Palamut balığı pulsuz yapısı ve yumuşak etleri sayesinde palamut temizleme çok daha kolay ve dilimlenmesinde diğer balıklara göre çok daha rahattır. Palamut balığı güzelce yıkandıktan sonra kesme tahtasına sırt üstü olarak konulur ve boşaltım organı üzerinden yatay kesik atılır.
Balığın büyüklüğüne göre ortalama kalınlarda dilimlenir. Doğranan palamut, sudan geçirilir. Geniş bir kaba su konulur. Balıklar bu suyun içerisinde en fazla 45 dakika olacak şekilde bekletilir.
PALAMUT NASIL TEMİZLENİR? Palamut balığının pulu olmadığı için bıçak yardımıyla derisinin üzeri hafifçe tıraşlanır ve kaygan sıvımsı yapı ortadan kaldırılır. Her iki tarafı da aynı şekilde yapın. Bıçak yardımıyla baş bölgesinden aşağıya doğru karnı ikiye yarılır karnındaki pislikler dışarı çıkarılır.
Palamut ya da palamut balığının büyüğüne verdiğimiz torik ismindeki balığı, takoz olarak, fileto ya da bütün halde temizleyebilirsiniz. Temizleme yönteminizi pişirmek istediğiniz tarife ya da saklama koşullarınıza göre belirlemelisiniz.
Balık türlerinin tamamı için geçerli olan kural, balığın temizlenerek muhafaza edilmesidir. Balığın iç organları temizlenmeden buzluğa atılması uygun değildir. Temizlenen palamut, iyice yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine atılarak derin dondurucuya atılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Balık iç organları temizlenmeden normal koşullar altında dolaba konmaz. Temizlik işi aslında balığın ne zaman tüketileceği ve mevsimin ne olduğu ile ilgilidir. Yaz aylarında balık çok çabuk bir şekilde buzdolabına ulaştırılmalıdır. Balık satan yerlerde iç temizliği çok uygun bahşişler ile yaptırılabilir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Palamut balığı güzelce yıkandıktan sonra kesme tahtasına sırt üstü olarak konulur ve boşaltım organı üzerinden yatay kesik atılır. Daha sonra isteğe bağlı olarak yüzgeçleri ayrılır ve baş bölgesi kesilir, iç organlar çıkartılır ve kan pıhtıları ile organ kalıntılarının temizlenmesi adına bol su ile içi dışı yıkanır.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Buzlu suda kanı iyice gidene kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra süzülüp; kurutulur ve tuza yatırılır. 10 gün tuzda bekleyen dilimler tekrar soğuk suda 3-4 gün bekletildikten sonra yenmeye hazır olur.
Fırın tepsisine dilimlediğiniz soğanları dizin. Üzerlerine palamutları yerleştirin. Birer dilim limon da eklerseniz palamutlar tam kıvamında bir ekşilik kazanacaktır. Balıklarınızı önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar 25 dakika pişirin.
Mikrodalga ile çözdürme işlemi balıktaki kalite kaybının en aza indiren yöntemlerden biridir. Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
Balıklar takoz olarak kesilir, sonra ilikleri temizlenir, kanının temizlenmesi için buzdolabında soğuk suda bekletilir. Sonra tuzlanır."
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
palamut bol olduğunda kışın tuzlayıp,yaz aylarında. patates haşlaması,minzi ve turşu ile tüketilir.Balık. ayıklandıktan sonra bir gün tuzlu suda bir günde tuzda. bekletilir.3.gün kalın tuzla kavonozlara dizilir.
-Balıklar su içinde uzun süre bekletilmemelidir. -Ambalajlar önce buzdolabının +40C'lik raflı bölmesinde birkaç saat soğutulmalı, sonra derin dondurucuda şoklayarak dondurulmalıdır.
7. Sirkeli Suda Bekletmek
Balıklarınızı buzluktan çıkardıktan sonra daha lezzetli hale gelmeleri için bir süre sirkeli suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Böylece balıklarınız daha gergin ve parlak görünecektir.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Palamut filetolarını önlü arkalı tuzlayın. Daha sonra unlayın ve fazla ununu sirkeleyin. Kızgın tavaya alın. Orta ateşte arkalı önlü pişirin.
Bu surenin sonunda (balıklar iyice tuzda piştiğinde) ben balık dilimlerini 2 şer 2 şer strece sarıp, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya koyuyorum. Böylece balıklar hem fazla tuzlu olmuyor hem de sararıp yağlanmıyor. Eti parlak ve çok güzel oluyor. Deneyeceklere afiyet olsun.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Balığı tüketirken dikkat edilmelidir. Balığın taze olması çok önemlidir. Ayrıca balık pişirildikten sonra bekletilen bir besin değildir. Balık piştikten sonra en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri