Engelli kişinin engel durumunda değişiklik olmaması durumunda rapor süresiz şekilde verilir. Genel olarak süreli engelli raporu süresi “2 yıl” ve “5 yıl” olarak verilmektedir.
Süresi biten engelli raporunu yenileme nasıl yapılır? Süresiz engelli raporu geçerlilik süresi ömür boyudur ancak süresiz raporların yenilenmesi gerekir.
Sağlığınıza kavuşmanız lazım, Engelli raporunuzu iptal etmek istiyorsanız il sağlık merkezi giderek durumunuzu anlatın ve sağlık merkezi sizi hastaneye sevk edecekler buradan %40 altında bir oran çıkarsa Raporunuz iptal edilir... Raporunuzu söyleme mecburiyetiniz yok, lakin haklarınızı kaybedersiniz...
Süreli engelli raporu genellikle iki ya da beş yıl geçerliliği olan ve bu süre sonunda yenilenmesi gereken sağlık belgesidir. İki yılın sonunda hastanın durumunda tamamen iyileşme sağlandığında yenilemeye gerek kalmaz. Süreli engelli raporu iyileşme ihtimali ve tedavisi olan hastalıklarda verilir.
Raporların, eski ya da yeni yönetmeliklere göre alınmış olması geçerliliği etkiler mi? Bu soruya yanıt olarak; “kesinlikle hayır” diyoruz. Yürürlüğe giren her bir yönetmelik, kendi yürürlük tarihinden önce alınmış raporların süresi içinde geçerli olduğunu yazmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Engelli sağlık raporu süresi bitince ne olur? Süreli raporlar süresi sonunda yenilenmesi gereklidir. Fakat kişi rapor yenileme işlemi yapmaması durumunda kendisine verilen haklardan faydalanamaz. Aynı zamanda süresinde yenilenmeyen engelli raporu geçerliliğini kaybeder.
Sağlık Bakanı Koca, Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanan kişilerle, engellilere verilen süreli sağlık raporlarının geçerliliğinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatıldığını açıkladı. DUVAR - Sağlık Bakanlığı, süreli sağlık raporlarının geçerlilik sürelerini 31 Aralık 2023'e kadar yeniden uzattı.
Yüzde 52 engelli emeklilik şartlarında en az 16 yıl çalışma ve 4320 gün prim ödeme koşulu yer alır. En az 10 yıl çalışan ve 1800 gün prim ödeyen 1. ve 2. derece özre sahip bireyler ise yüzde 60 engelli emeklilik şartlarını karşılamış olur. Sıralanan bu şartlar, tüm engelli vatandaşlar için geçerlidir.
Bu süre genelde 2 ya da 5 yıl olarak belirlenir. Süreli raporlar 3 kere kontrol edilir, eğer 3, kontrol süresinde hastalık devam ediyorsa süreli rapor sürekliye çevrilebilir. Engelli raporu yenileme işlemi süreli ve süresiz raporlarda yapılabilir. Kişinin hastalığı ile gelişme olması durumunda oran düşer ve artabilir.
Bu kapsamda engelli vatandaşlar kendi ikamet illerinde yer alan Sağlık Müdürlüklerine giderek, temin ettikleri engelli sağlık kurulu rapor yenileme dilekçesini doldurmalı ve teslim etmelidirler. Aynı anda, gerekli evrakların da teslimi yapılır. İşlem ardından müdürlükçe inceleme yapılarak, onay verilir.
E-Rapor sistemine erapor.saglik.gov.tr üzerinden ulaşılır. Bu adrese girdikten sonra ekranda rapor seçeneklerinden uygun olana tıklamalısınız. Erişkinler için engelli sağlık kurulu raporları kısmından gerekli bilgilere erişilebilir.
Süresiz engelli raporu iptal edilemez. Süresiz engelli raporu herhangi bir süreye dahil olmadığından dolayı iptal durumu malesef söz konusu değildir. Süresiz raporlar usulüne uygun alınmadıysa ihbar, şüpheli vb. durumlarda iptal edilmektedir.
· Özel Eğitim raporu silinir mi? Sağlık Kurulu Raporunun geçerlilik süresi genellikle 1 yıldır. Bir yılın sonunda çocuk, Sağlık Kurulu tarafından yeniden değerlendirmeye alınır ve gerekli görüldüğü takdirde rapor yenilenir.
Son alınan rapor geçerlidir.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Engelliler için sağlık kurulu raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.
Nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Engelli emeklilik şartlarından faydalanabilmek için engelli bireyin raporunda %40 ve üstü engelli olduğunu belirten bir ibarenin yer almasını gerektirir. Eğer engelli emeklilik için başvuruda bulunacak olan bireyin raporundaki oran yüzde 40'ın altındaysa kişi erken emeklilikten faydalanamaz.
Bu açıdan, sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücü kaybı yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olan sigortalılar 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3 bin 700 gün, yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olanlar ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4 bin 100 gün şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilirler.
Geçerlilik süresi 01.01.2020 tarihinden sonra sona ermiş ve henüz yenilenmemiş süreli tüm sağlık raporlarının geçerlilik süresi SON KEZ 31.12.2023 tarihinde kadar uzatılmıştır.
Süresiz engelli raporu, kronik hastalığı bulunan, tedavisi olmayan hastalığa sahip kişilere verilen bir rapor türüdür. Bu rapora sahip engelli kişiler yeniden başvuru yapmadığı sürece raporu süresiz şekilde geçerlidir.
Süreli raporların bitiminden sonra tekrar muayene sonrası engelli raporu uzatılabiliyor, engel oranı artabiliyor, rapor türü süresiz olarak değişebiliyor veya engel oranında %40'ın altına düşüş varsa kişinin raporu yenilenmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri