Özerk Ahlak Evresi: 12 yaş ve üstünde görülen ahlaki gelişim evresidir. anlaşılarak değiştirilebileceğini, kuralların çiğnenmesi durumunda sonuçlara göre değil niyete ve koşullara göre karar verilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Özerk Dönem (Ahlaki Görecelik )(11-…)
Bu dönemde ki insanlar soyut düşünebildiği için üst düzey ahlaki kararlar verebilirler.Olayların sadece dış taraftan gözüken kısımlarına değil iç kısımlarını da düşünürler.
Bağımsız ahlak döneminde ise diğer bireylerle etkileşime girdiğinde, katı düşünce yapısı esner ve daha hoşgörülü bir ahlaki yapı oluşturmaya başlar. Bu olgunlaşma sürecinde bireydeki adalet duygusu ve soyut kavramlar yerleşmeye başlar.
Özerk dönem: Bireyin davranışlarının, kendi akıl yürütmesi ve karar vermesi ile oluştuğu, bireyin içinde bulunduğu grubun standartlarını irdeleyerek benimsediği dönemdir.
Ahlak gelişiminde dışa bağlılık, çocukların 10 yaşına kadar olduğu dönemi kapsadığı kabul edilmektedir. Çocuklar bu dönemde ahlaki yargıları açısından çevresine bağlıdırlar. Yetişkinler tarafından konulan kuralları düşünmeden kayıtsız şartsız kabul ederler.
İlgili 37 soru bulundu
Özerk Ahlak Evresi: 12 yaş ve üstünde görülen ahlaki gelişim evresidir. anlaşılarak değiştirilebileceğini, kuralların çiğnenmesi durumunda sonuçlara göre değil niyete ve koşullara göre karar verilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Piaget'e göre, ahlâk gelişimi, çocuğun bilişsel gelişimine bağlı olarak arkadaş çevresiyle olan sosyal etkileşimi çerçevesinde gerçekleşmektedir. Piaget bu dönemleri, ahlâk öncesi dönem, dışa bağımlı dönem ve özerk dönem olarak adlandırmıştır..
Özerklik Dönemi (12-36 aylar): Çocuk yürümeye ve konuşmaya başladığı için anne-baba veya bakıcıya bağımlı kalma ile hareket özgürlüğünü sürdürme arzusu arasında ikilem yaşamaktadır. Çocuklar bu dönemde bencil davranışlar sergileyebilmektedir. 3 yaşında yürümekten çok koşmaya başlamaktadır.
Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca'dan gelen "auto" (öz, kendi kendine) ve "nomos" (kural, yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Özerk (otonom) olabilmeyi; kişinin başkalarının fikirlerini ve isteklerini önceliklendirmeden kendi ihtiyaçlarına göre, kendi aklıyla karar verme, kendi kendini yönetebilme, kendi yaşamının üstünde söz sahibi olabilme kapasitesi olarak tanımlayabiliriz.
Piaget, 0-6 yaş döneminde çocuklarda kural kavramı olmadığından “Bu dönemde ahlak söz konusu değildir“ demektedir. Bu nedenle ahlak gelişimi, bilişsel gelişim aşamalarından olan işlem öncesinden, somut işlemler dönemine geçtiği 6 yaşına kadar başlamaz.
Bu öğretiler doğrultusunda Dewey'in Ahlak Gelişim Kuramı, Piaget'nin Ahlak Gelişim Kuramı, Kohlberg'in Ahlak Gelişim Kuramı, Gilligan'ın Ahlak Psikanalitik Kuramı, Davranışçı Kuram ve Toplumsal Öğrenme Kuramı olmak üzere farklı kuramlar ortaya atılmıştır.
Piaget kalıtım ve çevre etkileşimini savunsa da, kuramın temelinde biyolojinin etkisini görmek olanaksızdır. düzenleme yeteneğine sahip olduklarını ve bu mekanizma sayesinde hayatta kaldıklarını savunur. Bu uyum sağlama yeteneğinin de kalıtım ile çevre arasındaki temel etkileşim olduğuna inanır.
Kohlberg'e göre ahlak, hak-haksızlık, doğru-yanlış, iyi-kötü konularında bilinçli yargılama ve karar vermeyi ve bu karar doğrultusunda davranışta bulunmayı kapsayan bilişsel bir yapıdır.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Özerklik TDK'ya göre, bir kurumun ayrı olan bir yasaya göre kendini yönetme hakkı anlamındadır. Kurumların bir yasaya göre kendini yönetme hakkı, özerklik olarak adlandırılır.
Özerklik ilkesi; kişinin kendisi hakkındaki kararları bağımsız bir şekilde verebilmesi ile ilgilidir. Kişi hasta da olsa kendi geleceğiyle ilgili bağımsız karar verme hakkına sahiptir. Tıbbi uygulamalarda onun bu hakkına saygı duymak gerekir.
1. bağımsız olma durumu. Otonomi düzeyi yüksek kişiler kendi kararlarını kendileri verirler, yaşamlarında kendileri söz sahibidir. 2. E/Ö PSİKOLOJİSİ'nde, işin planlanması ve yürütülmesi sürecinde birey ya da bireylere özgürlük, bağımsızlık ve takdir hakkı sağlanması durumu.
Öz: Ergenlik döneminde bireyler bağımsız olmak için çaba harcamakta ve kendi yaşamları ile ilgili kararları kendileri almak istemektedirler. Bu bağımsızlık arayışı ve gereksinimi genel olarak “özerklik” olarak adlandırılmaktadır.
Öğrenenin “Özerk” olması, eğitim-öğretim durumlarının tamamen öğrenenin kontrolünde olması anlamına gelmemekle birlikte, öğretmenin tüm sınıf içi ve dışı etkinliklerde öğrenenin gereksinimlerine ve isteklerine cevap veren bir uygulama gerçekleştirmesi demektir.
İki yaşındaki çocuklar büyük motor beceriler kazanır, sosyal ve duygusal değişimlere uğrarlar. Kelime hazineleri gelişir, işleri kendi başlarına yapmaya istekli olurlar ve belli kurallara uymaları gerektiğini keşfetmeye başlarlar. Bu bebeklerde özerklik dönemidir.
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
Piaget, öğrenmeyi yaşa bağlı bir süreç olarak kabul eden zihinsel gelişim kuramına dayalı olarak açıklamıştır.
Piaget, çocukta ahlaki gelişimi iki dönemde özetlemektedir. 6-12 yaş arasını kapsayan dışsal kurallara bağlılık döneminde kayıtsız şartsız, sorgulamadan otoriteye uyma söz konusudur. Uyulmadığı takdirde doğal sonuç cezalandırılmalıdır, kurallar kesin ve değişmezdir. 12 yaşından sonra ahlaki özerklik dönemine geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri