Palmiye yağı tüm dünyada margarin, bisküvi, kahvaltılık tahıllar, şampuan, ruj, çikolata, deterjan ve çikolata gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılan bir yağdır.
Palm yağı pişirme yağı olarak, margarinlerde ve çeşitli hazır gıdalarda kullanılmakta olup, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul edilmektedir.
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Nasıl ki, ayçiçek ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar varsa palm yağı da bunlar gibi bitkisel bir yağdır ve helaldir; dini açıdan bir sakıncası yoktur.
Oldukça geniş bir tüketim alanı bulunan palm yağı; çikolatalarda, cipslerde, margarinlerde ve kahve kremalarında sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda yüksek ısıya dayanıklı olduğu için fast food restoranlarında en çok tercih edilen bitkisel yağ türüdür.
İlgili 35 soru bulundu
Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır.
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Piyasada bulunan birçok üründe de bu yağ çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılmaktadır.Üzerinde yapılan araştırmalar ;yüksek ısıya maruz kalmış bu palm yağının; yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtmektedir.
Palm yağı da palm çekirdeği yağı da kolestrol içermemesine rağmen, bu yağlarda bulunan yüksek miktardaki doymuş yağlar, damarlarda birikerek plak oluşturup kalp hastalığı riskini artırabilir.
Palm Yağı Zararlı Mı? Palmiye yağı, kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için, yüksek ısılarda rafine edilir. Bazı araştırmacılar bu yağın, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolesterolü artırdığını ve kalp krizi riskini artırdığını öne sürmektedir.
Palm yağının tercih edilme nedenlerinin başında, hidrojenasyon işlemi uygulanmadan farklı alanlarda kolayca kullanılabilmesi, kolesterol içermemesi, yüksek dayanıklılığı, tekli ve çoklu doymamış yağ asidi örüntüsü ve önemli besin bileşenlerine sahip olması gibi önemli özelliklerigelmektedir.
SARELLE PALM YAĞI İÇERMEYEN SAĞLIKLI VE MİLLİ BİR ÜRÜNDÜR.
Palm yağı faydaları; enerji verir, kolesterolü yükseltmez, kalp sağlığını korur, içeriğindeki E vitamini cildi güzelleştirir, transa yağ asidi içermez, omega 6 içerir, hazmedilmesi ve sindirilmesi kolaydır. Yüksek üretim ve verim özelliği ile ekonomik ve hesaplıdır. İçeriğindeki antioksidan sayesinde hücreleri korur.
Palm yağı, palmiye yağı veya hurma yağı, palmiye meyvesinden elde edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Gıda üretiminde, kozmetik ürünlerinde ve biyoyakıt olarak kullanılmaktadır. Palm yağı bileşenlerine palm stearini, stearik asit, linoleik asit, miristik asit, oleik asit, palmik asit dahildir.
Palm yağı; palmiye ağacı meyvesinin çekirdeklerinden ve meyvenin kendisinden olmak üzere iki farklı şekilde üretiliyor. Çekirdekten üretim daha ucuz, meyvenin kendisinden üretim daha maliyetli.
“Hurma yağı olarak da bilinen palmiye yağı, ana üreticileri Malezya ve Endonezya olan ülkelerde hurma yağı ağacından üretilen bitkisel bir yağdır.
Palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA) palmiye yağının kanserojen maddeler içerdiğini açıklamasının ardından, bu yağın yoğun olarak kullanıldığı Nutella'nın imalatçısı Ferrero yağın güvenli olduğunun vurgulandığı bir reklam kampanyası başlattı.
Yani, Torku Banada Palm yağı içermektedir.
Yemeklik yağlarda, margarinlerde, çok sevilen dondurmalarda, çikolatalarda, dışarıda yediğiniz hazır yemeklerde ve tatlı krizlerinizi durduran şekerlemelerde ve işlenmiş gıdaların çoğunda palmiye yağı kullanılmaktadır.
Ürünün içeriğinde baktığımızda ilk üç sırada; Şeker, Bitkisel yağlar ve Peyniraltı suyu tozu olduğunu görüyoruz. Üründe Bitkisel yağ olarak; Palm, Ayçiçek ve Kanola yağları kullanıldığını görüyoruz.
Nasıl anlarsınız? Ürün etiketinde: 'Palm yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm' yazıyor ise palmiye yağı içeriyor demektir. 'Bitkisel yağ içerir' ibaresinin bulunduğu ürünlerin birçoğunda bulunur. Çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ayrıca erimesini önlemek için kullanılır.
Neden Palm Yağı? Yağlar bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Bu sebeple anne sütünün yağ profiline en yakın karışımı elde etmek için palm yağı kullanıyoruz. Palm yağı, doğru tekniklerle üretildiği zaman sağlığı destekleyici etki gösterir.
Palm yağı üretiminin yüzde 85'i Malezya ve Endonezya''da gerçekleşiyor. Küresel talepteki inanılmaz artış, bu iki ülkenin kırsal bölgelerinde ciddi bir gelir artışına da neden olmuş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri