1986'da ABD'li bilim insanı Susan Solomon, kloroflorokarbon (CFC) gazlarının ozon tabakasına zarar verdiğini kanıtlamıştı. Bu gazlar saç spreylerinden buzdolaplarına ve klimalara kadar birçok alanda kullanılıyor. 1987'de imzalanan Montreal protokolüyle CFC gazlarının kullanımına yönelik katı önlemler getirilmişti.
Peki, ya ozon tabakası delinirse ne olur? Bilim insanları 1980'li yıllarda atmosferin bazı bölgelerinde (Güney Kutbu çevresinde ve Antarktika'nın üzerinde) ozon tabakasının aşırı derecede inceldiğini, bir başka deyişle delindiğini fark etti. Üstelik bu deliğin hızla büyüdüğünü ve tüm yerküreye yayılacağını anladılar.
Özellikle CFC( kloro floro karbonlu gazlar) ozon tabakasını inceltmektedir. Ozon tabakası son 25 yıldır giderek incelmektedir. Antartika üzerindeki ozon tabakası ciddi derecede zarar görmüş olup delik giderek büyümektedir. Ozon tabakasını bozan en önemli etken Kloroflorokarbon (CFC) gazlarıdır.
Avrupa Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği Dünya atmosferi gözlem programı Copernicus Sentinel-5P uydusundan 16 Eylül'de alınan görüntüler, Antarktika'daki ozon deliğinin genişliğinin 26 milyon kilometrekareye çıktığını gösterdi.
1840 yılında C. F. Schönbein tarafından ozonun keşfedilmesinden sonra, 1860 yılından itibaren birçok yerde yüzey ozon ölçümlerine başlanmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Kuzey Kutbu üzerinde bulunan ozon tabakasında gözlenen en geniş deliğin kapandığı açıklandı. Avrupa Birliği'ne bağlı Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi yaptığı duyuruda, "23 Mart itibariyle yapılan incelemelerde Kuzey Kutbu'nda ozon tabakası üzerinde gözlemlenen en büyük delik kapandı" denildi.
Morötesi olarak adlandırılan ışınlar, bu tabakada bulunan oksijen moleküllerine temas etti ve bu moleküllerin iki oksijen atomuna bölünmesine yol açtı. Bu oksijen atomları da oksijen molekülleri ile birleşti ve böylece ozon tabakası adı verilen katman oluşmuş oldu.
'Volkanik faaliyetler deliği büyütüyor'
Canlıların, güneşin ultraviyole ışınlarınn zararından korunmasını sağlayan ozon tabakasının incelmesi deri kanseri ve katarakt vakalarının artmasına neden olduğu gibi, hayvanlar ve bitkiler için de tehlike oluşturuyor.
Deodorant, buzdolabı, strafor, klima gibi her gün kullandığımız şeyler içinde bulunan kloroflorokarbonlar o dönemde ozon tabakasının erimesinde en büyük etken olarak görülmüştü. 1985 yılında bilim insanları ozon tabakasında genişleyen bir delik olduğunu fark etti.
Yaklaşık 600 milyon yıl önce, yaşamı UV radyasyonunun zararlı dalga boylarından (200-300 nm dalga boyları) koruyabilen ince bir ozon tabakası oluştu.
Ozon, 1840 yılında Alman kimyacı Christian Frederick Schonbein tarafından, İsviçre, Basel Üniversitesi'nde keşfedilmiştir.
BREZİLYA'NIN 3 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE. ESA tarafından yapılan açıklamada, "Copernicus Sentinel-5P uydusundan" alınan ölçümlerin, 16 Eylül itibariyle "ozon tabakasının inceldiği alanın" 26 milyon kilometrekareye ulaştığını gösterdiği, yani kabaca "Brezilya'nın üç katı büyüklüğünde" olduğu belirtildi.
CFC ve HCFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmayın. Ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ozon dostu ürünler satın alın. Bir tüketici olarak gücünüzü kullanın. Buzdolaplarını, klimaları ve diğer ekipmanları sorumlu bir şekilde kullanarak ozon tabakasını ve iklimi korumaya da yardımcı olursunuz.
OZON TABAKASI TAMAMEN İYİLEŞME POTANSİYELİNE SAHİP
İngiltere'de yapılan araştırmada ozon tabakasının iyileşmeye devam ettiği ve tamamen onarılma potansiyeline sahip olduğu ifade edildi.
Birleşmiş Milletler, ozon tabakasının giderek düzeldiğini açıkladı. BM raporuna göre 35 yıl önce yapılan anlaşma meyvesini verdi ancak tamamen düzelme için daha yıllar var.
Bununla birlikte, farklı konsantrasyonlardaki ozon molekülleri yerden yaklaşık 50 km yüksekliğe kadar uzanan mesafede bulunmakta ve bu aralıktaki toplam ozon miktarı ise genellikle ozon tabakası olarak adlandırılmaktadır.
Ozon gazı temas ettiği alandaki biyolojik membranları (özellikle bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaların hücre zarları) oksitleyerek parçaladığı için uzun yıllar dezenfektan olarak kullanılmıştır. Ozonun, yeni kesilmiş çim kokusunu andıran kendine özgü keskin bir kokusu vardır.
Ozon, “aktif oksijen” ya da “zenginleştirilmiş oksijen” olarak da bilinmektedir. Ozon gazı oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır (fırtınalı havalardan sonra, yüksek yerlerde veya deniz kıyısında hissedilir).
Açıklama. Ozon (O3) üç adet oksijen atomundan oluşan şeffaf bir gazdır. Ozon tabakası ozon gazından oluşan ve atmosferin yukarı seviyelerinde başka bir deyişle yer yüzeyinden 50–85 km yüksekte bulunan bir tabakadır.
Küresel ısınmaya ise sera gazlarının neden olduğu bilinmektedir. Ozonun bir sera gazı olması nedeniyle, ozon ve iklim değişikliği arasında önemli ilişki vardır. Ozon tabakasındaki incelme, tek başına iklim değişikliğinin ana nedeni değildir.
Stratosfer, çok önemli ozon tabakasının bulunduğu yerdir. Ozon tabakası bizi Güneş'ten gelen ultraviyole ışınlarından (UV) korumaya yardımcı olur. Aslında ozon tabakası, Güneş'in bize gönderdiği UV ışınların çoğunu emer. Yaşam, bu koruma katmanı olmadan mümkün olmazdı.
Ozon gazı (O3), 3 oksijen atomundan oluşan molekülleriyle renksiz bir gazdır ve atmosferin üst katmanlarında yer alır.
Ozon (O3), Güneş'ten gelen morötesi (UV) dalga boyundaki ışınların oksijen molekülü (O2) ile tepkimeye girmesi sonucu oluşan, soluk mavi renkte bir gazdır. Atmosferin stratosfer katmanında doğal olarak bulunur.
Asit yağmurlarının oluşumu ve ozon tabakasındaki incelme ile ilgili olarak alanyazında yeterli çalışmanın bulunmadığı tespit edilmiş ve bu çalışmanın konusu olarak asit yağmurları ve ozon tabakasındaki incelmenin meydana getireceği sorunlar olarak seçilmiştir.
Ozon deliği, 1970'lerin sonundan beri kutuplar üzerindeki stratosferde (ozon tabakası) ilkbaharda görülen ozon hacmi düşüşünü ifade eder. Antarktika üzerinde şu ana kadar görülen en büyük ozon deliğinin haritası (Eylül 2006).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri