İltihaplı romatizma hastalıklarında ise, CRP, hafif-orta dereceli bir artış gösterir. Koroner kalp hastalığı ve kalp hastalıklarında hafif dereceli artış, hatta obezlerde (aşırı şişmanlarda) de hafif CRP artar.
Romatoid artrit tanısında en sık kullanılan laboratuvar testleri sedimantasyon, c-reaktif protein (C-RP), romatoid faktör (RF) ve anti-CCP denilen anti-siklik sitrülize peptid antikorudur. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-RP sıklıkla yüksektir.
C-reaktif protein olarak bilinen CRP değerinin yüksek olmasının en belirgin nedeni, vücutta meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma olarak kabul edilir. Bununla birlikte kalp krizi riski, çeşitli doku hasarları, otoimmün hastalıklar, diyabet ve birtakım yaralanmalar da kandaki crp değerinin yükselmesine neden olur.
CRP düzeyleri çok yüksek olan bireylerde en yaygın neden akut bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu durumda yüksek ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atışları, bulantı ve kusma, nefes darlığı, bilinç kaybı, kızarıklık ve kurdeşen gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
İlgili 45 soru bulundu
10 mg/dL'ye kadar tespit edilen CRP yüksekliği orta derece yükseklik olarak kabul edilir. Bu durumun nedenleri arasında yer alabilecek bazı durumlar şunlardır: Romatoid artrit.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Hematoloji bölümü ile iletişime geçtiğinizde sizi yönlendirecek sağlık personelleri olacaktır. Bir sağlık kurumunda damardan alınan kan ile sonuçlanan crp testinizde doktorunuz size uygun tedaviyi önerecektir.
Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir. Enfeksiyon dışı CRP düzeyinin yüksekliği spesifik bir nedene bağlı ise hastalığın tedavisi ile CRP düzeyi düşer.
Burada bahsedilen yanıtın başlaması ile beraber serum yoğunlaşma oranı hızlı bir şekilde yükselerek 1 gün içinde bin kata kadar yükselebilir. CRP yükselişine yol açan etken yok olduğu zaman serumdaki CRP oranı 18-20 saat içinde azalarak tekrardan olağan düzeylere düşer.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Hou ve ark.'nın (33) yaptığı bir çalışmada, şiddetli COVID-19'da, nötrofil sayılarının, sitokin konsantrasyonlarının (IL-2R, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-a) ve CRP'nin arttığı bildirilmiştir.
İltihaplı romatizma tanısında özel önemi olan tahliller arasında romatoid faktör (RF) varlığı, anti-sitrülin protein antikor testi (anti-CCP), anti-nükleer antikor testi (ANA), eritrosit sedimantasyon düzeyi (ESR) ve C-reaktif protein düzeyi (CRP) yer alır.
Bu doğrultuda kanda bakılan belirli testlerin sonuçları iltihaplı romatizma tanısı açısından değerli ve anlamlıdır. Romatoid Artrit tanısında yardımcı olan testler aşağıdaki gibi özetlenebilir: Romatoid Faktör (RF), Anti-CCP Antikoru Testi. Anti-Nükleer Antikoru (ANA) Testi.
İltihaplı romatizmal hastalıklarda, özellikle istirahatte gelişen boyun, bel, sırt veya eklem ağrısı ve şişliği, kas ağrılarının yanı sıra; ciltte döküntü, akciğer, beyin, böbrek, sinir sistemi gibi birçok organ ve sisteme ait belirtiler görülebilir.
Kanda CRP (C-reaktif protein) Artışı Ne Anlama Gelir? Sağlıklı kişilerde plazma CRP değeri çok düşüktür. CRP değerinin yükselmesi vücutta enflamasyon veya enfeksiyon olduğuna, inme veya kalp krizi riskine, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizine, doku ölümüne veya tümör olabileceğine işaret eder.
Yüksek CRP seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonları ve apandisitten kalp krizlerine kadar çok çeşitli hastalıklarda inflamasyonun ciddiyetinin erken belirtileri olarak da değerlendirilebilir.
İnflamasyon Göstergesi: Hem CRP hem de sedimantasyon hızı, vücutta inflamasyonun bir göstergesi olarak kullanılır. CRP, karaciğer tarafından üretilen bir protein olan C-reaktif proteinin seviyesini ölçerken, sedimantasyon hızı ise kırmızı kan hücrelerinin kan plazması içinde çökme hızını ölçer.
Günlük aspirin kullanımıda CRP nin düşmesinde önemli rol oynamaktadır.
Örnek Toplama Koşulları : Serum jel tüpleri alındıktan sonra 1 saat içinde santrifüj edilmelidir.
İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) uzmanı, hastanelerin ilgili departmanlarında; virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı ile ilgilenen uzman doktora verilen mesleki unvandır.
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Belli bir hastalığı işaret etmeyen CRP, birçok nedenden kaynaklı olarak artabilir. Sağlıklı bir insanın kanındaki CRP değeri 0 ile 5 mg/l'dir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan ateşli hastalıklarda bu değer 1000 kata kadar artış gösterebilir.
Çalışmamızda CRP değeri 96,5 mg/L ve üzerinde olan hastalarda progno- zun daha kötü olduğu da tespit edilmiştir. Literatürde de benzer sonuçlar bildirilmektedir. YBÜ'de yatan 204 sepsis hastasının incelendiği bir çalışmada ortanca CRP değeri 148 mg/L olarak bulunarak, CRP değerinin sepsite arttığı belirtil- miştir [7].
İltihaplı romatizma belirtileri, eklemlerde ağrı, şişlik, sertlik ve hassasiyet ile birlikte kas ağrılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri