Yayla çorbası veya yoğurt çorbası, en önemli malzemesi yoğurt olan bir çorbadır.
Yayla çorbası TDK'ya göre "Yoğurt, un, yumurta sarısı, yağ vb. maddelerle pişirilen çorba." iken yoğurt çorbası "yoğurt, nane, pirinç ve yağ karışımıyla hazırlanan bir çorba türü." Oysa, bu sayfada açıklandığı üzere pirinç yayla çorbasında yer almalıdır.
Yogurt Çorbası (Yozgat Yöresel)
Ayran Aşı - Ağrı
Ağrı'da Ayran Aşı çorbasına Gırar da denir. Yarpuz ise ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka durumunda, nane türünden, kısa saplı, az veya çok tüylü, güzel kokulu bir bitkidir. Un, yumurta, yoğurt suyla çırpılır.
Lebeniye çorbası (Çoban çorbası) bir çeşit yoğurt çorbasıdır. Lübnan mutfağında ve Türk mutfağında bulunur. Mardin de çoban çorbası da denir.
İlgili 24 soru bulundu
Yoğurt, yumurta ve tuzu orta boy bir tencereye koyun. Bir taraftan tel çırpıcıyla çırparken, bir taraftan da azar azar suyu ilave edin. Son olarak, yıkayıp süzdüğünüz pirinci katıp karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup sürekli karıştırarak pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tutmaç Çorbası (Sivas Yöresi)
Tuzlama aslında bir tür işkembe çorbası. Farkı bu çorbanın işkembesinin büyük doğranması ve normal işkembe çorbasından daha fazla olması. İşkembe çorbası yapmayı bilenlerin kolayca yapabileceği, bilmeyenlerin ise aşağıdaki tarifimizden yararlanabileceği tuzlama çorbası tarifimiz aşağıda.
Heybeli çorba Ege bölgesinde ve daha çok İzmir Ödemiş-Tire mutfaklarında çok önemli bir yeri olan, malzemelerinin ve görüntüsünün vaadettiğinden çok daha lezzetli yöresel bir çorbadır. Ana malzemeleri kuru börülce ve kalın bulgurdur.
Miyane Çorbası Nasıl Yapılır
Tereyağında 1.5 kahve fincanı ölçüsünde un hafif kavrulur. 4 bardak tavuk suyu, bu una yavaş yavaş eklenir. Karıştırılarak kaynatılır. Tuzu konur. Limon sıkılarak içilir yada çorbanın üzerine çiğ domates rendesi konur.
Yayla çorbasının yanına ne yakışır diye düşünüyorsanız sizlere şöyle kıymalı, cevizli, sebzeli bir börek önerelim. Bu böreği denediğinizde müptelası olabilirsiniz, bizden söylemesi! Çıtır çıtır bir lezzet, hem yayla çorbasıyla afiyetle tüketilecek hem de sofranızda nefis bir koku oluşturacak.
Çatal Aşı Çorbası - Çorum
Çatal Aşı Çorbası, Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır. Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır. Çatal Aşı Çorbası'nın 6 kişilik malzemeleri ve hazırlanışı aşağıda yer almaktadır.
Hörre (Un Çorbası) - Kars.
Yayla çorbası Türkiye'nin lezzet haritasında neredeyse her yörede görülen ve hangi bölgeye ait olduğu anonim olan lezzetlerden biridir. Trakya mutfağında, Karadeniz mutfağında da sofrada çokça yer alır.Evde her zaman bulunması kolay, temel malzemelerle hazırlanan yayla çorbasının yapımı oldukça kolaydır.
Büyük bir karıştırma kasesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın.
1. Banga | Nijerya. Banga çorbası, hurma fıstığı meyvesinden, çeşitli baharatlardan ve çeşitli et ve balıklardan yapılan lezzetli bir çorbadır.
Pumpum Çorbası - Bartın
Ayrı bir tavada kıtır ekmekler ayçiçek yağı ile kavurulur. Çorbanın tuzu ve biberi eklenir. Çorba kaynadıktan sonra servis kasesine alınır. Üzerine kıtır ekmekleri eklenir.
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.
Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp tencereye ekliyelim. 1.5 lt su ile mercimekleri pişinceye kadar kaynatalım. Erişteyi, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi de katalım. Erişteler pişip çorba koyulaştıktan sonra kırmızı pul biber ve naneyi erittiğimiz yağın içinde kızdırıp çorbaya ilave edelim.
Mahluta çorbası yapımında; derin bir tencere içine 1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek koyun. Üzerine yarım su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin. Mercimek ve pirincin üzerine 8 su bardağı su ve az miktar tuz ekleyip, karıştırın. Ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri