Araç camında bulunan kırık, çatlak cam muayeneden geçiyor mu sorusu hasarın boyutuna göre muayene sırasında farklı kategorilerde değerlendirilir. Bazı çatlaklar değerlendirmeye göre “Ağır Hasarlı” kabul edilirken, çizikler ve taş izleri hafif kusur olarak değerlendirmeye alınır.
Sürücünün görüşünü engelleyen cam hasarları muayeneden geçemeyecek. | Facebook.
İlk olarak camın çatlak bölümü özel vakum makinesi ile temizlenir ve çatlak bölümün içindeki hava alınır. Çatlağın durdurulması ve ilerlememesi için içinde toz ve kir parçalarının bulunmaması gerekmektedir. Vakum makinesi ile çatlak bölümün içi temizlendikten ve hava alındıktan sonra çatlak alana reçine enjekte edilir.
Araç muayeneden geçer. Geçmeli. ön far çatlağı geçmez.
İlgili 44 soru bulundu
Evet, çatlak cam tamir edilebilir ama bunun belli şartları bulunduğunu da ifade etmek gerekmektedir. Araç camında çatlak oluşması durumunda hemen çatlak kısım kapatılmalı ve tamiri için uzman birine başvurmalı.
kırık araç camıProfesyonel yardımı ile Windshield Repair Kullanmak; çatlamış camın Windshield repair uygulanması ve bu ürünün UV ışığı ile kurutulması yoluyla gerçekleştirilir. Çatlağın olduğu yer iyice temizlenir ve tozdan , cam artıklarından arındırılır. Çatlamış camın üzerine windshield repair uygulanır.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir. 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene tekrarına gelindiği takdirde, ücretsiz muayene tekrar hakkını kaybetmiş olacak, dolayısıyla yeniden ücretli-genel muayene yaptırmak durumunda kalınacaktır.
Çatlak Cam Tamiri Fiyatı
Genel olarak yapılan tamiratların fiyat ortalaması 80 TL ile 400 TL arasındadır. Tam olarak çatlak oto cam tamiri fiyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Oto Cam Hasarı Neden Olur? Trafik kazaları, taş sıçraması, dolu yağışı, öndeki aracın yükünden parça düşmesi, nadiren de olsa aşırı soğukta çatlama gibi nedenlerle oto camında hasar meydana gelebilir. Ayrıca oto cam açılıp kapanma mekanizması da zamanla arızalanabilir.
Araçların ön camına taş sekmesi ve uçan cisimlerin çarpması gibi dış darbeler sonucu oluşan kırık ve çatlakların ön cam tamir sistemiyle azami düzeyde giderilmesi işlemidir. Mandagözü, yıldız ve kombine tipi olarak adlandırılan kırık ve çatlakların azami düzeyde giderilmesi tekniğine ön cam tamiri denir.
Oluşan çatlak başlangıçta küçük ve kısa olabilir. Araba kullanıldıkça camdaki bu küçük çatlak zamanla ilerler ve büyümeye başlar. Küçücük nokta kadar olan çatlak onarılmadığında kısa süre içinde bütün camı kaplayabilir.
Aracınızda eksik lastik sayısı varsa kesinlikle muayeneden geçemezsiniz. Lastiklerin dış yüzeyi ve iskeleti de önemlidir. Lastiklerin dış yüzeyinde ciddi boyutta aşınma varsa kesinlikle muayeneden geçemezsiniz. Lastiklerde tehlikeli boyutta yırtık ve kesikler varsa da muayeneden geçemezsiniz.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Aracınızın ücretsiz muayene tekrarı, bir önceki ücretli muayene tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı vardır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Tüm detaylar yazımızda.. Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.
Birçok ülkede araçların muayeneden geçebilmesi için işlevsel bir stepneye sahip olmaları gerekmektedir. Fakat TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerde stepne ağır kusur olmadığı için muayene için sadece hafif kusur sayılır.
İlk adım olarak, çatlak noktayı iyi bir şekilde temizlemeniz gerekiyor. Temizleme işlemi bittikten sonra bir vakum aracılığıyla çatlak noktada bulunan tüm hava dışarı atılmalıdır. Daha sonra havasız alana özel çatlak reçinesi koyulmalıdır. Reçinenin hızlı bir şekilde yapışması için özel bir UV lambası kullanılmalıdır.
Evinizde bulunan fırınların camında oluşan hasarlar için de yüksek ısıya dayanıklı olan fırın cam yapıştırıcı tercih edebilirsiniz. Plastik ürünlerin içerisinde bulunan kırıklar için ise plastik cam yapıştırıcı tercih edebilirsiniz.
Oto cam krikosu tamiri bir profesyonel tarafından oto servis bünyesinde yapılması gereken bir işlemdir. Ancak genel olarak sisteme hâkim olmak istiyorsanız cam kriko tamir seti alabilirsiniz. Ancak tamir setleri her marka model için farklı üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri