"Ey iman edenler, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selâm verin." âyetinin emri gereği olarak, ömürde bir defa salavat getirmek farz, sonraları her ilk duyuşta vacip, aynı yerde tekrarlanmalarda ise sünnet olduğu ifade edilmiştir.
Salavat getirmek, kişinin affına vesile olur. Bolca salat-ü selam eden Müslüman ahirette Peygamber Efendimizin yakınlığına nail olur. Kişi, Kuran'da bildirilen ve Allah'u Teala'nın ve meleklerin salatına Allah'ın izniyle iştirak etmiş olur.
Salevat-ı şerife okumanın fazileti büyüktür. (Salevat sizin için zekattır.) [I.Hibban] [Burada zekat, temizlik, günahların affıdır.] Demek ki Resulullah efendimize ömürde bir defa salevat getirmek farz, bir oturumda, bir yazıda bir defa salevat getirmek vaciptir.
- Salavat çekmek sizin için zekat niteliği taşır." Salât ve selam kelimelerinden oluşan “salât-u selam” terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir.
Zor yaşantıdan ve fakirliğin sıkıntılarından kurtarır. Rızkı bollaştırıp bereketlendirir. Duanın önünde salat ve selam getirilir sonra dua yapılırsa, bu işlem duanın kabulüne sebep olur.
İlgili 33 soru bulundu
"Günde yüz defa salavat okuyan, kıyamet gününde şehidlerle birlikte olur. Bana bir salavat getirene yüce Allah, on rahmet ihsan eder, o kişinin on günahını olmamış sayar ve derecesini on kat olarak yükseltir."
Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
Allahümme ebliğ ruha seyyidina muhammedin minni tehıyyeten selaten ve selema. En kuvvetli salavatı şerif arayanlar yukarıdaki salevatları zikredebilirler. Gün içerisinde ezberleyip her fırsatta tekrarlamak oldukça tesirli olacaktır.
Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur'ân'da, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar.
"Kim bana bir defa salât ü selâm getirirse, bu sebeple Allâh Teâlâ da ona on misli merhamet eder." Ebu'd-Derdâ (RA) anlatıyor: Bir gün Rasûlullah (SAV): "–Cuma günü bana çok salevât getirin! Zira o gün, meleklerin hazır ve şâhid olduğu bir gündür.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
O zaman namazda okunan salavat duası Müslümanlara öğretilmiştir. Peygamberlerden başkasına salavat, Peygambere tabi olarak caiz olursa da başlıbaşına birisine salavat getirmek mekruhtur. Çünkü örfte peygamberlerin şiarıdır.
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.
Salavat getiremeyene ise, “Allah da senin makamını yükseltmesin!” diye tepki göstermekte, öteki melekler de bu tepkiye amin diyerek iştirak etmekteler. Demek ki, Efendimizin (asm) adını duyunca salavat getirenler meleklerin hayır duasını alır, getirmeyenler ise bedduasına maruz kalırlar.
Sual: Namaz bittikten sonra neler yapılır? Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der. Bundan sonra, 3 kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh) der. Buna istigfar duası denir.
Peygamber (asm)'e salavat getirmek de sünnettir. Bunun gibi, yani ister ilk teşehhüt olsun ister son teşehhüt, her teşehhüt kendi başına bir sünnettir. Şafiî ve Hanbelilere göre ise(3): Son teşehhütte Hz.
Allah Teala'nın ismi anılınca "celle celaluhu" demek, "O'nun şanı ne yücedir." anlamına gelmektedir.
Hadisin meali şöyledir: Hz. Peygamber (a.s.m) buyuruyor: “Kim bana bir defa salavat getirirse, Allah ona on defa salavat getirir, kendisinden on hata düşürülür ve kendisi on derece yükseltilir.” (Nesaî, el-Fadlu fi's-salatı ala'n-Nebî, 55). Buradaki rahmetten maksat, her bir salavat için on sevap verilmesidir.
Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken dinlediğini söylemiştir: “Kim bana bir defa salâtü selâm getirirse, bu sebeple Allah Teâlâ da ona on misli merhamet eder.”
"Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; ''Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
Salavatı mecule, Salavatı fatih, Salavatı kübra, Salavatı tefriciye ve salavat duası şeklinde olmaktadır.
1- Salat ve selam getirene melekler de dua ederler. 2- Günahların affına vesile olur. Peygamberimiz (SAV); "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor.
İnsanlar saygı ile ayağa kalkar, cenaze önünden geçinceye kadar Fatihalar, salavatlar, dualar okunur.
Bilhâssa salât-ı münciye, salât-ı nâriye ve salât-ı fethiyye'ye devam edilmelidir. Herhangi bir sıkıntı anında bunların hatmi yapılarak duâ edilirse, Cenâb-ı Hak dilekleri kabul eder. Salât-ı Münciye'nin hatmi 1.000, Salât-ı Nâriye'nin hatmi ise 4.444 defa okumaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri