Eti oldukça lezzetli olan palamut balığı en çok tüketilen balıklardan bir tanesidir. Palamut balıklarının eti yenir. Özellikle en çok tercih edilen balıklardan bir tanesi de palamut balıklarıdır.
Palamut balığının genellikle ızgara olarak tercih edildiğini söyleyen Orçun Yüksel, "Gelişimini tamamlamış palamut balığı, kırmızı et tadı verir. Besin değeri olarak da oldukça kuvvetlidir. Yağlı bir balık olduğu için de eşsiz bir damak tadı vardır.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli bir göçmen balıktır. Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. Uzunluğu 1 metreye kadar varır. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara'da avlanılan tipleridir.
Palumut balığı düzenli tüketildiği zaman diş ve kemik yapısını güçlendirir. Sindirim sisteminde mutasyona uğrayabilecek hücreleri iyileştirir. Böylece kanser hastalıklarının önüne geçebilir. Palamut balığının içerdiği yüksek A vitamini göz sağlığı için oldukça faydalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Palamut Balığı Kılçıklı mıdır? Büyük sürüler halinde gezen palamut balığı genellikle sığ sularda yaşamaktadır. Palamut balıkları genellikle hamsi, uskumru ve sardalya gibi küçük balıkları yiyerek beslenir. Palamut balığının bir büyük kılçığı bulunmaktadır.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
Aldığımız palamutları balıkçıda doğrattıktan sonra mutlaka bolca yıkayıp suda bekletelim ki kanı çıksın. Kanı çıkmazsa balık acı olur. Balıkları mısır unu, un ve tuz ile önlü arkalı bulayalım, tavamıza tereyağını koyup arkalı önlü kızartalım. Afiyet olsun.
İki kişi olunca 1 büyük boy palamut özellikle de işin içinde böyle patates vs varsa fazla fazla yetiyor. 4 kişilik bir aileyseniz 2 palamut yeterli olacaktır. Borcam yerine fırın tepsisi kullanıp patates ve soğan miktarını da aynı palamut gibi birden ikiye çıkarabilirsiniz.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Bu balık hamsi, sardalya, kalamar ve diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Sığ suları tercih eden palamut için ideal sıcaklık 12 °C ve 27 °C arasında olmalıdır. Palamut balığının üreme mevsimi Mayıs ve Temmuz ayları arasındadır. Yetişkin bir dişi palamut 80 bin ila 2 milyon arasında yumurta bırakabilir.
Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Balığın yanında genelde asitli içecekler tercih edilir. Fakat bu tarz asitli içecekler balığın vücuda yararlı etkilerini azaltacaktır. Taze limon sıkılmış soda, balığın yanında daha doğru bir tercih olacaktır. Limonu balığa da sıkabilirsiniz.
Palamut filetolarını önlü arkalı tuzlayın. Daha sonra unlayın ve fazla ununu sirkeleyin. Kızgın tavaya alın. Orta ateşte arkalı önlü pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri