KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. KPSS P3 puanının hesaplanmasında; Genel Yetenek yüzde 50, Genel Kültür yüzde 50 ağırlığa sahiptir.
KPSS P3 PUAN TÜRÜ İLE İLGİLİ ALIM YAPAN KURUMLAR
B Grubuna; memur, koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis, psikolog, sosyolog, mimar, ebe gibi kadrolar örnek verilebilir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı.
P-3 puan türü hem merkezi hem de kurumsal yerleştirmeler için kullanılabiliyor. Mühendis, memur, teknikler, hemşire, teknisyen ve psikolog gibi memur atamaları P-3 puan türü ile gerçekleştiriliyor.
Polis alımı için başvuru yapmak isteyen adayların KPSS P3 puan türünden en düşük 60 puan ve üzerinde alması gerekmektedir.
P1 yetki belgesi ticari amaçla il içi dağıtım işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir.
İlgili 22 soru bulundu
P2 puan türü KPSS'den sonra hesaplanır. Yani önlisans ve ortaöğretim KPSS'ye giren adayların P2 puanı hesaplanmaz. KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür.
B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır. Bu puanlar 2 yıl geçerlidir.
KPSS'den 60 puan alanlar polislik mesleğini tercih edebiliyor. Bunun haricinde belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları 60 – 65 – 70 puanları arasında alımlar yapıyor.
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür.
ÖNLİSANS POLİSLİK ŞARTLARI 2023
Önlisans (2 yıllık) veya lisans(4 yıllık) mezunu olmak kaydıyla ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM'e başvurarak polis olabilmektedir.
B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır.
KPSS'ye girdiği düzeyden henüz mezun olmayanlar, sınava girdikleri düzeyden KPSS tercihi yapamaz. Bu kişiler, KPSS tercihi yapabilmek için mezun olmayı beklemek zorundadır. Bilindiği üzere, KPSS'ye lisans, önlisans ve ortaöğretim olmak üzere 3 düzeyden girilmiştir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekleştirilen KPSS lisans hey yıl, ön lisans ve ortaöğretim KPSS ise çift yıllarda olmak üzere 2 yılda bir yapılmaktadır.
B grubu kadrolar için iki yılda bir Kpss düzenlendiği için KPSSP3 puanımız 2 yıl geçerlidir. Kpssp3 puanımız her yıl hesaplanmasına rağmen, çiftli yıllar denilen ( 2014, 2016, 2018 gibi) yıllarda alınan p3 puanları merkezi yerleştirmelerde kullanılmaktadır.
2022 Önlisans Polis Alımında KPSS Puanı Kaç Olmalı? KPSS'de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak, (Lisans mezunları için KPSS lisans puanı P3 puan türünden (60,00), önlisans mezunları için KPSS önlisans puanı P93 puan türünden (65,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.)
KPSS P3 Puanı B grubu kadrolara atama için kullanılmaktadır. Lisans mezunlarının kamu kurumlarına ÖSYM tarafından yapılan atamalarında kullanılır. ÖSYM tarafından yapılan atamalarda mülakat yoktur. KPSS P10 ve P121 ise MEB tarafından yapılan öğretmen atamalarında kullanılmaktadır.
KPSS lisans sınavında her bir testin getirdiği puan farklı olduğundan bu soruya net cevap vermek mümkün olmasa da Lisans sınavından yapacağınız 55-60 üzeri net size kesin olarak 70-75 puan arası getirecektir. Sınavın zorluğuna ve standart sapmaya bağlı olarak 52-54 arası nette 70 puan getirebilmektedir.
TYT'den ise en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekmektedir.
Bu nedenle yüzde 100 doğru sonuca ulaşabilmek pek de mümkün değildir. KPSS Lisans sınavında toplam 45 net yapan aday 66,957 puan alırken, 55 net yapan aday 72,596 puan, 65 net yapan aday 77,516 puan, 75 net yapan aday ise 81,716 puan almaktadır.
sınava katılımı gerekmektedir. Tek yıllarda (2021, 2023 vs.) gerçekleştirilen KPSS Lisans sınavlarında P3 puanı yararlanılmamaktadır.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
2023 KPSS SINAVI NE ZAMAN? 2023-KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz 2023 tarihinde, 2023-KPSS Alan Bilgisi oturumları 29-30 Temmuz 2023 tarihlerinde, 2023-ÖABT'nin 6 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.
KPSSP3 Puan Türü Nedir Nasıl Hesaplanır? KPSSP3 puan türü aşağıdaki puanlardan oluşmaktadır: Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam 120 sorudan oluşmaktadır ve süre olarak 130 dakika verilmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığının sözleşmeli personel pozisyonlarına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmek üzere ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacak. Adaylar, KPSS-2023/4 tercihleri üzerinden başvurusunu gerçekleştirecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri