İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.
Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
İlgili 15 soru bulundu
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
İlk yardımın en önemli aşamalarından birisi solunumu kontrol etmektir. Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak. Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek. İyileştirmeyi kolaylaştırmak.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
“İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır. Uygulanacak ilk yardımda hayati tehlikede olan kişinin solunum yolu kontrol edilmelidir.
1.Halka - Sağlık kuruluşuna haber verilmesi 2.Halka - Olay yerinde Temel Yaşam Desteği yapılması 3.Halka - Ambulans ekiplerince müdahaleler yapılması 4.Halka - Hastane acil servislerinde müdahale yapılmasıdır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
10- Hasta / yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüsün üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
Baş geri çene yukarı pozisyonu verilmiş hasta/yaralı (H/Y) ya yaklaşıp yanında diz çökülerek bir elimiz hasta/yaralının göğsünde, diğer elimiz hasta/yaralının alnında, yanağımızı hasta/yaralının burun ve ağız üzerine temas etmeyecek şekilde yüzüne yaklaşılır ve gözümüz hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde 10 sn ...
Bebeklerde mümkün olduğu kadar çok hava üflenir. Erişkinlerde verilen her soluktan sonra 10 saniye bak dinle hisset yapılır.
C - Kimyada Karbon elementinin simgesidir. C - Matematikte karmaşık sayılar kümesi için kullanılır. C - Müzikte do notasını ifade eder. C - Müzikte do majörü ifade eder.
İlk Yardımın B'si (Breathing ):
Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yapılarak nefes aldığından solunumun olduğundan emin olunmasıdır.
Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlk Yardımın ABC'si Harfler neyi ifade eder? İlk yardımın abc'si olarak kabul edilen uygulamalardan A (airway), hava yolu açık olmasının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırmayı ifade eder.
tedaviye kadar geçen zaman dilimidir. saat içinde gerçekleştirilmesi uygun iken, bu period koşullara göre ilk birkaç saati içerebilmektedir. Hastanın görüldüğü ve değerlendirildiği andan itibaren önceliklerin belirlenmesi ve gerekiyorsa erken cerrahi kararı verilmesi acil ile cerrahi doktorlarının iletişimine bağlı.
“İlk yardım, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan bir kişiye, durumunun kötüleşmesini önlemek amacı ile olay yerinde ilaçsız olarak yapılan ilk müdahaledir”. Bu ilk müdahale, ilgili kişiye en yakınında bulunan kişiler tarafından yapılabilir.
İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI
Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır. Bildirme: En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına ( 112 ) haber verilmesidir. Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri