Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Söyleyenin kendi düşüncesini, duygusunu veya beğenisini içeren cümlelerdir. Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değiştiği için öznel yargılar kanıtlanamaz. Örnek: Mavi en güzel renktir.
Nesnel olmayan, düşünce ve duygunun yanı sıra sezgilere dayanan durum özneldir. Kişisel olarak algılanan durumlardır ve duygu ve düşünceleri ifade eder. Bireysel açıdan kişinin her türlü düşünce yapısını, sezgilerini ve yine kişisel durumlarını gösterir.
Mutlak doğru olmayan, şahsi fikirler ve duygular içeren tüm yargılar öznel olarak değerlendirilir. Örneğin bir yemeği A kişisinin beğenip B kişisinin beğenmemesi özneldir. Öznel yargılar kişilere, parametrelere (ortam değişkenlerine) ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Nesnellik, yaygın olarak her tür öznel etki ve ögelerden bağımsız olabilme durumunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Nesnel, kişiye göre değişmeyen, herkesçe onaylanan ve kanıtlanabilen yargılara denir. Nesnel yargı bildiren cümleler öznenin dışında gerçekleşir ve öznelin tam zıttıdır. Bu sebeple ispatlanabilen olgu, durum ve yargılar nesnel, ispatlanamayan ve kişiye göre değişen şeyler ise öznel sayılır.
Öznelci yaklaşıma göre, kimlik tutarlı ve yaşam boyunca az çok aynı kalan gerçek bir bendir (özdür). Bu yaklaşım özellikle organizmanın içyapısına önem vererek, onun dış çevresini ve değişimini göz ardı etmesi, kimliğin oluşumunda doğru bir yaklaşım olmadığı için eleştirilmiştir.
Burada kişisel tutum, bireyin kendi inançlarına dayalı olarak bir davranışa karşı oluşturduğu olumlu ya da olumsuz düşünceleri ifade eder. Öznel norm ise kişinin etrafındaki önemli olduğunu düşündüğü kişilerin fikirlerinin davranışa olan etkisini ifade etmektedir.
Yalnızca kişiye ait olması ile beraber, kişiden kişiye değişkenlik gösteren görüşler, kişisel görüş olarak ifade edilir. Diğer bir ifade ile öznel bir yargı olarak ön plana çıkar. Kanıtlanmaz, kişiden kişiye göre değişebilir ve karşı kişinin görüşleri ile çatışabilir.
Öznel anlatım çoğunlukla deneme ve günlük türlerinde kullanılmaktadır. Kişilerin bakış açılarının bulunduğu ve genel hükümlerin yer almadığı ifadeler öznel anlatımdır. Bu tür ifadelerde anlam kişiden kişiye göre değişmektedir.
Herkes için aynı anlamı taşıyan bir ifade türüdür. Nesnel ifadenin birçok farklı örneği vardır. Bir durum varsa hep aynı şekilde yorumlanır. Başka türlü yorumlanamayacağı için nesnel anlatım türündendir.
ÖRNEK: Bir cümlede anlatılan herkes tarafından doğruluğu kabul edilir, ispatlanabilir ise nesnel yargıdır. Örnek: Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. (Herkes Ankara'nın başkentimiz olduğunu bilir.) Bir cümlede anlatılan ifade kişiden kişiye değişebiliyorsa öznel yargı olur.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir.
Kişisel görüşlere, beğenilere ve tutumlara dayalı tüm görüşler öznel ifade olarak değerlendirilir.
İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olması bir nesnel anlatımdır. Türkiye'nin en büyük şehri her durumdan bakıldığında İstanbul olduğu için kesinlikle tartışmaya kapalı bir konudur. Bu nedenden dolayı bu nesnel anlatım olarak değerlendirilir. Aynı zamanda Atatürk'ün 1938 yılında ölmesi de nesnel anlatımdır.
Soyut, varlığı duyu organları algılanamayan, somut karşıtı. Soyut sanat, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanat.
Üslup, kelime anlamı olarak yol, usul ya da tarz olarak bilinmektedir. Edebiyatta ise üslup kelimesi duygu ve düşüncelerin özgün bir şekilde anlatılması anlamına gelir.
Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.
Bilimsel bilgi özneldir (subjektif).
Kişisel ifadeler içeren yargılar öznel, içermeyenler ise nesneldir. Öznel cümleler subjektiftir, doğruluğu ispatlanamaz. Herkes aynı görüşte olmayabilir çünkü anlatan kişi cümlelerinde kendinden bir şeyler ekler.
Daha çok deneyci bilgi görüşünün benimsediği bu anlayışa göre nesnel bilgi dış dünyadan duyumlarımız aracılığıyla ulaşabileceğimiz bir bilgi türüdür. Kısacası nesnel bilgi bize yeni şeyler sunan, doğa hakkında daha önceden bilmediğimiz sonuçlara ulaşabilmemizi sağlayan bilgi türüdür.
Bilgilerin doğruluğunu ve tarafsızlığını sağlamak. Kişisel görüşler yer almayan, doğru olan haberler objektiftir. Gerçekleri olduğu gibi yazmak, öznel yorumlardan uzak durmak. Somut olay ve durumlar nesnel bir tutum gerektirir.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri