Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Kışın sizi sıcacık tutan kumaşlar söz konusu olduğunda, ipek kumaş kesinlikle bir rakiptir. Doğal ısı yalıtım özelliklerine sahiptir. Bu da ısıyı vücudunuza yakın tutmanıza ve sizi sıcak tutmanıza yardımcı olduğu anlamına gelir. İpek ayrıca nemi emer.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Buna göre pamuklu kumaş nemi iyi bir şekilde emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyıp kişiyi daha serin tutar. Her türlü hava şartlarına uyum sağlayan pamuklu kumaştan üretilen giysiler yazın kişiyi serin, kışın ise sıcak tutmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince, kışın ise içte pamuklu giydirilmelidir. Pamuklu soğukta yetersiz kalıyorsa yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Pamuklu kumaş teri iyi çekmesine rağmen geç kuruduğu için dağcılar pamuklu giysi tercih etmez.
Pamuk kışın giyilir mi? Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğinden dolayı pamuk tüm mevsimlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Yazın Terletmeyen Kumaşlar
Sıcak havalarda terletmeyen kumaşlardan birisi de tülbent kumaşlardır. Bu kumaşlar hafif, yumuşacık ve serindir. Terletmeyen kumaşlara ulaşmak isteyen kişiler pamuklu kıyafetlere yönelebilir. Pamuklu kıyafetler, kişilerin sıcak yaz aylarını daha rahat atlatmasını sağlayabilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Güve gibi zararlı böcekler zarar vermez. Küf ve mantar benzeri mikroorganizmalardan etkilenmezler. Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
Polyester kumaş terletir mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Polyester kumaşlar yaz aylarında tercih edilen kumaş türleri arasında yer alır. Polyester kumaşların hafif ve neme dayanıklı olmasından kaynaklanır.
Kışın kullanılabilecek kumaş çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yün ve her türlü yün karışımlı kumaşlar, kaşmir kumaşlar, tiftik kumaşlar, kadife kumaşlar, tüvit kumaşlar, serj kumaşlar, kaba ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar kış ayları için tercih edilebilir.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Pamuk: Pamuk kumaş, sıcak yaz günlerinde rahat ve serin hissetmenizi sağlar. Nefes alabilen bir kumaş olduğu için terlemeyi önler. Ayrıca hafif bir kumaş olduğu için vücudunuzu rahat ettirir. Keten: Keten kumaş da yaz aylarında tercih edebileceğiniz bir diğer kumaştır.
Elyaf ve kuş tüyü montlar ince tasarımlarına rağmen son derece sıcak tutar ve kayak montu olarak ideal bir seçimdir. Ayrıca katmanlar arasında yüksek miktarda hava tutarak ekstra yalıtım sağlayan şişme montları da inceleyebilirsiniz.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, pamuklu elbiseler kışın da sıcak tutma özelliğinden dolayı dört mevsim de kullanılabilecek bir kumaş türüdür.
Pamuklu kumaşların en önemli özelliği sıcak suda yıkanmaya ve sıkılmaya müsait olmalarıdır. Nemli iken ütülenen pamuklu kumaşların kırışıklığı da daha çabuk açılmaktadır. Ayrıca sahip olduğu özellikleri nedeniyle insan sağlığı için en önemli kumaş türlerinden birisidir.
Kumaşın hangi üründen yapıldığı yakma testiyle anlaşılabilir. Bir kumaşın köşesinden yakılır ve kokusuna dikkat edilir. Pamuklu kumaş yanan kâğıt gibi kokar ve soğuduktan sonra küller incelenir. Pamuk külleri yumuşak ve incedir, dokunulduğunda toza dönüşür.
Hiperhidroz durumunda ve aşırı terlemekten kaçınmak için, yalnızca pamuk veya yün gibi doğal liflerden yapılmış giysiler giymek en iyisidir.
Hem dayanıklı hem de sağlıklı bir kumaş türü olan pamuk kumaşlar her mevsimde kullanılabilir olma özelliğine sahiptir. Özellikle ev tekstilinde ve giyimde sıklıkla karşılaşabileceğiniz pamuk kumaşlar çok yönlüdür. Sağlıklı ve doğal olan bu kumaşlar iç giyim sektöründe sıkça tercih edilir.
Pamuk sıcağı seven, 32 ºC Güney ve 47 ºC Kuzey enlemleri arasında kuru ve sulu şartlarda yetiştirilen bir bitkidir. 120-200 güne kadar değişebilen büyüme devresinin "don" suz geçmesini ister. Ortalama ısısının 15.5 ºC den aşağı olduğu yerlerde pamuk yetişmez.
37 ° C ve üzeri sıcaklık tercih edilmez. Ayrıca, ortalama bir pamuk bitkisi kısa bir süre boyunca büyük zarar görmeden 43 ° C'ye kadar varan sıcaklığa da dayanabilir, fakat bitkinin bu sıcaklığa dayanabilmesi bölgenin nem seviyelerine de bağlıdır.
polyerter hiç bir mevsimde sağlıklı değildir. pamuklu ürünlerin teri emebilme ve hava geçirgen özellikleri seni biraz daha rahatlatır. polyester ürünler ise, tamamen sentetik olmasından dolayı hava geçirgenliği yoktur ve özellikle sıcaklarda sizi fazlasıyla rahatsız eder. polyerter hiç bir mevsimde sağlıklı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri