Eğer kumaş pamuk polyester karışımıysa polyesterden kaynaklı esneme özelliğine sahip olabilir. Ancak %100 pamuktan imal edilmiş kumaşlar için esneme durumu söz konusu değil.
Polyester Kumaş Esnek midir? 0 polyester kullanılarak üretilen ürünler esnek bir yapıya sahip olmaz.
Polyester kumaş esner mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu kumaş türü son derece esnek ve hafif yapıdadır. Esnek olması geç kırışmasını sağlarken ütüleme ihtiyacını da azaltır. Polyester, leke tutmayan bir kumaş türü olarak da öne çıkar.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Pamuğun esnekliği, güçlü ve dayanıklı yapısı doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır. %100 Pamuklu kumaşın esneme yetisi orta düzeydedir.
Pamuklu Giysilerin Avantajı
Rahat ve yumuşak olduğundan en çok iç çamaşırı giyiminde kullanılır. Polyester ya da diğer sentetik iplerden yapılan kumaşlara göre daha az kimyasal işlemler görür. Nemi iyi emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyarak serin tutar.
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz.
En çok sorulan konulardan biri de; “Pamuk kumaş esner mi?” sorusu. Eğer kumaş pamuk polyester karışımıysa polyesterden kaynaklı esneme özelliğine sahip olabilir. Ancak %100 pamuktan imal edilmiş kumaşlar için esneme durumu söz konusu değil.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
- Keten kumaş, pamuktan daha dayanıklıdır. - Tüysüz ve pürüzsüz bir yapıya sahip olan keten kumaşı, çok çabuk kirlenmediğinden ötürü çokça tercih edilmektedir. - Diğer kumaş çeşitlerinden çok daha kaliteli bir kumaştır. - Keten kumaşın esnekliği oldukça azdır.
Polyester kumaşın hem üretimde hem de giyim sektöründe tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Polyester kumaşa ait özellikler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. - Esnek ve hafif bir yapıdadır. - Zor kırışır ve genellikle ütü gerektirmez.
Kumaşların dokuma aralıklarını kapatan yüksek sıcaklıktaki sular, taytın ve diğer tüm kıyafetlerin daralmasını da sağlar. Özellikle polyester, polyamid gibi esneme kat sayısı yüksek olan taytlarda sıcak su ile daraltma işlemi, terziye gitmeden veya ürün değişikliği yapmadan önce denenmesi gereken adımdır.
Evet, pamuklu kumaşlar çekme yapar.
Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince, kışın ise içte pamuklu giydirilmelidir. Pamuklu soğukta yetersiz kalıyorsa yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Pamuklu kumaş teri iyi çekmesine rağmen geç kuruduğu için dağcılar pamuklu giysi tercih etmez.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Pamuk polyester kumaş terletir. Sentetik ipten yapıldığı için hava almayan bir yapıya sahiptir ve buna bağlı olarak da terletme ihtimali yüksektir. Kış aylarında sıcak tutacağı gibi yaz aylarında terletme ihtimali vardır.
Polyesterden olan likralı kumaş nefes almayan yapıya sahip olduğundan yaz aylarında tercih edilmemelidir. Cildi tahriş edebilir ve sağlığa zarar verebilir. Ancak doğru mevsimde doğru likralı bir kumaştan yapılmış giyim eşyasını tercih etmek büyük kolaylıklar sağlar.
Pötikare kumaşlar, genellikle pamuklu cinslerde tercih edilir. Bu yüzden yarı esnek bir yapısı vardır. Ancak pötikare kumaş deseni farklı esnemeyen bir kumaş cinsinde de kullanılabilir. Böyle bir durumda esneme yapmayacaktır.
Her mevsim kullanıma uygun olarak bilinen ve rahat bir kumaş türü olan aerobin kumaş oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Günlük kıyafetler için en fazla tercih edilen aerobin kumaş aynı zamanda da esnek olduğu için rahat bir kumaştır.
Pamuklu kumaş çeker mi sorusuna verdiğimiz yanıtın aynısını veriyoruz. Ne yazık ki, evet. Yünlü kumaşlar da pamuklu kumaşlar gibi doğal kumaş olduğu için çeker. Ne kadar dayanıklı bir kumaş olsa da ılık suda çekmeye yatkındırlar.
Birçok farklı giysi ve kumaş türünde kullanılan Pamuk-Polyester iplik ürünler, farklı özelliklere sahiptir. Pamuk iplikler; işlenmesi kolay yumuşak elyaftır ancak, Polyester iplik daha güçlüdür ve daha uzun ömürlüdür. Farklı kumaş türlerini yapmak için kullanılan polyester iplikler, pamuk ipliklerden farklıdır.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri