Şişli Echomar'da, C kollu röntgen cihazı, balonlu HSG kateteri ve ağrısız yeni teknikle rahim filmi HSG çekilmekte, genellikle çekim sırasında ve sonrasında ağrı ve kanama meydana gelmemektedir.
İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra özellikle ilk gün içerisinde hafif kasık ve karın ağrıları olabilmektedir. Bu hafif ağrılar kendiliğinden bir iki gün içerisinde geçer. Eğer ağrı şiddetli olur veya geçmezse, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Rahim filmi sonrası hafif miktarda kanama veya ağrı olabilmektedir. Rahim tüpü tıkanıklığı olan kadınlarda, rahim içine verilen sıvı tüplerden geçip karın boşluğuna akamayacağı için rahim içinde sıvıya bağlı basınç arttığı için ağrı şikayeti bir miktar daha fazla olabilmektedir.
Ağrınız olursa yazılan ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Rahim filmi sonrası 2 hafta ilişki olmasın. 2 hafta havuz, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarından uzak durun. HSG çekilen ay kesinlikle gebe kalmayın, korunun.
HSG testi sonrası neler olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Rahim filmi çekimi esnasında rahmin içerisine verilen sıvı çekimden sonraki günlerde rahimden dışarıya atılmaktadır. Bu da kahverengi bir akıntıya neden olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda kanama da görülebilmektedir. Bu durumda endişe etmek gerekmez.
İlgili 29 soru bulundu
HSG çekimi yapıldıktan sonra sonuç genellikle 1 hafta içinde sisteme yüklenmektedir. İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra hastanın duş almasında sakınca yoktur.
Yumuşak aletler kullandığımız için rahim delinmesi riski kesinlikle yoktur. Yeni HSG tekniğinde kullandığımız C kollu dijital röntgen cihazı sayesinde radyasyon miktarı düşüktür ve zarar verebilecek seviyelerin çok altındadır.
HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Uygun şekilde tazyikli bir şekilde rahim içerisine gönderilen ilacın etkisi ile pıhtı ya da farklı nedenler ile tıkanmış tüplerin açılması da sağlanmaktadır. Böylece gebelik isteyen kadınların birçoğu HSG filmi çektirdikten sonra hamile kalabilmektedir.
HSG çekimi yapıldıktan hemen sonra cinsel ilişkiye girilebilir, lakin bu durumda ciddi vajinal ağrı oluşması söz konusu olacaktır. Bundan dolayı işlemden sonraki 2-3 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi daha doğru olacaktır.
HSG çekiminin kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra; tıkanmış tüplerin açılması ya da rahim içi yapışıklıkların giderilmesinde de etkili olan HSG çekimi; günümüzde güvenilir ve konforlu bir şekilde çekilebilmektedir.
Rahim filmi çekimi sonrası karın ağrısı, koyu kıvamlı vajinal akıntı ve genel anestezi ile çekim yapıldıysa anesteziye bağlı baş dönmesi olabilir. Akıntı bazen kanlı da olabilir. Akıntı için tampon kullanılmaz.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
Rahim filmi uygulaması da günümüzde ağrısız ve acısız bir uygulamadır. Ağrısız rahim filmi uygulamasında kadın işlemden sonra günlük rutin yaşamına dönebilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir acı ve ağrı hissi olmayacaktır.
Rahim filmi sonrası gebelik şansı artıyor!
Pek çok hasta rahim filmi çekilen ay veya takip eden birkaç ay içinde gebe kalmaktadır. Rahim filmi çekimi sırasında kullanılan ilaç, tüpleri yıkamakta, yumurta ile spermin buluşmasını, embriyonun rahim içine taşınmasını kolaylaştırmaktadır.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
Rahim Filminden Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilir
Rahim filminden 1 ila 2 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Aslında cinsel ilişkiye girilmesi için bir engel yoktur ancak çoğu durumda tedbiren birkaç gün beklenmesi önerilir. Diğer taraftan kişi, rahim filmi sonrası günlük rutinini devam ettirebilir.
HSG çekimi sırasında rahim içerisine belirli bir tazyik ile ilaç verilmektedir. Enfeksiyon nedeni ile ya da pıhtı nedeni ile tıkanmış olan tüpler; ilaç sayesinde açılabilmektedir.
Çekimde kullanılan radyasyon miktarı yumurtalarınızı etkileyebilecek seviyenin çok altında olduğundan HSG çekimi yapılan ayda korunmanıza gerek yoktur. Aynı ay hamile kalabilirsiniz.
Çekim yapıldıktan sonraki üç(3) iş günü sonra sonuçlar sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir. Sonuç CD sini nüfus cüzdanlarıyla başvurarak Röntgen bölümü teknisyenlerinden talep edilebilirler.
En sık görülen komplikasyon enfeksiyondur ve her 100 hastadan birinde görülür. Enfeksiyonu önlemek için işlem öncesi ya da sonrası mutlaka antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
HSG in 1 defa çekilmesi yeterlidir. Ama HSG sonrası enfeksiyon, ameliyat, doğum gibi olaylar olduysa rahim filminin tekrar edilmesinde fayda vardır. Çünkü önceki HSG de açık olan tüpler sonradan kapanabilir.
Rahim filminde amaç; rahmin şekli, rahim boşluğuyla ilgili kalıtsal kaynaklı sorunlar ya da myom-polip gibi sonradan gelişen ve kısırlığa neden olabilecek sorunların tespiti, özellikle düşük-kürtaj sonrası sıklıkla gördüğümüz yapışıklıkların saptanmasıdır.
Rahim filmi, tüpleri temizler, yumurta ve spermin buluşmasını kolaylaştırır. Endometriumu uyarmak suretiyle embriyonun rahim içine tutunabilmesini kolaylaştırır. -Alerji: Film çekilirken rahim boşluğu içine sıvı doldurulur. Kontrast madde olarak adlandırılan bu sıvının içinde iyot tuzu bulunmaktadır.
1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır. HSG istenmesinin tek amacı kısırlık araştırması değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri