Meşe ağacının meyvesi palamut olarak bilinir ve birçok hayvan için önemli bir besin kaynağıdır. Meşe Fidanı Ne Zaman Dikilir? Meşe fidanı dikimi için en uygun zaman, sonbaharın başlangıcında veya ilkbaharın sonlarıdır. Bu dönem, fidanın kök sisteminin yeni ortamına adapte olması için en ideal zamandır.
Eğer meşe palamudu ne zaman ekilir, meşe palamudu hangi ayda ekilir gibi sorularınız varsa “Ekim” ayı adını ekme-biçme işlerinden alıyor. Adına layık bir şekilde Ekim'den itibaren meşe palamutlarını toplamaya başlayabilirsiniz. Benim gibi Aralık sonu hatta Ocak'ta bile toplayıp ekebilirsiniz.
Meşe ağacı en çok 25 metreye kadar büyüyebilen bir ağaçtır. Bu ağaçta oluşan meyveler de meşe palamudu olarak bilinir. Ağustos ve eylül aylarında, meyve tam olgunlaşmadan palamutlar toplanır. Toplanan meyveler güneş altında kurutma işleminden geçer.
Palamut meşesi 5-10 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. En çok ürün 25-30 yaşlarında alınır.
Kuru ve kurak kumlu topraklarda yetişebilir. Budama: Budamaya yatkındır. Üretimi: Tohumla üretilirler.
İlgili 26 soru bulundu
·Yaprak döken ve yaprak dökmeyen iki türü vardır. ·Meşe ağacının meyvesine Palamut ismi verilir. Yetişkin ve olgun meşe ağaçları bu meyveyi verir. ·Çok fazla suya ihtiyaç duyan meşe ağacı yağmurlu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.
Pelidin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır ve hayvan yemi olarak kullanılır. Alakabak kuşu ve sincap, tavşan gibi kemirgen yabanıl hayvanların en önemli besin kaynağıdır.
Yayılışı Genel coğrafi yayılış alanı Güneydoğu İtalya'ya kadar Balkanlar ve Anadolu'dur. Ülkemizde çoğunlukla Batı ve Güneybatı Anadolu'da, lokal olarak Trakya'da ve İç Anadolu'da yetişmektedir.
Acılığı giderildiği takdirde bilhassa koyun, keçi ve domuz rasyonları için uygun olmakla beraber öküz, at, tavşan ve kümes kanatlılarının rasyonlarında da kullanılabilir (Akyıldız, 1986).
Anavatanı Batı Akdeniz ve Türkiye'dir. 30 m'ye kadar boy yapabilen herdemyeşil ve yaprak döken türleri vardır. Önceleri hızlı sonra yavaş büyür.
- Kurak arazi iklim şartlarına göre oldukça dayanıklıdır. - Yaprakları geniş ve düz bir gövdeye sahiptir. - Esmer bir renge sahiptir. - Ağacın kökleri yatay bir şekilde yere doğru uzanır.
Meşe palamudu, doğal olarak yetişen meşe ağaçlarının altında toplanabilir veya marketlerde kuruyemiş olarak satın alınabilir. Genellikle çiğ olarak tüketilir, ancak bazen kavrularak da tüketilebilir.
Palamut ve içerisinde pelit'i ile ayrı satılan meşe palamudunda fiyat artışı çiftçiyi de sevindirdi. Pelit'in kilogramı geçen yıl 55 kuruştan satılırken, bu yıl fiyat 1 liraya çıktı. Hayvanlara yem olarak yedirilen palamutta kilogramı 50 kuruştan 1 liraya yükseldiği belirtildi.
Bu nedenle dünya genelinde yaygın olarak bulunur. Türkiye'de 30'dan fazla türü bulunan pelit ağacının meyvesi her türde palamut olarak adlandırılır. Pelit Ağacı Ne Zaman Dikilir? Palamut dikimi genellikle eylül ve ekim aylarında yapılır.
Palamut isimli meyvesi en az 50 yaşında ve üzerindeki ağaçlarda yetişir. Erozyon ve doğal afetlerin önlemesi için iyi bir ağaçtır. Yetiştiği alandaki ekolojik dengeyi sağlar.
Ülkemizde en çok İç Anadolu bölgesinde yetişen meşe ağacı istenirse her bölgede yetiştirilebilir. İç Anadolu'nun genellikle iyi yağış alan bölgelerinde yetişir ve daha çok görülür. Karadeniz ormanlarında da yine meşe ağacını sıkça görebilirsiniz. Bozkır ortamlarda fazla yağış gözlemlenmese bile meşe ağacı bulunabilir.
Meşe fidanı ideal dikim ayları Eylül-Ekim ya da Nisan-Mayıs aylarıdır.
Tohumun etrafı fındıktaki gibi kabukla sarılıdır. Meşe palamutları kuşlar ve kemirgenlerin yanı sıra domuz ve geyik gibi pek çok büyük hayvan için önemli bir besin kaynağıdır.
Palamut, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Yüksek protein içeriği sayesinde palamut kas gelişimini destekler. Yine protein içeriği sayesinde palamut, vücut dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
Birçok kültürde meşe ağacı gücü, kudreti ve bilgeliği temsil eder, ülkelerin tarihlerinde kendisine önemli yerler verilmiştir. Eski Yunan'da meşe ağacının Zeus'un kutsal ağacı olduğu düşünülürmüş. Hatta bazı kahin ve falcılar, meşe ağacı yapraklarının rüzgarda çıkardığı ses ve hışırtıları yorumlarmış.
Meşe ağacı oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır ve ortalama ömrü 400 senedir.
Ak meşe, büyük ormanlar oluşturduğu Doğu ve Orta Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın ağaçtır. Başlangıçta geniş oval taçlı, sonunda 30 m yüksekliğe ve genişliğe ulaşan büyük bir ağaçtır. Açık kahverengi kabuk, düz tabaklar halinde dökülür. Ağaç ne kadar yaşlıysa gövde o kadar derin oluklu hale gelir.
Başta Karadeniz ve Marmara olmak üzere tüm tuzlu sularımızda avlanabilir. Palamut sürü halinde yaşayan göçebe bir balık türüdür. Sığ sularda yaşamayı sever. Maxsimum 200 m derinlikte görülebilen palamut balığının yaşadığı ideal su sıcaklığı 12-27 °C'dir.
Vücudu küçük pullar ile örtülüdür. Sırt kısımları siyaha yakın, karın kısmı ise gümüş renge sahiptir. Yumurtlama dönemleri Mayıs-Temmuz ayları arasında olup, yumurtlama yerleri; Karadeniz, Ege ve Marmara Denizi'dir.
Sincap, Meşe Palamutlarını Toplamak İçin Uğraşır, Sonra Onları Toprağın Altına Saklar ve Nereye. Sakladığını Unutur. Bu Onun "ZAYIFLIĞI"dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri