Palumut balığı düzenli tüketildiği zaman diş ve kemik yapısını güçlendirir. Sindirim sisteminde mutasyona uğrayabilecek hücreleri iyileştirir. Böylece kanser hastalıklarının önüne geçebilir. Palamut balığının içerdiği yüksek A vitamini göz sağlığı için oldukça faydalıdır.
Palamut balığının 100 gramı 20,16 gram protein, 15,07 gram yağ içermektedir. Palamut balığı; protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamutun omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir.
Eti oldukça lezzetli olan palamut balığı en çok tüketilen balıklardan bir tanesidir. Palamut balıklarının eti yenir. Özellikle en çok tercih edilen balıklardan bir tanesi de palamut balıklarıdır.
Özellikle palamut balığı olduğunu düşünürken aslında "tombik" adı verilen ve ağır metaller barındırma riski taşıyan bu balığı tüketmek, istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi haftada iki öğün düşük miktarca cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir” dedi.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Selenyum içeriği sayesinde ise palamut balığı antioksidan özellikler gösterir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Palamut, vücudu iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı koruyan antienflamatuvar özelliklere de sahiptir. İçindeki B6 vitamini sayesinde ise metabolizmayı düzenler ve enerji üretimine katkı sağlar.
Palamut, A vitamini, potasyum, fosfor gibi besin değerleri içeren bir balıktır. Kardiyovasküler sağlığın korunmasında faydalı olan omega-3 seviyesini arttırır. İyi bir B6 vitamini ve folik asit kaynağıdır. Kalp sağlığına destek olur.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Balıklarınızı önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar 25 dakika pişirin. Palamut buğulama fırında ya da tencerede yapılabilir. Bu yöntem vitamin ve mineral kaybını en aza indirecektir.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Vitamin ve Mineral Deposu: Palamut, çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Özellikle A, B6, B12, D ve E vitaminleri ile demir, kalsiyum, selenyum ve potasyum gibi mineralleri barındırır.
Boylarına göre sırasıyla çingene, palamut ve torik olarak adlandırılmaktadırlar. Avcı bir balık olan palamut hamsi, sardalya ve çapa gibi balıklarla beslenir.
Uzmanlar tarafında da şiddetle tavsiye edilen palamut balığı çocukluk yaşlardan itibaren tüketildiğinde beyne giden sinir hücrelerini güçlendirdiği tespit edilmiştir. Sadece beyin değil aynı zamanda çocuklarda vücut gelişimini destekleyen palamut balığı kış aylarında alınması imkansız olan D vitaminini de sağlar.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Sindirimi zor olan siyah etli torik, palamut, yılanbalığı, uskumru gibi balıkların yemeklerinde kullanılır.
👉Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut. öneriyor. balıklar: Hamsi, ringa, uskumru, alabalık, somon, sardalya, tirsidir.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri