Özlü kaynak teli, içerisinde değişik metal ve mineral tozu bulunduran küçük çaplı (örneğin 1.2 mm) boru şeklindeki bir kaynak sarf malzemesidir. İçindeki metal toz ve minerallerin belli bir kimyasal bileşimi sağlaması ile kaynakta hedeflenen belli özelliklere ulaşılabilmektedir.
Özlü telle ark kaynağı, kaynak için gerekli ısının, tükenen bir özlü tel elektrod ile iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıktığı bir ark kaynak yöntemidir.
Özlü tel boru formuna getirilmiş bir çelik bandın (strip) içerisine toz halindeki çeşitli kimyasal bileşenlerin (öz/flux) doldurulması yöntemi ile üretilen, ürün tipine göre gaz korumalı veya gaz korumasız olarak çeşitleri olan ve gaz altı kaynak makinelerine takılarak kullanılabilen kaynak telidir.
Özellikle gemi inşası ve çelik konstrüksiyon imalat kaynaklarında CO2 (karbondioksit) gazı ile kullanım için geliştirilmiş rutil özlü kaynak telidir. Kaynak banyosu kolay kontrol edilebildiğinden ve cürufu hızlı katılaştığından her pozisyonda kaynak yapmaya uygundur.
Bütün bu tel çeşitleri, genellikle CO2, daha seyrek olarak Ar+CO2 karışımı bir koruyucu gazla birlikte kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Depolama. Açılmamış özlü tel varilleri, aşağıdaki gibi uygun şekilde muhafaza edilen depolama koşullarında saklanmalıdır: Sıcaklık: 20 ± 10 °C. Bağıl nem: Mümkün olduğu kadar düşük, %70'i geçmeyecek şekilde.
Her pozisyonda kaynak yapma imkanı veren gaz korumasız (açık ark) özlü kaynak telidir. Açık havada yapılan inşaat, çatı ve diğer montaj işlerinde, zirai alet, taşıt araçlarındaki ekipman ve tamirlerinde kullanılır. İnce sacların bindirme ve birleştirme amaçlı tek paso kaynak uygulamaları için uygundur.
Gazaltı kaynak telleri, kaynak yapılırken kullanılan elektrik ark kaynağıyla birlikte eritilir ve birleştirilmek istenen parçalar arasında bağlantı sağlar. Bu teller, çeşitli çaplarda ve malzemelerde bulunabilir.
Saf bakır ve düşük alaşımlı bakır alaşımlarının kaynağında kullanılan gazaltı (MIG) kaynak telidir. Genellikle saf bakırdan yapılmış elektrik ve ısı iletkenlerinin birleştirme ve dolgu kaynaklarında kullanılır. Oksijeni giderilmiş bakırın ve yüksek gerilmelere maruz bakır malzemelerin kaynağına uygundur.
Genellikle çelik yapı ve gemi inşasında, makine, tank, kazan imalatı, metal eşya imalatında ve otomotiv sanayinde kullanılır.
Gazaltı kaynağı, kaynak yapılacak metal ile tükenen bir kaynak elektrod parçasının arasında oluşan elektrik arkının gaz korumalı olarak yapılması işlemidir. Kaynak yapılacak metale sürekli sürülen kaynak teli eriyerek kaynak metalini oluşturmaktadır.
1.1.2 Gerecin ve İşin Cinsine Göre Elektrot Seçimi
Çok sert dolgu yüzeyleri için tungsten karbürlü elektrotlar kullanılır. Normal sert dolgular için yüksek karbonlu aşınmaya ve darbeye dayanıklı elektrotlar seçilir. Az sert ve darbeye dayanıklı dolgular için bazik türü elektrotlar seçilmelidir.
Ark kaynak (elektrikli elde kaynak olarak da adlandırılır), eriyik kaynak yöntemlerinden biridir ve metal iş parçalarının kaynaklanması için kullanılır. Bu kaynak yönteminde, bir akım kaynağı tarafından elektrik arkı oluşturulur. Bu işlemde yoğun ısı oluşur ve bu ısı bağlantı noktalarındaki metali eritir.
İki metalin birbiriyle kaynak yöntemiyle ergitilerek birleştirilmesi için kullanılan tele kaynak teli denir. Havayla teması kesmesi ve arkı sağlaması için ilave olarak CO2 veya karışım gaz kullanılır.
Kaynak Teli Çeşitleri
Malzemelerin ark, pirinç, plastik, gazaltı, argon ve özlü kaynak teli gibi farklı çeşitleri bulunur. Alaşımsız çelikten elde edilen gazaltı kaynak teli otomatik kaynak uygulamaları için uygun bir çeşittir. Alüminyum olanlar pürüzsüz bir görünüm oluşturur.
Malzeme türü ve kalınlığı: Kaynak teli, kaynak yapılacak malzemenin türüne ve kalınlığına uygun olarak seçilmelidir. Örneğin, karbon çelik kaynak telleri, çelik malzemelerin kaynağı için kullanılırken, alüminyum kaynak telleri, alüminyum alaşımlarının kaynağı için kullanılır.
Serbest tel boyunun gereğinden fazla olduğu durumlarda kontak memeden çıkan tel mesafesi fazla olacağından direnç artacak akımda ciddi bir düşüş meydana gelecektir. Bu durumda kaynak dikişinde sıçrantı (çapak), yetersiz nüfuziyet ve hatta kurtçuk/gözenek problemleri ile karşılaşılacaktır.
Dezavantajları: Gazaltı kaynak ekipmanları, örtülü elektrod ark kaynağı ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur. Gazaltı kaynak torcu iş parçasına yakın olması gerektiği için örtülü elektrod ark kaynağı gibi ulaşılması zor alanlarda kaynak yapmak kolay değildir.
MIG (Metal İnert Gaz) kaynağı bir sarf tel elektrodu ile kaynatılacak malzeme arasında bir elektrik arkının oluşturulduğu bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlem koruyucu gaz olarak inert gazları veya gaz karışımları kullanır. Argon ve helyum tipik olarak alüminyum gibi demir dışı metallerin MIG kaynağı için kullanılır.
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
Sektörde çoğu zaman sarı kaynak olarak anılan bu yöntem, pirinç, bakır ve çinko alaşımlarına verilen genel isim olarak adlandırılır. Sarı kaynak yapan firmalar arasında ilk sırada yer alan Atom Lazer, birçok farklı üründe kaynak işlemlerini bu yöntemler ile gerçekleştirmektedir.
MAG KAYNAĞI (Metal Activ Gas):
Eriyen elektrodla karbondioksit atmosferi altında yapılan, gazaltı kaynak usulüdür. MIG kaynağından tek farkı, kullanılan koruyucu gazın karbondioksit olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri