Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi haftada iki öğün düşük miktarca cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir” dedi.
👉Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut. öneriyor. balıklar: Hamsi, ringa, uskumru, alabalık, somon, sardalya, tirsidir.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Palamut, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Yüksek protein içeriği sayesinde palamut kas gelişimini destekler. Yine protein içeriği sayesinde palamut, vücut dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli bir göçmen balıktır. Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. Uzunluğu 1 metreye kadar varır. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara'da avlanılan tipleridir.
Özellikle palamut balığı olduğunu düşünürken aslında "tombik" adı verilen ve ağır metaller barındırma riski taşıyan bu balığı tüketmek, istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.
Palamut balığının 100 gramı 20,16 gram protein, 15,07 gram yağ içermektedir. Palamut balığı; protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamutun omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir.
En lezzetli zamanları eylül başı ve şubat ayları arası olduğu gibi Marmara ve Karadeniz'den avlananları da lezzeti açısından en çok tercih edilenleridir. Palamut balığını pişirmek için birçok yöntem vardır. Damak zevkinize göre tercih edeceğiniz tarifleri uygulayarak palamut lezzetini doya doya alabilirsiniz.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Artan balık ihtiyacı sebebiyle her geçen gün yeni balık çiftlikleri kuruluyor ve bu balık çiftliklerinde daha çok çipura, levrek, granyöz gibi balıklar yetiştiriliyor. Yani hamsi, sardalya, palamut, barbunya gibi balıklar deniz balıkları olup mevsiminde tüketilir ve bunların yetiştiriciliği yapılmaz.
Palamut nasıl seçilir? Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Palamut, A vitamini, potasyum, fosfor gibi besin değerleri içeren bir balıktır. Kardiyovasküler sağlığın korunmasında faydalı olan omega-3 seviyesini arttırır. İyi bir B6 vitamini ve folik asit kaynağıdır. Kalp sağlığına destek olur.
Palamut yaptığınız zaman yanına mutlaka salatada yapmalısınız. Palamudun yanına bol yeşillikli bir salata çok yakışır. Ayrıca bu balığın yanına limon, turp ve yeşillik tabağı da hazırlayabilirsiniz. Humus, acılı ezme, şakşuka ve yeşil mercimek salatası da palamudun yanına çok iyi gider.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri