Kozaların olgunlaşması ile pamuk hasadına başlanır. Hasat tarihi iklim koşullarına, ekim tarihine ve sulama koşullarına göre değişir. Bölgemizde hasat Ağustos sonlarında başlayıp Kasım başına kadar devam eder.
Pamuk Ne Zaman Toplanır? İlkbahar ayları olan pamuk ekim zamanı pamuk kozalarının 120-150 gün arasında çeşide ve hava şartlarına bağlı olmakla beraber olgunlaşır. Sonbahar aylarında başlanan hasat ülkemizde eylül – ekim aylarında yapılır.
Mart-nisan döneminde ekimine başlanan pamukta hasat yaklaşık 2 ay sürecek.
Şanlıurfa'da yöre çiftçisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan pamukta eylül ayında başlayan hasat sürüyor.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
İlgili 29 soru bulundu
Pamuğun su ihtiyacı, yetiştirildiği yere göre belirlenir. Ortam ne kadar kuru ve sıcak olursa, bitkinin su ihtiyacı buna bağlı olarak artar. Daha ılıman ve nemli bir yerde ise su ihtiyacı çok daha azdır. Pamuk, kuraklığa ve sıcağa karşı dayanıklı bir bitkidir.
Kütlü pamuk için geçen yılki kararnamede kilo başına 1 lira 10 kuruş destekleme primi açıklandı, geçen Aralık ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pamuk primini 1 lira 60 kuruşa çıkardıklarını açıkladı. Bu yıl da 1 lira 60 kuruş olarak devam edecek.
Sulama yöntemleri, yetiştirme bölgesinin iklim koşulları ve ekim dönemine göre pamuğun hasat zamanı farklı olabilir. Genel olarak yaz mevsimi sonunda başlayan hasat, ekim ayının sonuna kadar sürebilir. Elle yapılan hasat 2-3 kez toplanarak gerçekleştirilir.
Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu'da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.
Pamuk Değişim Oranları
Geçen ay 87.68 ile kapanış yapan Pamuk, 07-09-2023 tarihinde 85.17 ile ayın en düşük değerini kaydetti. 01-09-2023 tarihinde ise 90 ile ayın en yüksek değerine ulaştı. Haftalık -0.81 oranında değişim gösterirken, şu an 85.95 dan işlem görüyor.
Pamuk Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa'da üretilir. Şanlıurfa'da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.
ABD'nin çoğunda pamuk Nisan ve Mayıs aylarında ekilir ve Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir. ABD'de pamuk, Kuzey Karolina'dan Kaliforniya'ya uzanan bir bölge olan ABD Pamuk Kuşağı boyunca yetiştirilir.
Pamuk her yıl mı ekilir? Evet. Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamukta çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, tek yıllık olarak yetiştirilir.
Pamuk bitkisi tropik ve çok yıllık bitkiler arasında yer alır.² Fakat günümüzde hem ülkemizde hem de dünya genelinde pamuk tek yıllık olarak yetiştirilir.
Pamuk hasadı genellikle elle ve 2 defada yapılmaktadır. Elle hasatta toplam ürün kaybı % 4- 5 arasında değişmektedir. Elle pamuk hasadında naylon çuvalların kullanılması sonucunda çuval parçaları kütlü içine karışmakta, çırçır fabrikalarında kütlünün işlenmesi esnasında da elyafın içine karışmaktadır.
Tarladan tarım işçileri tarafından toplanan pamuk, traktörlere yüklenerek Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliğinin çırçır fabrikasına getiriliyor. Burada kooperatif birliği tarafından çiftçiden kantarla tartılıp alınan pamuk, makinelerde lifi ve çiğidi ayrılıyor.
Erken hasat, eylül ayı sonunda başlayıp kasım ayı başına kadar rengi tamamen yeşil olan zeytinlerin hasat edilmesidir. Ortaya çıkan yağın acılığı, yakıcılığı ve meyvemsiliği yüksek, asit oranı düşüktür.
Yaz mevsimi, güneş ışınların çok olduğu bir mevsimdir. Bu mevsimde yağışlar azdır.İklim hasat zamanına çok uygundur.Bitkiler bu mevsimde daha fazla büyürler.Bunun nedeni yaz şartlarının ( sıcaklık gibi ) daha uygun olmasıdır. Çiftçiler bu dönemde ürünlerini hasat ederler.
HASAT. Hasat, bir mahsulün büyüdüğü yerden çıkarılması ve işlenmesi, tüketilmesi veya depolanması için daha güvenli bir yere taşınması eylemidir.
Bazı ülkelerde balya ağırlıkları şöyledir; Avustralya da Pamuk Nakliye Kurumu balya ağırlığını yaklaşık olarak 227 kg (500 lbs bu değer 185–245 kg arasındadır) olarak belirlemiştir.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
Dekar başına 450-500 kilogram ürün alınıyor
Dekar başına daha hasadın başı olmasına rağmen 450-500 kilogram gibi verimler alınmaktadır. Geçen sene kiloda 80 kuruş olan pamuk primlerinin Tarım ve Orman Bakanımızca 110 kuruşa artırılmasıyla özellikle Şanlıurfa bölgesinde pamuk ekimi inanılmaz arttı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar şöyle; "Bugün bir müjde de pamuk ve ayçiçeği üreticilerine verelim. Pamuk üreticilerimizin mazot ve gübreye desteğini arttırdık. Pamuk desteğini dekarda 76 liradan yüzde 257 artışla 271 liraya çıkarıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri