiler, başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararı ile açılan derslere özel öğrenci statüsünde katılabilirler.
Burslu Üniversite, üniversite sınavından yüksek puan olan öğrencilerin, vakıf üniversitelerinden burs kazanması anlamına gelmektedir. Özel üniversiteler başarılı öğrencileri tarafından talep oluşturmak adına bu tarz bir uygulamayı tercih etmektedir.
Özel Üniversiteler ve Burs İmkanları
Üniversite bursu için devlete başvurarak KYK bursundan yararlanılabilir. Buna ek olarak öğrenci, kurum ve özel vakıfların sınavlarına girerek ya da gerekliliklerine göz atarak başvuru seçeneklerini genişletebilirler.
Özel üniversiteye gitmek için şartlar şöyle sıralanabilir. Özel üniversiteye girmek için ilk şart üniversite sınavına girmek. Üniversite sınavından alacağınız puan ile ya ücretli ya da burslu okuyabilirsiniz. Sınava girip puan aldıktan sonra ise tercih yapmanız gerekiyor.
Özel üniversitelerde kontenjan ve taban ile tavan puan bulunmaktadır. Özel üniversitelerin taban ve tavan puanları her yıl değişiklik gösterebilir. Ancak eğer adaylar YKS sınavında barajı geçememiş ise üniversiteye giremez ve tercih yapamaz. özel üniversiteye gidilir mi diye merak edenler için cevap hayırdır.
Shanghai Ranking Consultancy tarafından hazırlanan listeye göre, dünyanın en iyi ilk üç üniversitesi sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nden Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) oldu.
Türkiye'de halihazırdaki verilere göre en büyük üniversite kampüs alanları aşağıdaki gibi sıralanmakta: 1. Van 100. Yıl Üniversitesi (85 milyon m2) https://www.yyu.edu.tr/
1- Koç Üniversitesi
Koç Üniversitesi'nin 2023-2024 eğitim-öğretim yılı ücreti Tıp Fakültesi dışındaki programlar için 520.000 TL olarak belirlenmiş durumda. Tıp Fakültesi'nin yüzde 50 burslu ücreti ise 358.000 TL.
Türkiyede puansız alan özel üniversiteler maalesef yoklar. Fakat sadece lise diploması alarak üniversite okumak mümkün. Bunun tek çaresi ise yurtdışında okumak. Makedonya, Azerbaycan, Bulgaristan gibi bazı belli ülkeler sadece lise diploması ile üniversitelerine öğrenci kabul etmekteler.
Dünyanın en iyi akademik eğitim kurumlarının listelendiği QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda 2024 yılında da Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) faaliyetlerini yürüten Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) zirveyi kimselere kaptırmayarak bu alanda rekor kırdı.
Özel üniversitelere girişte kullanılan YKS puanına göre öğrencilere farklı oranlarda burs verilmektedir. Burs oranları %25 ile %100 arasında değişmektedir. Burs oranı yüksek olan öğrenciler, özel üniversite ücretlerinden önemli ölçüde indirim alabilmektedir.
Katkı payı / öğrenim ücretinin zamanında ödenmemesi durumunda öğrenci ders kayıtlarını yapamaz ve yatırmadığı dönemin öğrenim hakkını kaybeder. İlgili dönemin öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Üniversiteye kayıt olurken para verilir mi? Öğrencilerden, yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı ve öğrenim ücreti dışında, açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç, her ne ad altında olursa olsun ücret alınmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri