⇒ Palamudun üzerine çizgi varken, tombiğin üzeri beneklidir. Müşteriler bu ayrımı yaparak iki balık arasındaki farkı anlayabilirler. ⇒ Palamut almak için balıkçılara giden müşteriler, balığı takoz dilim olarak kestirsinler. Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler.
Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Palamut, ağustos sonu veya eylül başında önce vonos denen boyuyla ortaya çıkar. Uskumru-kolyoz boyundaki vonos, sadece palamut zamanının geldiğinin, eğer çoksa, kışın bol ve ucuz palamut yeneceğinin işareti olabilir.
Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara'da avlanılan tipleridir. Karadeniz ve Marmara Palamutunda baştan kuyruğa doğru muntazam çizgiler halinde giden, dördü koyu, üçü açık menevişli 7 adet band bulunur.
İlgili 25 soru bulundu
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
20 cm ye kadar palamut vanozu. 20-30 cm arası çingene palamutu. 31-40 cm arası palamut. 40-50 cm arası kestane palamutu.
Fırın tepsisine dilimlediğiniz soğanları dizin. Üzerlerine palamutları yerleştirin. Birer dilim limon da eklerseniz palamutlar tam kıvamında bir ekşilik kazanacaktır. Balıklarınızı önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar 25 dakika pişirin.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Merhaba palamut balığının eti çok hassastır devamlı soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. tutarken bile bazı balıkçılar buz bulundurur yanında. siz eğer balığı fazla sıcak bir ortamda beklettiyseniz veya balıkçıda bekletiyse parçalanması normaldir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Palamut balığı pulsuz yapısı ve yumuşak etleri sayesinde palamut temizleme çok daha kolay ve dilimlenmesinde diğer balıklara göre çok daha rahattır. Palamut balığı güzelce yıkandıktan sonra kesme tahtasına sırt üstü olarak konulur ve boşaltım organı üzerinden yatay kesik atılır.
Palamut balıklarını temizledikten sonra her tarafını unlayın ve fazla ununu silkeleyerek üzerinden atın. Kızgın yağa atarak arkalı önlü olarak palamut balığı tavada yaklaşık 15 dakikada nar gibi kızarıp hazır olacak.
Palamut dilimlerimizi yine arkalı önlü olacak şekilde her yerini mısır ununa bulayalım. Balıklarımızı kızgın yağda her iki yüzünü ara ara çevirerek kızartalım. Balıklarımız kızardıktan sonra yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alalım. Yağı süzüldükten sonra yanında salata ile birlikte servis yapabilirsiniz.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Sığ sularda yaşamayı sever. Maxsimum 200 m derinlikte görülebilen palamut balığının yaşadığı ideal su sıcaklığı 12-27 °C'dir. Palamut balığının 1 Nisan – 15 Ağustos arasında avlanması yasaktır. Amatör balıkçılar için sezon 15 Ağustosta başlamaktadır.
İki kişi olunca 1 büyük boy palamut özellikle de işin içinde böyle patates vs varsa fazla fazla yetiyor. 4 kişilik bir aileyseniz 2 palamut yeterli olacaktır. Borcam yerine fırın tepsisi kullanıp patates ve soğan miktarını da aynı palamut gibi birden ikiye çıkarabilirsiniz.
Ürün Açıklaması Detaylı Ürün Bilgisi : Palamut baligi boylari, baligin büyüklügüne göre adlandirilir; palamut vonozu (12–16 cm),kestane palamudu (16–22 cm),çingene palamudu (22–28 cm),palamut (28–35 cm),torik (40–45 cm),sivri (45–55 cm),altiparmak (55–65 cm),zindandelen (70 cm ve uzeri) ve piçuta (65 cm ve üzeri).
Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri