Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere de katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Hem çok faydalı bir baharat olduğundan hem de lezzeti Türk mutfağından tariflere çok yakıştığından onunla yapılan köri soslu makarna ve köri soslu tavuk tarifleri ayrıca çok sevilir. Bir de sadece akıllara körili tavuk gelmesin, eklendiği sebze sotelerine veya fırın yemeklerine, kırmızı ete de çok yakışır.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Köri, o güzel rengini zerdeçaldan alıyor. İçindeki diğer lezzet sağlayacılar ise; kişniş tohumu, kimyon, toz zencefil, karabiber ve toz kırmızı biber. Bazı karışımlarda içerisine sumak da ilave ediliyor. Bu baharatların birbirlerine olan doğru oranları ortaya köriyi çıkarıyor.
– Unu tereyağı ile kokusu çıkana, renk değiştirene kadar kavurun. – Ardından 1 tatlı kaşığı köri ekleyip kavurmaya devam edin. kısık ateş üzerinde koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırın. – Koyulaşan köri sosu dilediğiniz yemeğe ekleyip tüketin.
İlgili 27 soru bulundu
Yoğurda karıştırın. Turşuları da aynı şekilde doğrayıp ekleyin. Köri ve tuz ilave edip karıştırın. Servis yapın.
Hindistan başta olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan köri, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
Köri zayıflatır mı diye merak edenler, körinin daha uzun süre tok tutan etkisi ile daha kolay kilo verebilir. Körinin yağ yakmayı hızlandırdığı bilindiği için kilo problemi olanlara zayıflama sırasında büyük kolaylık sunar.
Köri, A bitamini, B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve E vitamini içerir. Ayrıca mineral bakımından da son derece zengin olan körinin içeriğinde magnezyum, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır. Sindirim sistemini düzenler. İltihap giderici özelliğe sahiptir.
Köri tozundaki baharatların kombinasyonu size güçlü antioksidanlar sağlayabilir. Bu baharat karışımı, sindirim sistemini güçlendirmeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Diyetinize ekleyeceğiniz köri tozu, sindirimi teşvik eder ve bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırır.
Malzemeler: 1 paket makarna (dilediğiniz makarna olur) 1 paket krema (200 ml) ya da bir bardak süt. 1 yemek kaşığı köri.
Köri soslu tavuk, günümüzde en çok sevilen ve tercih edilen tavuk yemekleri arasında yer almaktadır. Tavukgöğsü, biber, soğan, sarımsak, krema, köri, karabiber gibi malzemelerle hazırlanan köri soslu tavuk tarifini çok seveceksiniz.
Kavrulan una soğuk sütü ekleyin ve unun topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırın. Sıcak su, köri, tuz ve karabiberi katın. Sosu, kısık ateşte koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak 4- 5 dakika pişirin.
Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.
Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır. Afiyet olsun...
"Birçok baharatın karışımııyla elde edilen ve Asya mutfağının vazgeçilmezi körinin, zayıflamaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?" Hollanda'da yapılan bir araştırmada, baharatların vücut ısısı yaratarak, doğal yağ yakma süreci oluşmasına yardımcı olduğunu belirlendi.
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir.
Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Köri soslu tavuk öğlen ve akşam yemeklerinde yenebilecek oldukça lezzetli yemeklerin başında geliyor.
köri çay ile birlikte kullanıldığında zayıflamaya etkisi olmasının yanında özellikle bağırsak kanseri başta olmak üzere kanser türlerine karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. köri çayı nasıl tüketilmeli : yetişkinlerin yemeğine 1 tatlı kaşığı ve 2,8 yaş arası çocuklara ise 1 çay kaşığı koymanız yeterlidir.
İçindekiler : Kişniş, Zerdeçal, Kimyon, Kırmızı biber, Rezene, Karabiber, Karanfil, Hardal tozu, Çemen, Sarımsak, Zencefil, Muskat, Defne, Tuz. Hardal içerir. Eser miktarda susam ve gluten içerebilir. Serin, kuru ve kokusuz ortamda saklayınız.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
Çiğ köfte tepsisinin içine bir kilo esmer bulguru, hazırladığımız harcı, salça ve isot karışımları döküyoruz. Onun üzerine kurumuş ekmeğimizi, nar ekşisini, köriyi, pul biberi, sıkılmış bir tane limonu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamı ilk başlarda çok sulu ise biraz daha ekmek içi ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri