Pabucu dama atılmak, Türkçede sık kullanılan bir deyim. Bir işte kendinden daha üstün, daha iyi biri çıkınca gözden düşmek anlamına geliyor. Başka bir deyişle, bir kişinin diğer bir kişi karşısındaki üstünlüğünü ve değerini kaybetmesi durumu da diyebiliriz.
kendinden üstün birinin çıkmasıyla gözden düşmek.
"Pabucu büyüğe okutmak" deyimi, genellikle bir alanda tecrübesi veya bilgisi daha fazla olan biri tarafından ders verilmek, bir konuda üstün gelinmek ya da aşılınmak anlamında kullanılır.
Başarısız işçiler, sınavda yeterli not alamayan öğrenciler, takıma uyum sağlayamayan sporcular için pabucu dama atılmak deyimi sıklıkla kullanılır. Mecazi anlamlı bu deyim, bir adetten türemiştir.
Ve anlamı da; Kendinden üstün birini gözden düşürmek şeklinde. Günümüzde de kullanımı yaygın olan pabucunu dama atmak deyiminin özeti; gözden düşmek, popülerliğini yitirmek ve değer kaybetmektir.
İlgili 25 soru bulundu
Deyim. [1] Zavallı anlamında kullanılan bir söz.
"Yabana atmak" deyimi, bir şeyi önemsememek, dikkate almamak veya hafife almak anlamına gelir.
Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar. Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır.
Atasözlerinin bir kısmında kelimeler gerçek anlamıyla kullanılırken bir kısmında mecaz anlamıyla kullanılıyorsa bunlara kısmen mecaz anlamlı atasözleri denir.
Bu atasözü, bir olaya ya da duruma yakından müdahil olmadan yapılan yorumların veya değerlendirmelerin genellikle gerçekleri tam olarak yansıtmadığına işaret eder.
Babasının hayrına DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Hiçbir çıkar elde etmeden, sadece iyilik olsun diye” anlamında.
Püf noktası deyiminin anlamı bir işteki ya da olaydaki en önemli husus demektir. Bir işin ince detayı ya da en can alıcı yeri için püf noktası denir. Yemeklerin, içeceklerin ya da tariflerin püf noktaları olur. Bu o yiyecek ya da içecek için en önemli malzeme ya da pişirme derecesi gibi bir şey olabilir.
Defterden silmek deyimi var olan dostluğunu artık bitirmek, bir kişiyi hayatından çıkarmak anlamına gelmektedir. Defterden silmek deyimi genellikle öfke anlarında söylenilen bir sözdür.
'Pabucu dama atmak' Anadolu'da Türkler'in Ahi teşkilatlarının unutulmayan geleneklerinden biri idi. Müşterisine yanlış yapan ayakkabıcının papucu dama atılır, bir daha esnaflık yapamazdı.
[1] Dikkate almamak, önemsiz görmek,ilgi duymamak. [2] Değer vermemek, umursamamak.
Fiskos etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birilerinin bulunduğu bir yerde birkaç kişi gizlice ve alçak sesle konuşmak.“Utanmıyor musunuz bu kadar kişi içinde fiskos etmeye?”
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Hamama Giren Terler Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işe girişen, o işin güçlüklerini veya masraflarını göze almalıdır.
Yanıt: “Taş kalpli” tamlamasından çok Türkçede “taşyürekli” deyimi kullanılır; bu deyim bileşik ad olmuştur artık. Burada “taş” sözcüğünün değişmeceli (mecazi) anlamı söz konusudur; katı yürekli, acımasız, acıması olmayan demektir.
İşte “kol” kelimesinin bu ikinci cümledeki anlamına “kol” kelimesinin mecaz anlamı denebilir. Fakat “Kapının kolu kırıldı.” cümlesin- de “kulp”, “elcek” anlamındadır ve bir kavrama ad olmak için mecazlaşmış- tır.
Bilim, sanat, spor ya da herhangi bir meslek dalıyla ilgili özel bir kavramı, varlığı karşılayan sözcükler terim anlamlıdır. Örnek: Son perdede dekor değişti. Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda abartı ve soyutlama söz konusudur.
"Cebi delik" deyimi, bir kişinin maddi kaynaklarını verimli kullanamadığını, parasının sürekli bir şekilde harcandığını veya birikim yapamadığını belirtmek için kullanılır.
"El etek çekmek", birinden veya bir durumdan uzaklaşmak, ilgiyi veya desteği geri çekmek, ilişkiyi kesmek ya da birine veya bir şeye olan müdahaleyi sonlandırmak anlamında kullanılır.
Bu deyim, aynı zamanda, birinin hayatına kasten kötülük katmak veya onu felaket bir duruma sürüklemek gibi durumları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri