Bebek pekmezi kullanımda annelerin atlamaması gereken noktalar da bulunmaktadır. Pekmezler, direkt olarak bebeğe yedirilmez. Bebekler için pekmez kullanacaksanız yoğurt, püre, çay ya da muhallebilerine az miktarda katın.
6. ayda ek gıdaya başlayan bebeklere günde 1 tatlı kaşığı pekmez yedirilebilir. İlerleyen aylarda ise pekmez tüketimi 2 - 3 tatlı kaşığına kadar çıkarılabilir. Ancak bebeklere pekmez yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerle birlikte verilmemelidir.
2. Bebeklere Hangi Pekmez Verilir? Bebek beslenmesinde kullanılabilen pekmez çeşitleri genellikle keçiboynuzu pekmezi, dut pekmezi ve üzüm pekmezinden oluşuyor. Belli bir ay aralığını geride bıraktıktan sonra, bebeklere tüm meyve çeşitlerinden yapılan pekmezler verilebiliyor.
Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Kalsiyum bakımından zengin olan sütün içerisine koyulan pekmez sağlık için oldukça faydalıdır. Süte ayrı bir lezzet kazandıran pekmez, kan şekerini düzenleyerek ani tansiyon ve şeker düşmesini engellemektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Peki bunu nasıl sağlıyor? Pekmezin içine dahil olan taze sıkılmış limon suyu, hem C vitamini bakımından çok zengin olduğu için antioksidan etkisi gösteriyor hem de pekmezin faydalarının vücuda neredeyse on kat daha fazla etki etmesini sağladığı söyleniyor.
Merhabalar,Kalsiyum demirin emilimini engelleyebilir. Sütünüzün içerisine pekmez koymayın. Pekmezi bebeğinize sabah kahvaltıda yedirebilirsiniz.
Bu doğrultuda bebeklerde pekmez kullanımı anneleri endişelendirmektedir. Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Hem yaz hem de kış aylarında tüketilmesi önerilen besinlerden biri pekmezli yoğurttur. Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Pekmez, demir içeriği yönünden oldukça zengindir. Pekmez türleri arasından keçiboynuzu ve dut pekmezi 6 aydan sonra beslenme düzeninde bulundurulabilir. Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir. Çünkü süt ile verilen pekmez vücut tarafından iyi emilmez.
Yoğun kıvamda olan muhallebiyi soğumaya alalım, biraz ılıklaşınca devam sütü ya da anne sütü ve pekmezi ekleyip iyice çırpalım. Hazır! Afiyet olsun…
MUZLU PEKMEZLİ DETOKS HAZIRLANIŞI
Öncelikle muzu ezin ve pekmez, yulaf ezmesi ve süt ile birlikte blender'da iyice karıştırın. Daha sonra servis yapacağınız bardaklara dökün. Dilerseniz üzerine tarçın serperek süslendirebilirsiniz.
Keçi boynuzu pekmezinin vücuda pek çok faydası vardır. Aynı zamanda pek çok kişi tarafından en sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Çocuklara ve Bebeklere Keçi Boynuzu Pekmezi Yemek Kilo Aldırır mı? Çocukların çok fazla miktarda keçi boynuzu pekmezi tüketmesi kilo almasına neden olur.
Özellikle kalori açısından yüksek olan keçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezi kahvaltıda düzenli yenildiğinde kolayca kilo almayı sağlar.
Demir yetersizliği ise kansızlığa neden oluyor. Pekmez hem kan yapıcı özelliği hem demirden zengin olması ve enerji kaynağı olması açısından önemli. Pekmez çocuğun öğününe yoğurdun içinde ya da sade olarak katılabilir. Pekmez bebeğin bünyesini rahatsız etmez, alerji yapma olasılığı da çok azdır.”
Pekmezli süt, kalori oranını arttıracağından kilo alımına neden olabilir. Pekmezin iştah açıcı özelliğinin bulunması da kilo alımına sebep olur.
Bebekler 8. aydan sonra tahin tüketebilirler. Bu aylardan önce verirseniz, bebeğinizin mide ve sindirim sistemi tam olarak gelişmediği için zararlı olabilir. Tahini bebeğiniz için hazırlarken aynı ölçüde pekmezle karıştırmalısınız.
Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz.
Yoğurt ya da kefiri kendiniz yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler sırasında çocuğunuzu da sürece dahil ederek size yardım etmesini sağlamalısınız. Gıdaları süt ile zenginleştirebilirsiniz. Patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazırlayabilirsiniz.
Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri