Tutsak Zıt Anlamlısı TDK üzerinden ele alındığı zaman tutsak kelimesi adına, 'özgür' sözcüğü zıt anlamlı olarak bizi karşılıyor.
Tutsak kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı (karşıt anlamlı) sözcükleri; Özgür. Hür.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında "özgür" kelimesinin zıt anlamları olarak karşımıza; bağımlı, köle ve tutsak kelimeleri çıkmaktadır.
Herhangi bir kısıtlama olmaksızın serbest, hür anlamlarına gelmektedir. Zıt anlamlısı, tutsak, köle olmakla beraber, eş anlamlısı da, azat, bağımsız ve hürdür.
Türk Dil Kurumuna göre özgür kelimesinin anlamına baktık. Bu anlamlara göre özgür kelimesinin zıt anlamlıları "tutsak, bağımlı ve köle" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Tutsak, savaş sırasında karşı tarafça yakalanan ya da hapsedilen kişidir.
TDK kaynaklarına göre, özgürlük kelimesinin anlamı, ' Herhangi bir koşula, sınıra, zorlamaya bağlı kalmadan, düşünme ve davranma şeklidir. ' Özgürlük kelimesini zıt anlamlıları; tutsaklık ve esarettir. Özgürlük kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler şu şekildedir; Hürriyet ve erkinlik.
Tutsak kelimesinin eş anlamlıları olan kelimeler esir, tutuklu, tutuk, köle ve kul olarak günlük hayatta daha fazla kullanılan kelime el arasında yer almaktadır.
Özgür kelimesi ile aynı anlama gelen kelime ise “hür” kelimesidir. Hür kelimesi özgür kelimesinin eş anlamlısı olan bir kelimedir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde Hürriyet kelimesinin eş anlamlısı olan sözcüğün “özgürlük” olduğunu açıklamıştır.
Uyanmak, uyumanın zıttıdır. - Uyanmak sözcüğü uyumak sözcüğünün karşıt anlamlısıdır.
Üzgün kelimesinin zıt anlamlısı yukarıda da belirttiğimiz üzere mutlu kelimesidir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Seyrek kelimesinin zıt anlamı; sık olarak belirtilmiştir. Bunun yanı sıra seyrek kelimesinin bir diğer zıt anlamlısı ise gür kelimesidir.
Bu anlamlar aşağıdaki gibi olacaktır. Ayrıca uzak kelimesine ait eş anlamlıları; ayrı, cüda ve ırak sözcükleridir.
Hür sözcüğü ile aynı anlama gelen kelime ise "özgür" kelimesidir. Özgür kelimesi hür kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinen bir kelimedir.
Köhne ve fersude kelimesi eski sözcüğünün eş anlamları olarak biliniyor.
Türk dil kurumu açısından ele alındığında temiz kelimesine karşılık eş anlamlı olarak 'pak' sözcüğü çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu kelimeleri gündelik yaşam içerisinde aynı anlam üzerinden değerlendirmek mümkündür.
Orta Türkçe tutsak “esir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tutuz- “teslim etmek, tutması için birine bir şey vermek” fiilinden Türkiye Türkçesi +(g)Ak ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe tut- fiilinden Eski Türkçe +Uz- ekiyle türetilmiştir.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
Az kelimesinin eş anlamlıları; azıcık, yetersiz, biraz, noksan, cüzi, kusurlu, kıt ve eksik olarak ifade edilebilir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Küçük kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'ufak' sözcüğü üzerinden karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri